Wzmacniacz EL84

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mirek_mi
15...19 postów
15...19 postów

Wzmacniacz EL84

Post autor: Mirek_mi »

Witam.
Jestem pierwszy raz na tym forum. Jakiś czas temu zainteresowałem się wzmacniaczami lampowymi (jako rozwinięcie mych zainteresowań audio). A że przy okazji lubię sobie coś podłubać, wymyśliłem że może sam taki wzmacniacz zbuduję. Nie mam żadnego doświadczenia z montażem "ustrojów lampowych" ale sądzę, że z w miarę prostym układem potrafiłbym sobie poradzić. Znalazłem na bardzo ciekawej stronie opis wzmacniacza http://www.republika.pl/audioton/wzmEL84.html
Wydaje mi, że ta konstrukcja spełnia moje wymagania - stosunkowo prosty, mieści się w budżecie, czytelne schematy, są dostepne płytki drukowane co znacznie ogranicza możliwość popełnienia błędu.
Co sądzicie o tym wyborze dla rozpoczynającego karierę "lampowca"?
Czy ktoś zrobił już ten wzmacniacz i jakie są wrażenia z odsłuchów?
Czy warto dla tej konstrukcji kupować nowe, dobre i drogie transforamtory głośnikowe (np. w firmie TELTO lub u p. Ogonowskiego) czy też szukać z odzysku np. z Rubina - chodzi mi o to czy różnica między nimi będzie do usłyszenia?
Jakie kolumny można polecić do tego wzmacniacza - ma on małą moc, a kolumny, które oglądam w katalogach mają moce dla wzmacniaczy 100 Watowych?
Pozdrawiam
Mirek
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Wzmacniacz EL84

Post autor: jdubowski »

Mirek_mi pisze:Czy warto dla tej konstrukcji kupować nowe, dobre i drogie transforamtory głośnikowe (np. w firmie TELTO lub u p. Ogonowskiego) czy też szukać z odzysku np. z Rubina - chodzi mi o to czy różnica między nimi będzie do usłyszenia?
Ta konstrukcja ( http://www.republika.pl/audioton/wzmEL84.html ) to wzmacniacz w układzie przeciwsobnym, jeśli chcesz stosować trafo z odzysku to musisz również szukać trafa PP dla 2xEL84, a z tym nie będzie tak łatwo (z odzysku łatwiej o trafo SE dla ECL86/PCL86 lub EL84, a sprzętu z końcówką PP było niewiele...).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Cześć!
Jeśli dopiero zaczynasz to nie zaczynaj od układu przeciwsobnego, bo się zamęczysz. Polecam Ci układ ze strony http://ecclab.com/start.php3?ID=1
(pierwszy z góry: SE 5W). Jest prosty isprawia dużo frajdy. Łatwo znajdziesz do niego trafa. Sam go zbudowałem i nie narzekam. W razie problemów pomogę Ci przy nim.
Zresztą w tym dziale znjdziesz wątek pt. "Mój pierwszy wzmacniacz, trioda, SE". Tam przebrneliśmy trochę przez tą konstrukcję. Jak go zbudujesz (nawet przy pomocy transformatorów od Rubina) to zadecydujesz, czy chcesz się bawić dalej. Układy PP są skomplikowane i trudne na początek. Jak mi nie wierzysz to przeczytaj wątek "Mój Williamson".
Pozdrawiam!
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: bardzo_zimny »

Jeśli nadal chcesz budować wzmacniacz PP to poszukaj wśród staroci polskiego gramofonu z wbudowanym wzmacniaczem lampowym. Nie pamiętam jego nazwy, ale na pewno miał wzmacniacz pp na ecl/pcl 86
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Zapewe chodzi o gramofon o symbolu WG460 (jeśli mnie pamięć nie myli). Miał ECC82 na wejściu w celu regulacji tonów i głośności a potem dwie ECL86 w układzie PP. Na wyjściu trafo TG6-16-666. Dużo było o tym transformatorze, bo stosowano go zarówno w układach PP jak i SE. Ma on jedną zasadniczą wadę: współpracuje z głośnikami 16 ohm. Mam dwa takie, może kiedyś je przetestuję. Kiedyś...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

nie bardzo rozumiem, skoro PP nie ma szczeliny a SE musi miec szczeline, to jakim sposobem to trafo było uniwersalne ?
Mirek_mi
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Mirek_mi »

Kwestia podzespołów z odzysku (np. transformatory) nie jest priorytetowa. Transformatory z Telto do tego wzmacniacza będa kosztować po 140 zł szt. więc jestem w stanie przeboleć :wink: . Może się okazać, że szukanie staroci oraz ich uruchamianie będzie kosztować niewiele taniej.
Jeśli chodzi o układ ze strony http://ecclab.com/start.php3?ID=1 to wydaje mi się, że wybrany przeze mnie ma przewagę płytek drukowanych, dokładnego zestawienia elementówi że tak powiem wyjasnienia "kawa na ławę". Wzmacniacz SE jest konstrukcyjnie prostszy, ale z tego co widzę więcej będzie przy nim "odkrywania ameryki".
Co powiecie nt kolumn i brzmienia takiego wzmacniacza?
Mirek
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

SE

Post autor: sergiusz »

czesc,

na stronie audioton jest tez opisany wzmacniacz SE EL84.
Zrobilem go (troche zmienilem) i uzylem starych traf glosnikowych TG2,5.

