Witam.
Sieciowe zakłócenia z zasilaczy i ładowarek dosyć skutecznie przeszkadzają mi w odbiorze pasma KF. Pomyślałem, że stosowny filtr sieciowy sprawę zalatwi.Chciałbym kolegów zapytać czy posiadacie stosowne schematy takich filtrów.
Pozdrawiam.
Pozwoliłem sobie przenieść wątek do właściwego działu i poprawić błąd w tytule wątku. P.
Sieciowy filtr przeciwzakłóceniowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Paczący kot
- 375...499 postów
Re: Sieciowy filtr przeciwzakłuceniowy
A jesteś pewien , że zakłócenia wnikają u Ciebie tylko przez sieć , czy również " z powietrza "?
Filtr sieciowy z pewnością nie zaszkodzi , ale niekoniecznie wystarczy . Polecam gotowe firm Schurter i Tokin .Do kupienia np w TME .
Schematy : https://www.google.pl/search?q=filtr+si ... 66&bih=638
Filtr sieciowy z pewnością nie zaszkodzi , ale niekoniecznie wystarczy . Polecam gotowe firm Schurter i Tokin .Do kupienia np w TME .
Schematy : https://www.google.pl/search?q=filtr+si ... 66&bih=638
Co ja pacze ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Sam filtr sieciowy w zasilaczu na niewiele się zda jeśli ten nie jest ekranowany i w drugiej klasie ochronności, tzn. bez uziemienia ochronnego.
PS. Wymieńcie klawiatury bo źle się czyta.
Sam filtr sieciowy w zasilaczu na niewiele się zda jeśli ten nie jest ekranowany i w drugiej klasie ochronności, tzn. bez uziemienia ochronnego.
PS. Wymieńcie klawiatury bo źle się czyta.
Ostatnio zmieniony śr, 1 lutego 2017, 09:54 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
Jestem pewien że są to sieciowe zakłócenia.Mialem okazję wyłączyć TV+dekoder i to oni mi przeszkadzają najbardziej,chociaż słyszę nawet ładowarkę telefonu.
-
- 6250...9374 posty
Poszukaj na bazarach ze sprzętem elektronicznym (wiem, coraz większa rzadkość..), swego czasu (teraz nie widuję ale..) fabryczne w metalowych ekranach (wyprowadzenie sieć we-wy plus uziemienie obudowy) bywały do kupienia na Wolumenie od 5zł/szt, zainteresowanie było mikre, w najbliższą niedziele rzucę okiem.Marek 190 pisze:Witam.
Sieciowe zakłócenia z zasilaczy i ładowarek dosyć skutecznie przeszkadzają mi w odbiorze pasma KF. Pomyślałem, że stosowny filtr sieciowy sprawę zalatwi.Chciałbym kolegów zapytać czy posiadacie stosowne schematy takich filtrów.
Pozdrawiam.
Re: Sieciowy filtr przeciwzakłóceniowy
Zabawę w pasma AM ostatnio skutecznie uniemożliwiają bardzo modne WiFi extendery będące szerokopasmowymi nadajnikami w zakresie od pojedynczych do kilkunastu MHz wykorzystującymi przewody eneregtyczne.