AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Właściwie konstrukcja wzmacniacza oraz TG przeznaczone są pod lampy z serii KT, powiększona szczelina, zwiększona ilość zwojów.
Lampy popularne 6P14P mam używane i straciły już przez różne testy na mocy. Prawdopodobnie zabiorę się za nowy moduł wymienny na lampach 1 X KT.. w kanale, wszystko przygotowane. Lampy 6P14P ER mocno podrożały, kupowanie nowych lamp na Allegro jest raczej bardzo ryzykowne, może kupię jak się trafi jakaś pewna okazja. Ostatni pomiar z lampy sterującej potwierdza chyba zużycie lamp w stopniu mocy. Możliwe że dodatkowy wpływ ma rezonans i powiększona szczelina.
Lampy popularne 6P14P mam używane i straciły już przez różne testy na mocy. Prawdopodobnie zabiorę się za nowy moduł wymienny na lampach 1 X KT.. w kanale, wszystko przygotowane. Lampy 6P14P ER mocno podrożały, kupowanie nowych lamp na Allegro jest raczej bardzo ryzykowne, może kupię jak się trafi jakaś pewna okazja. Ostatni pomiar z lampy sterującej potwierdza chyba zużycie lamp w stopniu mocy. Możliwe że dodatkowy wpływ ma rezonans i powiększona szczelina.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Nowy wymienny moduł z lampami 6550 w stopniu mocy zastąpił dotychczasowy na lampach 6P14P. Wzmacniacz może już pracować w trzech trybach pracy Trioda - UL - Pentoda. Układ przełączenia trybów pracy zbudowany jest na trzech przekaźnikach i pomyślnie działa. Dlaczego dokonałem zapowiadanej zmiany, ponieważ nie mam zaufania do sprzedających lampy szczególnie na Allegro. Trudno kupić kwadrę lamp o jednakowych parametrach, nie wchodząc w szczegóły jak były dobierane, później są efekty na oscyloskopie. Po zamianie wzmacniacz doskonale działa, obrany kierunek okazał się słuszny. Na razie tylko jedno zdjęcie z pomiaru.
krzem3
krzem3
-
- 125...249 postów
Na początku gratuluję fajnie wykonanej konstrukcji (czysty montaż), przebieg prostokąta też niczego sobie.
A teraz mam prośbę o przedstawienie pomiarów prostokąta 1kHz i 10kHz dla trzech trybów przy Upp=6V ale bez załączonego sprzężenia zwrotnego i najlepiej jeszcze żeby pomiary wykonane były oddzielnie na każdej z dwóch dostępnych impedancji obciążenia, wiem że jest z tym trochę roboty ale to trioda a nie audiostereo
Chcę porównać wyniki do moich które otrzymałem jakiś czas temu na własnych transformatorach o Ra=3k dla mocy do 10W
A teraz mam prośbę o przedstawienie pomiarów prostokąta 1kHz i 10kHz dla trzech trybów przy Upp=6V ale bez załączonego sprzężenia zwrotnego i najlepiej jeszcze żeby pomiary wykonane były oddzielnie na każdej z dwóch dostępnych impedancji obciążenia, wiem że jest z tym trochę roboty ale to trioda a nie audiostereo

Chcę porównać wyniki do moich które otrzymałem jakiś czas temu na własnych transformatorach o Ra=3k dla mocy do 10W
-
- 1250...1874 posty
Pomiary które mnie interesowały wykonywałem ostatnio przez dwa dni, wzmacniacz jest już złożony i słucham właśnie muzyki. W niedługim czasie zamieszczę kilkanaście ostatnich pomiarów po obrobieniu zdjęć.
krzem3
krzem3
-
- 125...249 postów
Po pierwsze to nie interesuje mnie przez ile dni robiłeś pomiary i czy słuchasz na nim muzyki czy prostokąta.
Odpisuję w takim tonie bo niestety sugerujesz mi że atakuję Ciebie i Twoje super transformatory z 3 razy grubszą szczeliną.
Ja Ciebie poprosiłem i odpisz zrobię te pomiary albo że ich nie zrobisz, ale konkretnie jak przystało na tym forum.
Mój wzmacniacz nie lśnił tak jak Twój, został zlutowany na kolanie w celu pomierzenia tylko transformatorów o których wspomniałem wiec nie ma sensu zakładania specjalnie nowego wątku.
