Unitra Piono kiepski dźwięk.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Unitra Piono kiepski dźwięk.
Witam .
Kupiłem Unitre Piano radio działa problemem jest jakość dźwięku na poziomie komórki zero basu dźwięk metaliczny.
Piano z tego co wiem to odmiana klawesyna a on podobno ma ładny dźwięk.
Źródło sygnału to mp3 w wejściu gramofonowym.
Co może być przyczyna głośnik czy padnięte kondensatory ?
Kupiłem Unitre Piano radio działa problemem jest jakość dźwięku na poziomie komórki zero basu dźwięk metaliczny.
Piano z tego co wiem to odmiana klawesyna a on podobno ma ładny dźwięk.
Źródło sygnału to mp3 w wejściu gramofonowym.
Co może być przyczyna głośnik czy padnięte kondensatory ?
-
- 375...499 postów
Re: Unitra Piono kiepski dźwięk.
Sprawdź podłączenie MP3 jeżeli radio działa poprawnie.
Co ja pacze ?
-
- 10...14 postów
Dźwięk w radiu tez podobny ...
-
- 375...499 postów
Głośnik najłatwiej sprawdzić podmieniając na inny . Jeżeli okaże się sprawny będziemy szukać dalej .
Co ja pacze ?
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Taki "metaliczny" dźwięk to objawy zepsutej regulacji barwy i układu ujemnego sprzeżenia zwrotnego.Ta usterka jest typowa dla tego typu i rocznika odbiorników i wzmacniaczy.Sam mam(starszego już,bo z 1961 roku) Oberona stereo(wielkie pudło podobne do Stradivari III-oczywiście to DDR) i tam rozpadają się kondensatory papierowe(niektóre są rozsadzone) i radio,choć tor radiowy ma w 100% sprawny,to właśnie gra jak Kolega opisał-metalicznie i zniekształca).Nie robię grata,bo nie mam ani schematu,ani miejsca by to zrobić.Do tego kondensatory muszę kupić w internecie,bo w Grudziądzu to w sklepie 50gr za 1N4007 albo nic nie ma.Do tego właściciel cham i burak(znam go 28 lat-zawsze tak samo drogo i nic).
U Kolegi to schemat od Klawesyna i wywalić wszystko,co się kruszy,sypie.Tak samo wylane elektrolity.Szukaj przy potencjometrze barwy i w przedwzmacniaczu(okolicach ECL86).
I na przyszłość powiem,że te odbiorniki to pikuś.Problem to jest w Fagocie czy innych"tranzystorach",gdzie stosowano czerwone Elwy.Wszystko do wywalenia,bo się rozpada w rękach.
I jeszcze jedno:w tamtych czasach był inny typoszereg pojemności czyli dzisiejsze 4,7nF to było 5nF.Tak samo 500nF w starym klamocie wymienić na 470nF.
I wyczyść potencjometry,a także NIGDY nie odłączaj głośnika!!!!Bo albo spalisz(przebicie) trafo wyjściowe a w najlepszym wypadku poleci kondensator papierowy na uzwojeniu pierwotnym(jego wymień na nowy na 630V)
Taki "metaliczny" dźwięk to objawy zepsutej regulacji barwy i układu ujemnego sprzeżenia zwrotnego.Ta usterka jest typowa dla tego typu i rocznika odbiorników i wzmacniaczy.Sam mam(starszego już,bo z 1961 roku) Oberona stereo(wielkie pudło podobne do Stradivari III-oczywiście to DDR) i tam rozpadają się kondensatory papierowe(niektóre są rozsadzone) i radio,choć tor radiowy ma w 100% sprawny,to właśnie gra jak Kolega opisał-metalicznie i zniekształca).Nie robię grata,bo nie mam ani schematu,ani miejsca by to zrobić.Do tego kondensatory muszę kupić w internecie,bo w Grudziądzu to w sklepie 50gr za 1N4007 albo nic nie ma.Do tego właściciel cham i burak(znam go 28 lat-zawsze tak samo drogo i nic).
U Kolegi to schemat od Klawesyna i wywalić wszystko,co się kruszy,sypie.Tak samo wylane elektrolity.Szukaj przy potencjometrze barwy i w przedwzmacniaczu(okolicach ECL86).
I na przyszłość powiem,że te odbiorniki to pikuś.Problem to jest w Fagocie czy innych"tranzystorach",gdzie stosowano czerwone Elwy.Wszystko do wywalenia,bo się rozpada w rękach.
I jeszcze jedno:w tamtych czasach był inny typoszereg pojemności czyli dzisiejsze 4,7nF to było 5nF.Tak samo 500nF w starym klamocie wymienić na 470nF.
I wyczyść potencjometry,a także NIGDY nie odłączaj głośnika!!!!Bo albo spalisz(przebicie) trafo wyjściowe a w najlepszym wypadku poleci kondensator papierowy na uzwojeniu pierwotnym(jego wymień na nowy na 630V)
-
- 1250...1874 posty
WitajPaczący kot pisze:Głośnik najłatwiej sprawdzić podmieniając na inny . Jeżeli okaże się sprawny będziemy szukać dalej .
objaw wskazuje na zatartą cewkę w głośniku.Wystarczy dolączyć prowizorycznie do zacisków głośnika nawet bez lutowania inny zewn. głośnik aby przekonać się ,czy o to chodzi
powodzenia
R.
ps. nie byłem obecny na forum przez jakiś czas-dziś wróciłem z San Escobar

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
No to gratuluję Koledze dobrej pamięci. Mnie gdy miałem 6 lat, mało interesowały ceny w sklepach elektronicznych, nie wspominając już o charakterze ich właściciela. No chyba, że Kolega nam tu kity wtyka.Szrot majster pisze:,bo w Grudziądzu to w sklepie 50gr za 1N4007 albo nic nie ma.Do tego właściciel cham i burak(znam go 28 lat-zawsze tak samo drogo i nic).
