Renowacja kond. blokowego, czy ktoś by zrobił?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Renowacja kond. blokowego, czy ktoś by zrobił?
Jest w stanie jak na zdjęciu:
Liczę że znajdzie się Kol. który robił to, ma doświadczenie, i może to zrobić odpłatnie
Pozdrawiam
Waldemar B.
Liczę że znajdzie się Kol. który robił to, ma doświadczenie, i może to zrobić odpłatnie
Pozdrawiam
Waldemar B.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 1250...1874 posty
Re: Renowacja kond. blokowego, czy ktoś by zrobił?
Witaj Waldemar.
A ja myślę,że zrobisz to sam.Wewnątrz zapewne było kilka kondensatorów blokowych (4 - 6 szt.) o pojemnościach od 100nF do max 4 uF.Posiłkując się schematem radia ,po wywaleniu ze środka wszystkiego zamontujesz na kawałku płytki izolacyjnej zamiast starych- kondensatory MKSE,czy KMP najlepiej na napięcie > 400V.Taki o większej pojemności np. 4uF można zrobić z 2 szt kondensatorów elektrolitycznych 10uF połączonych w szereg (+ do + lub - do-)
powodzenia
R.
A ja myślę,że zrobisz to sam.Wewnątrz zapewne było kilka kondensatorów blokowych (4 - 6 szt.) o pojemnościach od 100nF do max 4 uF.Posiłkując się schematem radia ,po wywaleniu ze środka wszystkiego zamontujesz na kawałku płytki izolacyjnej zamiast starych- kondensatory MKSE,czy KMP najlepiej na napięcie > 400V.Taki o większej pojemności np. 4uF można zrobić z 2 szt kondensatorów elektrolitycznych 10uF połączonych w szereg (+ do + lub - do-)
powodzenia
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
"Witaj Waldemar.
powodzenia
R."
Tą metodę znam i robię, chodzi mi o odzyskani w wersji oryginalnej, "zwijkowej"
powodzenia
R."
Tą metodę znam i robię, chodzi mi o odzyskani w wersji oryginalnej, "zwijkowej"
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 1250...1874 posty
Czesc
"zwijkowy" masz kondensator rozruchowy. Trzeba tylko dobrac wielkosc i podobna pojemnosc, a potem "wtyknac" w oryginalne pudelko.
Pozdrowienia
"zwijkowy" masz kondensator rozruchowy. Trzeba tylko dobrac wielkosc i podobna pojemnosc, a potem "wtyknac" w oryginalne pudelko.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Dlaczego piszecie szkodliwe porady nie będące próbą rozwiązania problemu?
To ja nie będę gorszy-proponuję kupić radio stołowe z UKF i wstawić je do skrzynki starego odbiornika.
Z zewnątrz będzie wyglądało jak oryginał, tak samo jak kondensator po wetknięciu elektrolitów do środka.
Trzeba ratować co się da, a nie robić jakieś renowacje po łebkach !
To ja nie będę gorszy-proponuję kupić radio stołowe z UKF i wstawić je do skrzynki starego odbiornika.
Z zewnątrz będzie wyglądało jak oryginał, tak samo jak kondensator po wetknięciu elektrolitów do środka.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 2500...3124 posty
A ile to ma u i jakie wymiary ?Valdi5 pisze:Jest w stanie jak na zdjęciu:
Pozdrawiam
Waldemar B.
-
- 1250...1874 posty
Tak to wygląda z liczbami:
To jest blok kondensatorów z Telefunken Tryumf 137Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 1250...1874 posty
No dobra!salicjonał pisze:Dlaczego piszecie szkodliwe porady nie będące próbą rozwiązania problemu?
Jedno z moich radyjek porenowacyjnych z 5-cio segmentowym kondensatorem to Reico z 1933r.
Zapraszam kol. salicjonał do siebie,odkręcisz tylną ściankę,wydłubiesz piękne chassis.rozlutujesz oblachowanie kondensatorów.Po to aby stwierdzić j/w,że taka odbudowa jest do dupy.Pomimo tego ,że na zewnątrz obudowy jest wszystko jak najbardziej oryginalne.Nie popadajmy w paranoję.Mam na tapecie remont zajeżdżonego silnika malucha I serii (1973 r a więc zabytek),czy mogę wsadzić do niego nowy komplet naprawczy,czy zostawić wszystko stare?-pytanie do kol. salicjonał,wstrzymałem remont

R.
-
- 1250...1874 posty
Rozlutuj to pudełko,albo rozegnij jesli taki patent.Ocenisz jak to wygląda w środku.A przeważnie wygląda nieciekawie.Wskutek upływności = grzanie kondensatorów, tych " wiszących"na dużej rożnicy potencjałów zwijki są napuchnięte,zdeformowane.W dodatku nieraz całość zalana pakiem (co to jest? wiedzą koledzy którzy trudnią się renowacją najstarszych radyjek).Ja używam do demontażu opalarki z reg. temperatury,z rozsądkiem,powoli wytapiając zalewęBoguś pisze:Valdi5 pisze:Jest w stanie jak na zdjęciu:
Pozdrawiam
Waldemar B.
powodzenia!
R.
-
- 1875...2499 postów
Nie da sie bo teraz takich kondensatorow nie robią a starych nie zregreneruje sie.Pozostawiamy obudowę jak pisze Romek a do środka blokowe na wysokie napiecia .Najlepiej na plytce bo wszystko trzeby by zalać pakiem na gorąco.Pak obecnie tylko z rozbiorki chyba?Mial za zadanie uszczelnić przed wilgocia ale po latach zawsze spękany.Nikt nie ma rentgena w oczach i nie wie co w środku.Elektrolity robione na bipolarne to niezbyt dobre rozwiazanie bo zestaw wytrzymuje połowę napiecia nominalnego dla jednego kondensatora.
Tomasz
PS Mam identyczny problem z kondensatorem do Elektrita Suprema.Wszystko pod pakiem popuchło i sparszywiało.
Tomasz
PS Mam identyczny problem z kondensatorem do Elektrita Suprema.Wszystko pod pakiem popuchło i sparszywiało.
-
- 1250...1874 posty
Pozostawiamy obudowę jak pisze Romek a do środka blokowe na wysokie napiecia
Ehh... a jednak niektórym zależy na oryginale-(klik).po wywaleniu ze środka wszystkiego zamontujesz na kawałku płytki izolacyjnej zamiast starych- kondensatory MKSE,czy KMP najlepiej na napięcie > 400V
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 3125...6249 postów
Małe ilości pozyskiwałem kiedyś z baterii płaskich. Później kg dostałem od telefoniarzy. Teraz telefoniarze też pytają co to jest ?romanradio pisze: całość zalana pakiem (co to jest?
Romanie, co Ci brakuje do sześćsetki ?romanradio pisze:Mam na tapecie remont zajeżdżonego silnika malucha I serii (1973 r
Witam, proponuję żeby kolega sam zrobił taką regenerację nie jest to nic trudnego, proces regeneracji jest opisany, a jak przysłowie mówi "oczy się boją a ręce wszystko zrobią", na złomie poszukać garnków, kupić parafinę i samemu spróbować a próbę można zrobić na jakimś innym kondensatorze, a nauka renowacji jest bezcenna i jaka satysfakcja bo w tej całej zabawie chyba o to chodzi, ja nie lubię odbiorników już zregenerowanych takie mnie nie cieszą, lubię w nich coś samemu naprawić, no chyba że kolega całkowity laik w technice radiowej, wtedy coś się pomyśli ale jak będzie cieplej, pozdrawiam Hieronim.