Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Post autor: slawekmod »

To jest oem chociaż niby oryginał i te wersje mają kolorowe gniazda, jednak możliwe jest próbkowanie do 192kb ale na sterownikach kx, jednak ogarnięcie kx-ów to jest jakaś masakra normalnie. Wersje pudełkowe mają gniazda złocone. Może kiedyś uda się załatwić Audigy 2, ona ma już ASIO z prawdziwego zdarzenia, póki co to mi wystarczy.
OEM-y pakowane były głównie do DELL-a i Compaq-ów.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Fakt, to Audigy 2 miała wyższe częstotliwości. Na sczczęście nie musiałem się tym zajmować, ale sterowniki kx to był gorący temat ;)
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

slawekmod pisze:Przy próbkowaniu 48kHz pasmo pomiarowe sięga 24kHz. Mnie wystarczy.
Nie.
Po prostu nie. Mając dwie próbki na okres nie da się o przebiegu powiedzieć nic.
Jeżeli sygnał jest stabilny, a pomiar trwa długo, to za każdym okresem próbki wypadną gdzie indziej i mądry program jest w stanie odtworzyć przebieg z dużą
dokładnością, ale w praktyce i przy tanich narzędziach bym na to nie liczył.
Przykładowo mój oscyloskop USB ma 200 MS/s, ale to co faktycznie zmierzył pokazuje do 15 MHz, wyżej już się domyśla jak przebieg może wyglądać.

Sprawa druga, to zainteresowałem się tematem i gdzieś wyczytałem opinię, że nie warto kupować starych markowych kart, bo dzisiejsze zintegrowane mają lepsze parametry ...
Sprawdziłem z ciekawości co siedzi w mojej kilkuletniej płycie Gigabyte GA-D525TUD (to jest tania i już zabytkowa płyta ITX z procesorem Intel Atom), i okazało się że Realtek ALC889 , 24 bity i 192 kHz próbkowania ...
Prób żadnych nie robiłem, bo musiałbym kabelka poszukać, system postawić itd ...
Przy okazji mile mnie zaskoczyło, że REW działa pod Linuksem.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

tuxcnc pisze:
slawekmod pisze:Przy próbkowaniu 48kHz pasmo pomiarowe sięga 24kHz. Mnie wystarczy.
Nie.
Po prostu nie. Mając dwie próbki na okres nie da się o przebiegu powiedzieć nic.
No to gruubo Panie!
Obalasz Pan podwaliny całej teorii i co więcej, praktyki przetwarzania sygnałów i telekomunikacji.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzen ... a-Shannona

Od dziś w takim razie powinien przestać działać internet, ale dobrze że światłowody i urządzenia nie wiedzą że niejaki tuxcnc właśnie obalił ich zasady pracy :D
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Ciekawe jakiego softu używa borys z diyaudio:
http://obrazki.diyaudio.pl/85/684323403 ... 266207.jpg
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Twierdzenie Kotielnikowa-Shannona nie dotyczy programów komputerowych.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kolego tuxcnc:
Pierwsza sprawa jest taka że robiłem pomiary na różnych kartach, przy różnych prędkościach próbkowania dochodzących do 196k i przy różnych długościach pomiaru o 128k do 1M w REW. Wszystkie były niemal identyczne , z tym że im lepsza karta tym niżej i wyżej schodziła z pasmem w sensie dB. Różnica polegała na poziomie harmonicznych o mniej więcej 0.010%.
Twoje teorie i "czytałem gdzieś" mnie nie interesują bo przebadałem wszystkie komputery w domu i gdyby TV miał możliwość pomiarów też zostałby sprawdzony. Gdzieś zapewne umknęło Ci że siedzę nad tematem kilkanaście dni i walczę do skutku.
Co do kart zintegrowanych , udalo mi się w laptopie ASUS uruchomić ASIO (było zaimplementowane w sterowniki) i to na 196khz. I co z tego? pomiar do 10Khz bo potem przebieg opadał nagle o kilka dB. Faktycznie, zintegrowane są super. Cofnij się o kilka stron, tam zobaczysz pomiar zintegrowanej karty na mojej płycie p4p800x a potem zabieraj głos co jest w moim przypadku lepsze (integra czy karta)
Druga sprawa: nie potrzebny jest mi lepszy sprzęt.

No i sprawa ostatnia: bardzo Cię proszę, nie pisz w moich tematach bo ja tu staram się pokazać rzeczy których nie znajdziesz na necie (pomiary se84) a nie chcę żeby ktoś czytał 5 stron pyskówki. Tyle.

A czy twierdzenie dotyczy przetwarzania sygnału analogowego A na cyfrowy D i przedstawieniu go w formie zapisu cyfrowego dla każdej z 48000 próbek? Bo jeżeli tak to program nie ma tu nic do rzeczy, on te próbki tylko przechowuje.

