Wybrane wyjątki z dokumentacji konstrukcyjnej wraz z krótkim komentarzem znajdują się w pliku pdf. Współtwórcą tej lampy był Pan Leon Kossobudzki, znany z krótkofalowiec i autor książek dla krótkofalowców. Według wspomnień twórcy, wykonano zaledwie 3 szt. tych lamp.
Egzemplarz prawdopodobnie do naszych czasów nie zachował się. Myślę jednak, że zachowane rysunki, które uratowałem w ostatniej chwili przed ich zniszczeniem są cenną ciekawostką.
Lampa LP-1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Lampa LP-1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Lampa LP-1
Chwała Ci za to! Chociaż fakt, że trzeba je ratować jest skandalem. Świadczy to o horyzontach "ludzi nauki".Alek pisze: rysunki, które uratowałem w ostatniej chwili przed ich zniszczeniem
-
- 1875...2499 postów
Mi się dziś dostało, gdyż - tu cytat- "Pan ma zbyt szerokie zainteresowania". Tym niemniej jeszcze raz apelowałem, żeby w razie konieczności zrobienia trochę miejsca na półce zamiast drzeć i tracić czas, po prostu takie materiały mi przekazać.
-
- moderator
I chwała ci za to. Dzięki takim pasjonatom ocaleje kolejna część naszej historii. Szkoda tylko, że świadomość w wydawałoby się wykształconej części społeczeństwa jest tak niska...
-
- 3125...6249 postów
Niszczenie tego typu dokumentacji to jest SKANDAL 

-
- 1250...1874 posty
Czesc
Ja bym sie zapytal tego osobnika, ktory stwierdzil: "Pan ma zbyt szerokie zainteresowania", czy jest Polakiem, a jezeli jest, to na czyim "garnuszku", czy niemieckim czy rosyjskim. Likwidacja Polskiej mysli technicznej jest tym samym , co likwidacja historii Narodowej, komus to napewno sluzy, tylko nie Polsce.
Pozdrowienia
Ja bym sie zapytal tego osobnika, ktory stwierdzil: "Pan ma zbyt szerokie zainteresowania", czy jest Polakiem, a jezeli jest, to na czyim "garnuszku", czy niemieckim czy rosyjskim. Likwidacja Polskiej mysli technicznej jest tym samym , co likwidacja historii Narodowej, komus to napewno sluzy, tylko nie Polsce.
Pozdrowienia