EM4 - dlaczego dwa listki?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

EM4 - dlaczego dwa listki?

Post autor: tradytor »

Lampa mało używana, bo świeci bardzo jasno i luminofor jest jasny, bez jakichkolwiek cieni. Najpierw zdziwił mnie wygląd listków podczas pomiaru na P-508 - zamiast koniczynki były tylko dwa. Co prawda podzielone na pół, ale dwa. Dla pewności wstawiłem ją do grającego Bolero i tam zachowywała się tak samo. Do tego i w mierniku i w radiu przy braku sygnału (Us1=0) listki nie zwężały się do wielkości kresek a były rozchylone na jakieś 60 stopni każdy. Co ciekawe spośród ledwo ledwo świecących trupów EM4 dwa zachowywały się tak samo - dwa listki i brak zamknięcia przy zerowym sygnale - oczywiście obserwowane to było w ciemnym pomieszczeniu, bo te lampy ledwiuśko świeciły. Możecie mnie oświecić co z tymi oczkami jest nie tak?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: EM4 - dlaczego dwa listki?

Post autor: tszczesn »

EM4 miała dwa systemy triodowe (to widać od razu w lampie) i dwie czułości. Każda trioda sterowała dwoma prętami, co dawało cztery cienie (po dwa dla każdej czułości). Niektórzy producenci mieli EM4 z dwoma cieniami (każda trioda sterowała jednym cieniem). Zobacz, czy to nie ten przypadek. Możliwe tez jest uszkodzenie połączenia (raczej w cokole niż wewnątrz banki) do anody jednej z triod, wtedy efekty będą podobne - cień od tej anody zawsze będzie duży.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tszczesn pisze:EM4 miała dwa systemy triodowe (to widać od razu w lampie) i dwie czułości. Każda trioda sterowała dwoma prętami, co dawało cztery cienie (po dwa dla każdej czułości)
Pomyliłeś EM4 z EM11, która istotnie miała dwie pary prętów sterujących, i tym samym wyświetlała koniczynkę. EM4 ma tylko dwa pręty sterujące (po jednym na każdą z anod systemów triodowych), dwa pozostałe pręty służą za konstrukcję wsporczą centralnej zaślepki zasłaniającej przed wzrokiem żarzącą się katodę. One to dają nieruchome, wąskie cienie dzielące każdy z dwóch listków na pół. W EM11 pręty wsporcze znajdują się w cieniu sterujących, wskutek czego nie wywierają wpływu na kształt świecących sektorów.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Możliwe, z pamięci pisałem, ale nie zmienia to faktu, że EM4 też ma dwie czułości.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Wygląda na to, że ja też pomyliłem listki EM4 z EM11. Czyli z tą EM4 wszystko jest w porządku.