Zaczerpnięte z encyklopedii cyt.:"do uzyskania jakości płyty CD potrzebna jest częstotliwość 44,1 kHz (pozwala to na rekonstrukcję dźwięku aż do częstowlitości 22 kHz, co jest powyżej górnej granicy słyszalności dźwięków u człowieka, tj. około 20 kHz)"

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99s ... 7_Nyquista
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Widzę, że kolega tuxcnc się nie poddaje :lol: Na "chłopski rozum wydawać by się mogło, że jeśli mamy tylko kilka próbek na okres, w skrajnym wypadku dwie, to nie da się z tego odtworzyć oryginalnej sinusoidy. Otóż da się, bo z wszystkich możliwych sinusoid o częstotliwościach od 0 do połowy częstotliwości próbkowania do tych dwóch próbek pasuje tylko jedna sinusoida.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zrobiłem pomiar dla pasma wykorzystując tryb 1M x8 czyli osiem powtórzeń w celu uśrednienia wyniku i co? No i nic, praktycznie się nie różni od tego 512kb z jednym powtórzeniem (różni się o tysięczne części dB co przy dokładności karty jest bez znaczenia)
Przy próbkowaniu 48kHz pasmo pomiarowe w REW sięga 24kHz bez względu czy próbek jest dwie, cztery czy jedna ( po prostu można wprowadzić max 24 000)
Dla 44.1Khz co było i chyba jest standardem w CD Audio 4 próbki przy 11Khz na skomplikowaną obwiednię to chyba trochę mało ale jednak to działa.
Można dalej brnąć w sprzęt ale jak daleko? Za miesiąc okaże się że wydałem 1000 na interfejs audio z próbkowaniem 384 khz po to żeby pomierzyć wzmacniacz na EL84?
Jeszcze raz prośba do kolegi tuxcnc, bardzo proszę o nie zabieranie głosu w moich tematach.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

No, nie da się ukryć, że zbliżając się do krańca pasma dokonujemy pewnej ekstrapolacji. Oczywiście, z karty przy 20kHz wychodzi czysty sinus i nic innego wyjść nie może, ale z wyjścia wzmacniacza na wejście karty już czysty sinus nie wchodzi, a karta w tym zakresie odczytuje to jako czysty sinus. Powyżej 10Khz nie mamy już pomiaru zniekształceń, tak więc siłą rzeczy pasmo w ostatniej oktawie jest ekstrapolacją zakładającą, że zniekształcenia gwałtownie się nie zwiększają. Coż, coś za coś.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Z audigy wychodzi czysty, stabilny sinus do około 22,5kHz, później zaczyna lekko drgać co widać w przebiegu pasma po dużym powiększeniu na samym jego końcu.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

slawekmod pisze:Z audigy wychodzi czysty, stabilny sinus do około 22,5kHz, później zaczyna lekko drgać co widać w przebiegu pasma po dużym powiększeniu na samym jego końcu.
Wiadomo, że wychodzi OK, ale co wchodzi, to nie wiadomo, zakładamy, że sinus też ;)
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Generowałem sinus z karty i oglądałem na oscyloskopie ( namiastce oscyloskopu) :lol:
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

przemak pisze:No, nie da się ukryć, że zbliżając się do krańca pasma dokonujemy pewnej ekstrapolacji. Oczywiście, z karty przy 20kHz wychodzi czysty sinus i nic innego wyjść nie może, ale z wyjścia wzmacniacza na wejście karty już czysty sinus nie wchodzi, a karta w tym zakresie odczytuje to jako czysty sinus. Powyżej 10Khz nie mamy już pomiaru zniekształceń, tak więc siłą rzeczy pasmo w ostatniej oktawie jest ekstrapolacją zakładającą, że zniekształcenia gwałtownie się nie zwiększają. Coż, coś za coś.
Dokładnie tak.
Kolega slawekmod odniósł częstotliwość próbkowania do abstrakcyjnej wartości "pasma które wystarczy" a nie do przebiegu.
Do tego program komputerowy nie jest "idealnym filtrem który odfiltruje odbicia pasma" (cokolwiek by to miało znaczyć), jest tylko narzędziem tak dobrym jak zastosowane algorytmy, a te zwykle są uproszczone i dają wynik przybliżony.
Mało tego, program komputerowy potrafi przykładowo odtworzyć utraconą informację (z określonym prawdopodobieństwem), koloruje się czarno-białe filmy, odtwarza nagrania z uszkodzonych nośników, program komputerowy nie jest ograniczony żadnymi prawami fizyki i trzeba to brać pod uwagę.
slawekmod pisze:Zrobiłem pomiar dla pasma wykorzystując tryb 1M x8 czyli osiem powtórzeń w celu uśrednienia wyniku i co? No i nic, praktycznie się nie różni od tego 512kb z jednym powtórzeniem (różni się o tysięczne części dB co przy dokładności karty jest bez znaczenia)
Przy próbkowaniu 48kHz pasmo pomiarowe w REW sięga 24kHz bez względu czy próbek jest dwie, cztery czy jedna ( po prostu można wprowadzić max 24 000)
Dla 44.1Khz co było i chyba jest standardem w CD Audio 4 próbki przy 11Khz na skomplikowaną obwiednię to chyba trochę mało ale jednak to działa.
Można dalej brnąć w sprzęt ale jak daleko? Za miesiąc okaże się że wydałem 1000 na interfejs audio z próbkowaniem 384 khz po to żeby pomierzyć wzmacniacz na EL84?
Dokładnie o tym napisałem, tylko innymi słowami.
A Ty powinieneś zrozumieć rzecz bardzo istotną, nie piszesz w prywatnym pamiętniku, tylko na publicznym forum i swoimi wypowiedziami możesz nakłonić kogoś do podjęcia złych decyzji.
"Badasz" program od kilku dni ?
Niczego nie badasz, patrzysz w monitor i porównujesz niewiarygodne wyniki.
Badał byś, gdybyś porównywał wyniki z pomiarami wiarygodnym i rzetelnym sprzętem.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dobrze, przyjąłem do wiadomości. Mam nadzieję że nie będziesz już więcej pisał w tym temacie. Mówiąc wprost, nie jesteś w nim mile widziany.