Czy elektrolit ma prawo chlupać?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Czy elektrolit ma prawo chlupać?

Post autor: edi_pg »

Witam!

Mam troche elektrolitów 2200uf/450V. Wziąłem dzisiaj 1 z nich do ręki, potrząsnąłem i okazało się że elektrolit w nim chlupie. Czy to źle? Nie mam w tym momencie jak go sprawdzić ale kiedyś mi sie wydawało że go testowałem i był w miare ok.
Prosze o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam
OTLamp

Re: Czy elektrolit ma prawo chlupać?

Post autor: OTLamp »

edi_pg pisze:Witam!

Mam troche elektrolitów 2200uf/450V. Wziąłem dzisiaj 1 z nich do ręki, potrząsnąłem i okazało się że elektrolit w nim chlupie. Czy to źle? Nie mam w tym momencie jak go sprawdzić ale kiedyś mi sie wydawało że go testowałem i był w miare ok.
Prosze o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam
Mam kilka sztuk 3100uF/360V i są najprawdopodobniej typu mokrego. Ciekaw jestem jak są w środku zrobione bo wymiary mają dość małe (są nieco mniejsze od lampy 6P45S). Widzę, ze masz trochę "elektrolitów", które by mi się przydały. Mogę się wymienić na coś jeżeli chcesz.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

No, ale jak z moim pytaniem? Co do wymiany, to moje gg:1851298
OTLamp

Post autor: OTLamp »

edi_pg pisze:No, ale jak z moim pytaniem?
No skoro moje są typu mokrego (mają płynny elektrolit), to i Twoje mogą być takiego rodzaju, więc elektrolit chlupać może. Może go jednak być tam trochę mało, w moich chlupania nie ma. Czy wszystkie Twoje egzemplarze chlupią?
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Witam!

Faktycznie sprawdziłem i wszystkie sztuki konkretnego modelu firmy RIFA chlupią :)

:arrow: OTLamp napisz co do wymiany, tez jestem chętny. Mam tego troche.