Bardzo dobry uklad na start (czyli tak jak ja).
Kiedys meczylem sie dwa lata z jednym ukladem (jako hobby). Ten zrobilem od zera w miesiac:)

Kolumny: Kup jakies wysokosprawne. 2,5W mocy oznacza ze potrzebujesz sprawnych glosnikow

Tak btw. Wedlug mnie wszystkie lampy i inne czescie sa latwe do kupienia. Najgorzej jest z jakims ladnym kawalkiem blachy ktory posluzy za chassis i obudowe :(

pozdrowienia,
sergiusz
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Boguś pisze:nie bardzo rozumiem, skoro PP nie ma szczeliny a SE musi miec szczeline, to jakim sposobem to trafo było uniwersalne ?
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... t=tg616666
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ght=616666

Pozdrawiam.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

a z tych linków to dalej nic nie wynika co to jest za trafo
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Boguś pisze:nie bardzo rozumiem, skoro PP nie ma szczeliny a SE musi miec szczeline, to jakim sposobem to trafo było uniwersalne ?

A więc tak coś co jest do wszystkiego z reguły jest do niczego , nie sprawdzałem jego działania w układzie SE natomiast w PP całkiem ładnie to chodzi . Ja ostatnio zastosowałem właśnie takie do słuchawkowca PP na 6AS7 (6N13S) / Mam wstręt do układów OTL/ Miód i malina po prostu działa pieknie .
Proponuje zrobienie i odpalenie całego wzmacniacza na takich właśnie tanich trafkach a w razie potrzeby zawsze można je zmienić na telto lub lepsze :wink:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Andrzej Molicki pisze: Ja ostatnio zastosowałem właśnie takie do słuchawkowca PP na 6AS7 (6N13S) Miód i malina po prostu działa pieknie .
To ma taki sam sens jak wzmacniacz PP o mocy 1W na 6C33C. Po co ładować 13W triodę we wzmacniacz słuchawkowy, skoro to samo w takim układzie zrobi np. ECC88? Aż się Twoje słowa same na język nasuwają: "kompletny idiotyzm".

Andrzej Molicki pisze: / Mam wstręt do układów OTL/
Od dawien dawna wszyscy już to wiedzą.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Aleś się zjeżył :lol:
A więc teraz dla czego
Sensowne pasmo przy użyciu prostego układu i tanich trafek
Nie miałem nigdy dobrych odczuć z OTL ami wiec temat całkowicie porzuciłem a wręcz się zraziłem do takiej konstrukcji czego nie ukrywam
Dlatego że na trafie gra troszkę inaczej niż otl a sama lampa jako że podwójna prosi się pracy w PP
Przez wręcz drastyczne niedopasowanie Ra triody do trafa dedykowanego pentodzie owszem tracę na mocy
Ale za to zyskuję na paśmie w dół .
Można to spokojnie jak mówisz zrobić na ecc88 lub 6sn7 ale novalowych lamp nie stosuję a 6sn7 lub 6SL7 o wiele droższe od 6N13S które poza tym mają wygląd .
Nie ma potrzeby budowy skomplikowanego zasilacza i stosowania w nim półprzewodników.
No i na koniec Może i idiotyzmem można nazwać budowę wzmacniacza o mocy 2x1,2VA na 5ciu lampach i zakrawa to nieco o audiofilstwo ale sam fakt stosowania archaicznych i trącących myszką konstrukcji na lampach w XXl wieku gdy królują procesory można uznać za żart historii . a konstruktorów owych urządzeń
za nieszkodliwych wariatów

:lol:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Andrzej Molicki pisze:Aleś się zjeżył :lol:
Raczej lekko podirytował, podobnie jak za każdym razem gdy widziałem przypis (o charakterze prowokacyjno trolistycznym) pod każdym Twoim postem. Może wrzuć sobie teraz coś w stylu "nienawidzę OTL" ? 8) Nie będziesz musiał w co drugim poście o tym pisać :lol:
Andrzej Molicki pisze: Można to spokojnie jak mówisz zrobić na ecc88 lub 6sn7 ale novalowych lamp nie stosuję
Rozumiem, że to element Twojej audioideologii :?:

Andrzej Molicki pisze: a 6sn7 lub 6SL7 o wiele droższe od 6N13S które poza tym mają wygląd .
Aha, ruska 6N13S cacy, a ruska 6N8S(=6SN7) to już be, choć ze 4zł kosztuje. Kręcisz waść.
Ostatnio zmieniony pt, 20 stycznia 2006, 17:03 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Moze się kiedys do OTL a przekonam ale będzie to wymagało wielkiego samozaparcia z mojej strony bo żaden z dotychczasowych jakie próbowałem po prostu nie wyszedł po za otl em słuchawkowym na 6N13S .
Co do lamp novalowych to nie tyle że ich nie stosuję wcale a problemem jest brak wykrojnika do blachy pod rozmiar cokołów novalowych natomiast pod octal mam.
Nie jest to żadna audioideologia tylko po prostu lampy oktalowe bardziej mi się podobają i estetycznie wg.mnie są ładniejsze
6N13S cacy, a ruska 6N8S(=6SN7) to już be ??
Wcale nie 6N8S i 6N9S owszem stosuję jak i 5C3S, 5C8S ale po prostu nie posiadam i wcale za wiele nie odbiegają od wyrobów SYLVANII oczywiście elektrycznie bo wyglądem i trwałością owszem .
ODPOWIEDZ