Nowy nabytek dke38
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Nowy nabytek dke38
Witam nabyłem ostatnio dke38. Po mojej naocznej weryfikacji wskazuje na to że to jest ten słynny dke 38 tak zwany ludowym. Zgadzają się gałki które są gładkie, pieczątka(POLSKIE RADIO FABRYKA GŁOŚNIKÓW we Wrześni), Reichsadler ze swastyką usunięty.I teraz do was takie pytanie czy jest to rzeczywiście ten unikatowy ludowy ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzychu
-
- 3125...6249 postów
Re: Nowy nabytek dke38
Witam
Krótko po wojnie w fabryce w Dzierżoniowie składano odbiorniki z pozostawionych niemieckich części.
Krótko po wojnie w fabryce w Dzierżoniowie składano odbiorniki z pozostawionych niemieckich części.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 50...74 posty
Wiem o tym ale raczej mi chodziło o to czy to jest ten że tak powiem przerobiony przez PFOR
Krzychu
-
- 6250...9374 posty
Cześć. Odbiornik nie wygląda na przerobiony. Przerabiane odbiorniki, głównie amatorsko, pozbawiane były znaczków 3 rzeszy co było widać gołym okiem bo znaczki było szlifowane, wydrapywane. Miałem kiedyś budę z VE301dyn właśnie amatorsko pozbawiony znaczków. Twój odbiornik wygląda na ,,fabryczny'' krajowy. Pozdrawiam
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 50...74 posty
Witam, skrzynka z głośnikiem wygląda na oryginał ale gapy były szlifowane a to nie wygląda na szlif ale może to trochę późniejszy odbiornik bo poszczególnych części mogli mieć dużo więcej i skrzynki produkowali na starych matrycach, co do chassis to chyba ktoś podłożył bo wątpliwe żeby zostawili tabliczkę innej firmy tym bardziej żeby zaznaczyć swoją produkcję na głośnikach widać ładne stemple a tu znaczek innej firmy, coś mi tu nie pasuje dla mnie głośnik i obudowa jak najbardziej Dzierżoniowskie, ale to moje chłodne kalkulacje, pozdrawiam Hieronim.
-
- 50...74 posty
Hmm mam te samo przemyślenie jeżeli zrywali gapy to dlaczego nie zmienili tabliczki na chassis. Po za tym po nabyciu i zajrzeniu do środka to kable od głośnika były wlutowane.
Śmieszne jest na przykład to że na zdjęciach ludowego z old radio widnieje emblemat po okupancie. Moja skrzynka ma ten emblemat usunięty. https://www.oldradio.pl/karta.php?numer ... dowy_DKE38
Śmieszne jest na przykład to że na zdjęciach ludowego z old radio widnieje emblemat po okupancie. Moja skrzynka ma ten emblemat usunięty. https://www.oldradio.pl/karta.php?numer ... dowy_DKE38
Krzychu
Dawno temu wypłynęły podzespoły Krakowskich Zakładów Gumonu Fabryki Kabli, do radyjek detektorowych, później na allegro pokazały się już poskładane radyjka z podlepionymi kartonikami z pudełek od pokręteł, chęć zysku i brak skrupułów do fałszowania historii powoduje powstawania takich hybryd, więc na chłodno i z pewną dozą nieufności podchodzę do takich spraw choć nie mówię że coś nigdy nic takiego nie powstało, ale zawsze trzeba podchodzić racjonalnie do danej sprawy, po wojnie wszystko co kojarzyło się z faszyzmem było znienawidzone, pieniądze były wrzucane do gnoju żeby poniżyć faszyzm, a tu zostawili by tabliczkę znamionową, chyba sprzedawca z lekcji historii nie odrobił pracy domowej, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.