Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.

Post autor: slawekmod »

Hehhee, wiesz jak to jest, goni się tego króliczka po to żeby go gonić a nie złapać :lol:
Temat prób samego wzmacniacza mocy już kończę (przynajmniej tego na EL84) , tak jak napisałeś, więcej się raczej nie da.
Brencik_ pisze:
slawekmod pisze: I jeszcze jedna sprawa: LO SE 15 ma odczep na 4 omy, niestety nie jest tak że można wyprowadzić zacisk na zewnątrz i mieć dwie opcje do wyboru czyli 4 albo 8 omów. Podłączenie czteroomowego obciążenia pod zaciski 4 omy powoduje konieczność zmiany USZ i to znacznej. Szkoda.
Dziwne, proponuje pobierać sygnał USZ z odczepu 8 om niezależnie czy podłączamy się po 4 czy 8 om.
No właśnie tak nie chce to zadziałać. Tzn. działa ale z sygnału robi sie kaszana na wyjściu 4 omy.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

Tzn. działa ale z sygnału robi sie kaszana na wyjściu 4 omy.
Czy mógł byś pokazać zdjęcie jak wygląda w takim przypadku sygnał dla 8 i dla 4 omów ?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Oczywiście. Wieczorem postaram się zrobić parę pomiarów oscyloskopem dla różnych częstotliwości z obciążeniem 4 i 8 omów. USZ nie będzie zmieniana podczas pomiarów.

Pomiary dla 10 i 14khz 2.7W Problemy zaczynają się od 5kHz.
Dwa pierwsze screeny to trójkąt, dwa następne prostokąt. Zniekształcenia nie zależą od mocy i nawet jak jest 0.5W wyglądają jak na screenach. Poniżej 5kHz prostokąt ma duże dzwonienie na górze zbocza narastającego.
Załączniki
10khz tr 2.7W 4 omy.jpg
14khz tr 2,7W 4 omy.jpg
10khz pr 2,7W 4 omy.jpg
14khz pr2.7W 4omy.jpg
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Mam wątpliwości, czy na zastosowanych TG uzyskasz obiecujące wyniki.

krzem3
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W sumie 4 omy mi nie potrzebne. Nie zapominajmy że transformator ma rdzeń EI66 więc nie jest za duży a ma znacznie lepsze parametry (pasmo które uzyskałem oraz moc) od podobnego wielkością (cieńszy pakiet) TG 2.5...
Być może problem leży w moim układzie ale to typowy układ ECC83/EL84 w trybie pentodowym z USZ więc powinno być dobrze. Tak czy inaczej z tego co uzyskałem na 8 omach jestem zadowolony.

Znacznie lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie transformatora LO SE25 który mi proponowano jednak wyznaczyłem sobie granicę pomiędzy ceną i jakością tym bardziej że nie chodzi tu o duży wzmacniacz tylko małą pierdziawkę w układzie SE.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za pokazanie przebiegów, za parę dni będę sprawdzał moje trafo na dwóch impedancjach obciążenia i będę miał porównanie czy też się podobnie zachowuje.

Krzem3 przeglądałem kilka razy temat, w którym Ty walczysz ze swoim wzmacniaczem i nadal nie wiem czy pomiary robiłeś dla dwóch impedancji czy dla jednej a chętnie bym zobaczył takie porównanie kilku przebiegów dla 4R z wynikiem pasma przenoszenia i kilka przebiegów dla 8R z wynikiem pasma przenoszenia, żeby mieć więcej porównań :wink:
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pawełkomandos pisze:Dzięki za pokazanie przebiegów, za parę dni będę sprawdzał moje trafo na dwóch impedancjach obciążenia i będę miał porównanie czy też się podobnie zachowuje....
Nie ma problemu. Jak będziesz chciał jakieś inne częstotliwości to daj znać. Na zabawy w pomiary mam czas w weekendy bo w dni robocze to średnio mi się chce cokolwiek robić po pracy.
Ciekawy jestem Twoich pomiarów.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziś zrobiłem jeszcze raz próby EL84 SE w trybie triodowym. Tak jak pisałem w temacie kolegi Krzem3, bez sprzężenia USZ przebieg trójkątny jest niemożliwy do uzyskania powyżej kilku kHz. Z USZ jest znacznie lepiej ale spada moc , podając większe napięcie z generatora doprowadza się do przesterowania i obcinania szczytów trójkąta i tyle. Tryb UL - szału nie ma więc nie warto nawet wspominać.
Rozbujałem lampę (sinus bez zniekształceń) 6p14p do 4.9W podnosząc napięcie anodowe do 310V na autotransformatorze (prąd anody nie przekroczył 48mA) Podejrzewam że EL84 poległa by przy takiej akcji.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dla własnego "widzi mi się" narysowałem wykres pasma. Tak to wygląda przy podaniu sinusa 0.85V RMS na wejście. Ze względu na kiepskie karty dźwiękowe w moich komputerach nie dokonałem pomiarów programem REW.