Myślałem że na tym forum sobie pomagamy ale chyba jednak nie wszyscy...
Odpisuję w takim tonie bo niestety sugerujesz mi że atakuję Ciebie i Twoje super transformatory z 3 razy grubszą szczeliną.
Ja Ciebie poprosiłem i odpisz zrobię te pomiary albo że ich nie zrobisz, ale konkretnie jak przystało na tym forum.
Mój wzmacniacz nie lśnił tak jak Twój, został zlutowany na kolanie w celu pomierzenia tylko transformatorów o których wspomniałem wiec nie ma sensu zakładania specjalnie nowego wątku.
-
- 125...249 postów
Uwielbiam jak odpisuję komuś a jak zamieszczę odpowiedź to okazuje się że autor jednak zdecydował się pohamować i usunąć część swojej poprzedniej wiadoości 

-
- 1250...1874 posty
Usunąłem część, ponieważ spojrzałem do profilu i zobaczyłem Kolegi wątek oraz kilka pomiarów wzmacniacza Push Pull, podobne pomiary można znaleźć na forum bez problemu.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Pawełkomandos pisze:Po pierwsze to nie interesuje mnie przez ile dni robiłeś pomiary i czy słuchasz na nim muzyki czy prostokąta.
Od początku zamieściłem w tym wątku bardzo dużo pomiarów gorszych i lepszych, więc są do porównania Tak samo uczynił Kolega slawekmod, pomiary wzmacniacza SE, więc jest w czym wybierać. Jeszcze jest możliwość do poszukania pomiarów w różnych wątkach przeglądarką. Na specjalną prośbę nawet manna nie spada z nieba, a co dopiero drogie lampy. Nie musi Kolega zakładać nowego wątku, można zamieścić kilka zdjęć z pomiarów w moim, Koledzy chętnie ocenią i doradzą. Dla chcącego nie ma nic trudnego. Życzę powodzenia przy dalszych budowanych konstrukcjach.
Dodam, że kilka wzmacniaczy wykonałem również na kolanie, imadło, wiertarka młotek i zwykła lutownica, wzmacniacze zostały ukończone i pokazane użytkownikom, nie tylko na forum Trioda.pl
Pozdrawiam
krzem3
-
- 125...249 postów
Jakiś czas temu postanowiłem zrobić transformatory wyjściowe dla kolegi z tego forum.
Siłą napędową dla mnie były wyniki pomiaru podstawowych przebiegów i pasma przenoszenia transformatorów, które posiadał i które nie były zadowalające (żeby nie napisać tragiczne...)
Traf chciał, że przeglądając ten temat okazało się że trafa tu zastosowane mają Ra z tego samego przedziału, i chciałem się dowiedzieć jak wypadły pod względem parametrów u kolegi krzem3
Wiem że kolega zamieścił bardzo dużo pomiarów ale żaden z tych pomiarów nie jest zrobiony bez sprzężenia zwrotnego, a taki właśnie mnie interesuje żeby porównać same transformatory a nie cały wzmacniacz. Najbardziej interesuje mnie pomiar kiedy lampa mocy spięta jest w triodę.
Użytkownik miał się cieszyć dobrze wykonanym transformatorem o parametrach jakie posiada w układzie docelowym a nie podłączonym na pomiar do generatora o Zwy=600R
Na koniec zapytam jeszcze raz czy mogę liczyć na kilka przebiegów i wynik pasma przenoszenia wzmacniacza Kolegi bez podłączonego sprzężenia zwrotnego?
Siłą napędową dla mnie były wyniki pomiaru podstawowych przebiegów i pasma przenoszenia transformatorów, które posiadał i które nie były zadowalające (żeby nie napisać tragiczne...)
Traf chciał, że przeglądając ten temat okazało się że trafa tu zastosowane mają Ra z tego samego przedziału, i chciałem się dowiedzieć jak wypadły pod względem parametrów u kolegi krzem3
Wiem że kolega zamieścił bardzo dużo pomiarów ale żaden z tych pomiarów nie jest zrobiony bez sprzężenia zwrotnego, a taki właśnie mnie interesuje żeby porównać same transformatory a nie cały wzmacniacz. Najbardziej interesuje mnie pomiar kiedy lampa mocy spięta jest w triodę.