Co do przyczyny złego dźwięku w tytułowym radyjku, to romanradio dobrze prawi. Jeśli się nie mylę, to tam mogą występować różne głośniki, bo montowano jakieś krajowe, a czasami Tesle. Te Tesle grały całkiem ładnie.
-
- 1875...2499 postów
Ja nie bawiłem się zabawkami dla dzieci-wolałem grzebać w starych,masowo wywalanych gratach.Pierwszą lutownicę dostałem.....jak miałem 6 lat.I to nie jest żaden kit.staku pisze:No to gratuluję Koledze dobrej pamięci. Mnie gdy miałem 6 lat, mało interesowały ceny w sklepach elektronicznych, nie wspominając już o charakterze ich właściciela. No chyba, że Kolega nam tu kity wtyka.Szrot majster pisze:,bo w Grudziądzu to w sklepie 50gr za 1N4007 albo nic nie ma.Do tego właściciel cham i burak(znam go 28 lat-zawsze tak samo drogo i nic).
Co do przyczyny złego dźwięku w tytułowym radyjku, to romanradio dobrze prawi. Jeśli się nie mylę, to tam mogą występować różne głośniki, bo montowano jakieś krajowe, a czasami Tesle. Te Tesle grały całkiem ładnie.
Potem w 1 klasie podstawówki dostałem ZK 140T(w którym ubiłem AD161/162-podłączanie czego popadło).Jako 8 latek wykonałem pierwszy odbiornik detektorowy z resztek starych lampowców i słuchawki W-66 na desce.Jak dzieciom kazano zrobić model skrzyżowania drogowego-ja zrobiłem ładny,na LED-ach,za co dostałem"dwóję"-miały być pomalowane żaróweczki latarkowe i plastelina,zamiast lutowania.Wtedy zabrałem ze szkoły dużo starego,spisanego ze stanu sprzętu-niektóre porobiłem.
W liceum popadłem w konflikt z warsztatami RTV z których zbierałem"nienaprawialne śmieci" i je robiłem,często z pozytywnym skutkiem.Potrafię robić telefony stacjonarne analogowe-kto dziś mając 34 lat to potrafi?
Tak więc nie śmiej się
-
- 10...14 postów
Dzięki koledzy jak będę miał czas to sprawdzę wszystkie rady.
Ale i ile dobrze czytam schemat to sprzężenie zwrotne jest przez potencjometr barwy a on szwankuje w końcowym położeniu "zaskakują" jakieś basy. Sprawdzę tez kondensatory (na pewno do zasilania bo buczy ).
Mam pytanko czy jako filtr napięcia może być kondensator rozruchowy ? bo wszystko 50 uF i około 300V to rozruchowe ...
Ale i ile dobrze czytam schemat to sprzężenie zwrotne jest przez potencjometr barwy a on szwankuje w końcowym położeniu "zaskakują" jakieś basy. Sprawdzę tez kondensatory (na pewno do zasilania bo buczy ).
Mam pytanko czy jako filtr napięcia może być kondensator rozruchowy ? bo wszystko 50 uF i około 300V to rozruchowe ...
-
- 1875...2499 postów
Ten kondensator się nie nadaje,bo prędzej czy później ulegnie przebiciu,paląc mostek selenowy i trafo.Crobe pisze: Mam pytanko czy jako filtr napięcia może być kondensator rozruchowy ? bo wszystko 50 uF i około 300V to rozruchowe ...
Poza tym skąd wziąłeś ten kondensator?Bo jak pracował jako rozruchowy,to po załączeniu radia może wybuchnąć Ci w twarz!
Druga sprawa,to taka,że tam jest kondensator 2x50 mikro i choć wygląda jak pojedynczy to w obudowie są dwa kondensatory ze wspólnym minusem na obudowie.Zresztą nowe kondensatory elektrolityczne 47 mikro na 450V nie kosztują fortuny i będą pracować latami a stary trup to wiadomo.Sam wymieniłem w różnych radiach pełno zwartych albo wylanych podwójnych kondensatorów.Raz trafiłem na takiego dziwaka,co miał trzy kondensatory:50-50-5 mikro ze wspólnym minusem(był to kondensator Siemensa)
-
- 1875...2499 postów
Masz nowe i niedrogo:Szrot majster pisze:Ten kondensator się nie nadaje,bo prędzej czy później ulegnie przebiciu,paląc mostek selenowy i trafo.Crobe pisze: Mam pytanko czy jako filtr napięcia może być kondensator rozruchowy ? bo wszystko 50 uF i około 300V to rozruchowe ...
Poza tym skąd wziąłeś ten kondensator?Bo jak pracował jako rozruchowy,to po załączeniu radia może wybuchnąć Ci w twarz!
Druga sprawa,to taka,że tam jest kondensator 2x50 mikro i choć wygląda jak pojedynczy to w obudowie są dwa kondensatory ze wspólnym minusem na obudowie.Zresztą nowe kondensatory elektrolityczne 47 mikro na 450V nie kosztują fortuny i będą pracować latami a stary trup to wiadomo.Sam wymieniłem w różnych radiach pełno zwartych albo wylanych podwójnych kondensatorów.Raz trafiłem na takiego dziwaka,co miał trzy kondensatory:50-50-5 mikro ze wspólnym minusem(był to kondensator Siemensa)
http://allegro.pl/kondensator-47uf-450v ... 93954.html
Kup 2 i minusy razem.Firma też dobra