aha: skala pionowa to moc w watach, pozioma to częstotliwość.
Załączniki
tabela.JPG
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Aligancko. Aż za dobrze ;) Mój testowy bambino przy mocy 1W ma też niezłe pasmo, w dole niby 25Hz przy spadku 3dB:
passmo.jpg
Tylko niestety taki pomiar średni jest. Dlaczego? Poniżej np. wyjście na 30Hz przy tym 1W. "Obcinanie" zaczyna się dużo wyżej, jakby co:
oscyl.jpg
Jeden klik w pomiarze REW i widzimy, że niestety dla "nieobciętej" sinusoidy przy 30Hz zniekształcenia wynoszą prawie 7%...
dist1W.jpg
Nadal zachęcam ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Pawełkomandos pisze:Dzięki za pokazanie przebiegów, za parę dni będę sprawdzał moje trafo na dwóch impedancjach obciążenia i będę miał porównanie czy też się podobnie zachowuje.

Krzem3 przeglądałem kilka razy temat, w którym Ty walczysz ze swoim wzmacniaczem i nadal nie wiem czy pomiary robiłeś dla dwóch impedancji czy dla jednej a chętnie bym zobaczył takie porównanie kilku przebiegów dla 4R z wynikiem pasma przenoszenia i kilka przebiegów dla 8R z wynikiem pasma przenoszenia, żeby mieć więcej porównań :wink:
Jeżeli dobrze obserwujesz wątek, to napisałem, że pomiary przy 4 omach mnie zupełnie nie interesują i tak dość drogie lampy dostały w D... przy nadmiarze pomiarów i właściwie niepotrzebnie zleciłem wykonanie uzwojeń wtórnych 4 ohm.

krzem3
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Dobrze obserwuję Twój temat :) i wiem o tym że nie będziesz korzystał z odczepów 4 R i przyjąłem to do wiadomości kilka dni temu ale przecież nie o to mi chodzi...
Jestem ciekawy jakie wyniki osiągnąłeś na dwóch odczepach bo walczyłem z tym tematem trochę czasu i trochę miedzi przeszło przez nawijarkę zanim osiągnąłem zadowalające wyniki i ciekawi mnie to czy innym się to też udało.

Jednak jeśli ktoś kto nie miał z tym do czynienia i przeczyta Twoją wypowiedź o tym że „zleciłeś wykonanie dodatkowego odczepu na 4R” to pomyśli sobie że to czy ten odczep będzie zależy tylko od jego woli, a producent po prostu wyprowadzi dodatkowy drucik...
Niestety jeśli trafo jest dobrze zaprojektowane pod jedną impedancję to mała szansa że można do niego dołożyć odczep na drugą impedancję ze skutkiem identycznych parametrów na obydwóch odczepach.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przemak, jak sam widzisz masz dobry sprzęt podpięty do REW. Nie wnikam co jest powodem złego pasma mojej karty PC i tematem nie będę się zajmował bo nie jest miarodajny.
Pomiar zrobiony przy mocy max dla 4.155W , bambinowy TG poległ przy takich samych pomiarach pod względem przenoszenia. Jest jasne że przy 3W będzie jeszcze lepiej niż przy 4. Ustawiłem maksymalną moc dla 1kHz przy której nie było zniekształceń (na oscyloskopie) i przy Uwe 850mV RMS wyniosła 4.155W. Przy tym samym poziomie wejściowym pomierzyłem resztę częstotliwości. Cudów nie ma i przy najniższych częstotliwościach poniżej 40Hz zaczęło giąć sinus ale nie obcinać co i tak oznacza że są zniekształcenia. Chodziło mi jednak o moc.
Może dziś zrobię pomiar dla każdej częstotliwości uwzględniając jakość sinusa. Z mojej tabelki nie wynika że przy 11kHz jest lekki rezonans powodujący lekką deformację góry trójkąta a on faktycznie jest. Nie czarujmy się, z trafa na EI66 nie zrobi sie cudów żeby nie wiem co. I tak jest znacznie lepiej niż na podobnym wielkością tg 2,5 ( Lo ma o 30% grubszy rdzeń i blachy 0,3mm)

EDIT: tak przenosi moja karta w PC- oczywiście po kalibracji. Naprawdę świetne urządzenie do pomiarów :wink:
Załączniki
karta.jpg
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

No to masz zepsutą kartę, zdarza się.
Jeżeli chodzi o pomiar, to pasmo mierzy się przy niższej mocy. Teraz masz w dole zniekształcenia jak diabli, a w górze i tak taka moc nie jest potrzebna. Przecież to nie jest wzmacniacz pomiarowy, w sygnale muzycznym moc potrzebna jest w dole.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie tyle jest zepsuta bo działa co jest po prostu gów...na. Niestety, moje tłumaczenia co do jej jakości były od początku zbywane. Szkoda tylko mi czasu który poświęciłem na udowodnienie moich spostrzeżeń.
ODPOWIEDZ