Kolego ja ten układ zlutowałem na kolanie w celu pomiaru moich transformatorów, a nie do tego żeby umieścić go w obudowie i pokazać użytkownikom.krzem3 pisze:
Dodam, że kilka wzmacniaczy wykonałem również na kolanie, imadło, wiertarka młotek i zwykła lutownica, wzmacniacze zostały ukończone i pokazane użytkownikom, nie tylko na forum Trioda.pl
Użytkownik miał się cieszyć dobrze wykonanym transformatorem o parametrach jakie posiada w układzie docelowym a nie podłączonym na pomiar do generatora o Zwy=600R
Na koniec zapytam jeszcze raz czy mogę liczyć na kilka przebiegów i wynik pasma przenoszenia wzmacniacza Kolegi bez podłączonego sprzężenia zwrotnego?
-
- 1875...2499 postów
Akurat w moim przypadku badałem wszystkie układy które zamieściłem w swoim temacie o SE i prawda jest taka że w żadnym z nich nie otrzymałem prawidłowych przebiegów w trybie triodowym powyżej 3-6kHz.Podpięcie USZ dopiero przywracało mniej więcej prawidłowy kształt na wyjściu tego co podawałem na wejście. Przy takim samym sygnale na wejściu w trybie triodowym nie dość że przebiegi zkaszanione to jeszcze ledwo 1/3 mocy w stosunku do trybu pentodowego.
W sumie to teraz nie dziwię się że zdecydowana większość konstruktorów "audiofilskich" wzmacniaczy w trybie triodowym z lampami 2A3 czy 300B bez USZ nie pokazuje przebiegów oscyloskopowych chociażby z połowy mocy maksymalnej bo pewnie i nie ma co pokazywać. Ważne że góra jest diamentowa a dół soczysty.
Żeby uzyskać w SE taki przebieg jak w PP przy powiedzmy 15W (2 xEL84) to trzeba by chyba wydać z milion dolarów na trafo.
W sumie to teraz nie dziwię się że zdecydowana większość konstruktorów "audiofilskich" wzmacniaczy w trybie triodowym z lampami 2A3 czy 300B bez USZ nie pokazuje przebiegów oscyloskopowych chociażby z połowy mocy maksymalnej bo pewnie i nie ma co pokazywać. Ważne że góra jest diamentowa a dół soczysty.
Żeby uzyskać w SE taki przebieg jak w PP przy powiedzmy 15W (2 xEL84) to trzeba by chyba wydać z milion dolarów na trafo.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 125...249 postów
Mam dwa zdjęcia prostokąta z moich pomiarów, oczywiście możliwe jest zrobienie przebiegów dla innych częstotliwości, ale to już nie u mnie.
Pasmo przenoszenia przy P=6W 1kHz i amplitudzie sygnału na siatce lampy mocy =const wynosiło 13Hz-87kHz -3dB, a całego wzmacniacza z tym transformatorem 13Hz-60parę kHz
Pomiary robione były bez sprzężenia zwrotnego.
Pasmo przenoszenia przy P=6W 1kHz i amplitudzie sygnału na siatce lampy mocy =const wynosiło 13Hz-87kHz -3dB, a całego wzmacniacza z tym transformatorem 13Hz-60parę kHz
Pomiary robione były bez sprzężenia zwrotnego.
-
- 1875...2499 postów
Chciałbym zobaczyć o ile to możliwe trójkąt i prostokąt bliski mocy maksymalnej dla np. 50Hz , 10kHz i 25kHz.
Jaka była moc maksymalna wzmacniacza jaki mierzyłeś?
Tak na marginesie : w moim SE EL 84 nie osiągnąłem mocy większej jak 3.9W przy w miarę nie zniekształconym sygnale i to tylko w sinusie. Oczywiście wiele osób deklaruje 5 W w komercyjnych wzmacniaczach EL84 SE co w sumie i u mnie jest do uzyskania ale sinus nie wygląda już wtedy jak sinus. Więc pasmo przenoszenia przy mocy maksymalnej to jedno ale jak wyglądają przebiegi przy tej mocy to drugie. Ja podaję moc dla nie zniekształconego przebiegu.
Oczywiście mogę przewymiarować transformator tylko po co? Dam 1000 za trafo do wzmacniacza co ledwo wypierdzi w głośnik 4W? Bez sensu.
