Ten metal ma wysoką przewodność cieplną.Boguś pisze: Nie, to nie żart. Myk polega na tym ze papier ścierny czyści aluminium a tłuszcz zapobiega się jego utlenieniu. W innym przypadku aluminium w "mzik"oka się utlenia i nici z lutowania. Potrzebna jest tylko wyższa temperatura niż do normalnego lutowania.
Odciążenie transformatora z mikrofalówki.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Odciążenie transformatora z mikrofalówki.
Witam
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Myślałem że z innych powodów. Robiłem tak tylko z dużą ilością kalafonii i w takiej kąpieli mocno pocierałem grotem solidnej lutownicy.Boguś pisze:a tłuszcz zapobiega się jego utlenieniu.
-
- 375...499 postów
Kupiłem na znanym portalu toto: Działa .TELEWIZOREK52 pisze:Myślałem że z innych powodów. Robiłem tak tylko z dużą ilością kalafonii i w takiej kąpieli mocno pocierałem grotem solidnej lutownicy.Boguś pisze:a tłuszcz zapobiega się jego utlenieniu.
Nie jest to żadna ukryta czy jawna reklama lecz tylko wskazówka !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co ja pacze ?
-
- 2500...3124 posty
Dawniej tego nie było a lutować jakoś było trzebaPaczący kot pisze:
Kupiłem na znanym portalu toto: Działa .
-
- 375...499 postów
A jeszcze dawniej to nawet lutować nie było trzeba , nie było prądu , lutownic etc.Boguś pisze:Dawniej tego nie było a lutować jakoś było trzebaPaczący kot pisze:
Kupiłem na znanym portalu toto: Działa .
Co ja pacze ?
-
- 2500...3124 posty
A jeszcze dawniej to nie było nic.......Paczący kot pisze:A jeszcze dawniej to nawet lutować nie było trzeba , nie było prądu , lutownic etc.

-
- 625...1249 postów
Myślałem, że ten smalec stanowi jakiś topnik, myślę sobie- kwasy w tłuszczach pod wpływem temperatury czyszczą powierzchnię.
Ja lutuję aluminium na oliwę, po prostu pokrywam aluminium grubą warstwą oliwy i drapię styk. Ściągam papierem toaletowym miejsce gdzie drapałem i od razu przeciągam dobrze rozgrzaną lutownicą. Zawsze się ładnie pobieli.
Ja lutuję aluminium na oliwę, po prostu pokrywam aluminium grubą warstwą oliwy i drapię styk. Ściągam papierem toaletowym miejsce gdzie drapałem i od razu przeciągam dobrze rozgrzaną lutownicą. Zawsze się ładnie pobieli.
Poszukuję 1R5T.
-
- 3125...6249 postów
To chociaż pochwal się jak tym się lutuje.Paczący kot pisze:Kupiłem na znanym portalu toto:
Była ciemność.Boguś pisze:A jeszcze dawniej to nie było nic.......

-
- 375...499 postów
Czyścisz wstępnie szmerglem , następnie zwilżasz topnikiem i lutujesz jak zwykle . Czyste aluminium lutuje się dość dobrze i pewnie , gorzej z chińskimi wyrobami alupodobnymi . Niestety filmiku nie mam czym nakręcić .TELEWIZOREK52 pisze:To chociaż pochwal się jak tym się lutuje.:
Co ja pacze ?
-
- 625...1249 postów
Puszka od coli bez problemu lutuje się tradycyjną metodą "na aspirynkę" lub "na kwasek cytrynowy" 

-
- 1250...1874 posty
Wróćmy na początek tematu. Czy ktoś już przystosował tytułowy transformator do pracy ciągłej?
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Tak, przystosowalem kiedys taki transformator do normalnej pracy. To znaczy drugi, bo pierwszy ulegl uszkodzeniu przy rozbieraniu, a dokladnie przy frezowaniu. Ten dobry zostal scisniety miedzy dwoma ceownikami, spoina zfrezowana frezem palcowym i po rozlozeniu, zostaly wyprasowane boczniki magnetyczne. Uzwojenie wtorne poszlo w kosz, a w jego miejsce oraz w miejsce bocznikow, zostal zrobiony karkas z laminatu. Na dno karkasu nawinieta zostala jedna warstwa polaczona w szereg z pierwotnym. Jakie bylo wtorne, to nie wiem, kolega sam nawijal, ale wiem, ze prad jalowy byl mniejszy od 0.4A. Acha, czesc blaszek latwo sie rozkladala, czesc przy pomocy noza, a wtedy byly zostawiane "pakiety" po 10 blaszek. Latwiej i szybciej takie trafo skladac.
Pozdrowienia
Tak, przystosowalem kiedys taki transformator do normalnej pracy. To znaczy drugi, bo pierwszy ulegl uszkodzeniu przy rozbieraniu, a dokladnie przy frezowaniu. Ten dobry zostal scisniety miedzy dwoma ceownikami, spoina zfrezowana frezem palcowym i po rozlozeniu, zostaly wyprasowane boczniki magnetyczne. Uzwojenie wtorne poszlo w kosz, a w jego miejsce oraz w miejsce bocznikow, zostal zrobiony karkas z laminatu. Na dno karkasu nawinieta zostala jedna warstwa polaczona w szereg z pierwotnym. Jakie bylo wtorne, to nie wiem, kolega sam nawijal, ale wiem, ze prad jalowy byl mniejszy od 0.4A. Acha, czesc blaszek latwo sie rozkladala, czesc przy pomocy noza, a wtedy byly zostawiane "pakiety" po 10 blaszek. Latwiej i szybciej takie trafo skladac.
Pozdrowienia