Elektrit Allegro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Re: Elektrit Allegro

Post autor: Mirabelka »

Prace z Allegro na razie w zastoju. Warsztat mam w garażu, a tam potwornie zimno i nie chce mi się wchodzić. Elektronikę mam po częściowym przeglądzie. Naprawiłem wyłącznik w potencjometrze, dorobiłem "papierowe" bezpieczniki, wymieniłem rozkruszone koszulki na przewodach, dałem nowe elektrolity (schowane w papierowe rurki pod schassis). Dorobić muszę zamiennik lampy EL3. Zainteresowanym załączam schemat:
zamiennik.jpg
Skrzynce dałem odpowiednie cieniowania (słabe zdjęcie z telefonu). I nadal nie mam szczebelków na głośniku :

Myślę, że wkrótce radio ruszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tak trzymaj.Dobra robota.Opalanie to zbrodnia dla forniru.
Tomasz
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Witam
Potrzebuję skali do Allegro. Jeśli byłby ktoś chętny mi taką sprzedać będę wdzięczny. Może być kopia. Wiadomość proszę na priva.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Wreszcie skończyłem rysowac skalę do Allegra. Efekt jest tutaj: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... egrozu.tga (duży plik w formacie targa), wersja do pogdlądu tu: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... egrozu.png (pięć razy mniejszy PNG). Skala jest zrobiona w 600dpi, oryginalne wymiary to 195x129 (milimetrów). Skala składa się z czterech kolorów: czerwononego (fale krótkie), białego (fale średnie), zielonego (fale długie) i zółto-pomarańczowego (ramki i napisy pomocnicze). Elementy białe to przeźroczystość. (zależy od tła w programie graficznym. Na obrazku obszary przeźroczyste są naprawdę przeźroczyats)

Ta skala pasuje tylko Elektrita Allegro Z i U, jak ktoś ma wersję bateryjną to sam zauważy że się nie nadaje.
Strona nie otwiera się. Czy kolega tszczesn ma jeszcze gdzieś te pliki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Moja strona już od bardzo dawna jest pod swoim własnym adresem - www.stareradia.pl