Jaka była moc maksymalna wzmacniacza jaki mierzyłeś?
Tak na marginesie : w moim SE EL 84 nie osiągnąłem mocy większej jak 3.9W przy w miarę nie zniekształconym sygnale i to tylko w sinusie. Oczywiście wiele osób deklaruje 5 W w komercyjnych wzmacniaczach EL84 SE co w sumie i u mnie jest do uzyskania ale sinus nie wygląda już wtedy jak sinus. Więc pasmo przenoszenia przy mocy maksymalnej to jedno ale jak wyglądają przebiegi przy tej mocy to drugie. Ja podaję moc dla nie zniekształconego przebiegu.
Oczywiście mogę przewymiarować transformator tylko po co? Dam 1000 za trafo do wzmacniacza co ledwo wypierdzi w głośnik 4W? Bez sensu.
-
- 125...249 postów
Transformator docelowo miał pracować z lampą EL34 w układzie triody lub lampą 6C4C, a nawet 300B.
Mogę poprosić osobę do której poszły te trafa o zdjęcia przebiegów trójkąta i prostokąta, tylko że nie będzie to przy takiej mocy jak u mnie.
Ja połączyłem specjalnie dwie EL34 równolegle i zwiększyłem napięcie anodowe żeby sprawdzić jak wyjdą przebiegi przy większych mocach na dole pasma ale nie robiłem zdjęć.
Za jakiś czas może nawinę takie dwa trafa na nieco większym rdzeniu i przedstawię wyniki pomiarów, obecnie kończę nawijanie traf do GM70 Ra=8k z wyjściem na dwie impedancje obciążenia, w środę mają przyjść do mnie rdzenie i za jakiś czas mam zamiar zrobić bezpośrednie porównanie wyników pomiarów moich transformatorów z trafami L. Ogonowski
Mogę poprosić osobę do której poszły te trafa o zdjęcia przebiegów trójkąta i prostokąta, tylko że nie będzie to przy takiej mocy jak u mnie.
Ja połączyłem specjalnie dwie EL34 równolegle i zwiększyłem napięcie anodowe żeby sprawdzić jak wyjdą przebiegi przy większych mocach na dole pasma ale nie robiłem zdjęć.
Za jakiś czas może nawinę takie dwa trafa na nieco większym rdzeniu i przedstawię wyniki pomiarów, obecnie kończę nawijanie traf do GM70 Ra=8k z wyjściem na dwie impedancje obciążenia, w środę mają przyjść do mnie rdzenie i za jakiś czas mam zamiar zrobić bezpośrednie porównanie wyników pomiarów moich transformatorów z trafami L. Ogonowski

-
- 1875...2499 postów
Porównanie moich pomiarów do Twoich trochę jest nie za bardzo trafne. Inne lampy, inne wielkości traf. Nie mniej jednak im więcej pomiarów i screenów z nich tym lepiej. Po prostu ma się jakiś punkt odniesienia. Ja rozumiem że "fajność grania" to jedno ale rzetelne pomiary to drugie. Tak jak napisałem wcześniej, w moim przypadku z trójkąta robi się prawie sinus powyżej określonych parametrów (moc/pasmo bez USZ czy w trybie triodowym) i nie ukrywam tego. Szkoda że nie zrobiłem więcej pomiarów Tg 2,5.. przy 8 i 4 omach
-
- 125...249 postów
Zgadza się, same transformatory są kompletnie różne, trochę źle to wyraziłem.slawekmod pisze:Porównanie moich pomiarów do Twoich trochę jest nie za bardzo trafne. Inne lampy, inne wielkości traf.
Mi chodziło tylko o porównanie czy u mnie będzie również miała miejsce sytuacja, w której po zapięciu sprzężenia zwrotnego będą diametralne różnice na wyjściu 4R i 8R.
U Ciebie jest to spowodowane prawdopodobnie różnymi parametrami (indukcyjność rozproszenia, pojemność) dla konfiguracji 4R i 8R, a to oznacza że trafo takie jeśli ma być używane na obydwu wyjściach nadaje się do kibla...
Wiadomo że nie zawsze brzmienie idzie w parze z parametrami ale proszę zerknąć na dwa przebiegi porównawcze innych transformatorów, których autor twierdzi że to nic bo najważniejsze jest brzmienie....