Drugie bardzo poważne hobby z specjalizacją w zegarkach elektromechanicznych w tym kamertonowych.szewek pisze:Witku, ale te zegarki naręczne też ładnie się prezentują... mała kolekcja?
Pozdrawiam,
Piotr.
Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych
-
- 6250...9374 posty
Na Wolumenie jest gość, który sprzedaje ,,formatki'' z bakelitu (nie płytka bakelitowa a piękna miodowa odlewana brązowomiodowa formatka jak w ruskich przyrządach pomiarowych, wszystko NOS i tanio) z wtopionymi dwoma (niestety tylko takie) gniazdami (mosiądz) pod bananki, sądzę, że dla kogoś robiącego takie jak ty ,,stylizowane starocie'' będzie to bardziej w klimacie niż te uniwersalne wyprowadzenia zasilania jak w rezystorach dekadowych itp.
-
- 500...624 posty
Generalnie zaciski miały być inne, toczone z mosiądzu z radełkowanymi nakrętkami.
Wybrałem jednak inne (taniej i szybciej), współczesne z bakelitu. Dość dobrze naśladują zaciski z epoki. Tylko jeden jest inny, na bananka bo zabrakło w sklepie właściwych. Czekam na dostawę. Do Wolumenu jednak mam trochę za daleko.
W zasadzie nie "produkuję" stylizowanych staroci, to jednostkowy przypadek. Znacznie bardziej wolę stare starocie
Wybrałem jednak inne (taniej i szybciej), współczesne z bakelitu. Dość dobrze naśladują zaciski z epoki. Tylko jeden jest inny, na bananka bo zabrakło w sklepie właściwych. Czekam na dostawę. Do Wolumenu jednak mam trochę za daleko.
W zasadzie nie "produkuję" stylizowanych staroci, to jednostkowy przypadek. Znacznie bardziej wolę stare starocie

-
- 625...1249 postów
A jak Kolega zamierzał rozwiązać kwestie bezpieczeństwa? Jak nie patrzeć na tych zaciskach będą już dość wysokie potencjały.Witek pisze:Generalnie zaciski miały być inne, toczone z mosiądzu z radełkowanymi nakrętkami.
Pytam bo mam takowe mosiężne pokręciołki, ale obawiam się ich użycia właśnie ze względu na ryzyko porażenia.
Pozdrawiam
Staszek
-
- 500...624 posty
Oczywiście, że brałem pod uwagę kwestie bezpieczeństwa. Jednak w części odbiorników, które nim zasilam metalowe zaciski zasilające są wprost dostępne na panelu czołowym.
Tak, czy inaczej ryzyko porażenia istnieje.
W dawnych konstrukcjach nie bardzo zwracano uwagę na bezpieczeństwo obsługi.
Bywały baterie anodowe 45V i 90V z sprężystymi lub śrubowymi zaciskami, bez zabezpieczeń.
Tak, czy inaczej ryzyko porażenia istnieje.
W dawnych konstrukcjach nie bardzo zwracano uwagę na bezpieczeństwo obsługi.
Bywały baterie anodowe 45V i 90V z sprężystymi lub śrubowymi zaciskami, bez zabezpieczeń.
-
- 625...1249 postów
Po co taka gradacja napięć anodowych, jak na dobrą sprawę wystarczyły by dwa poziomy- 70V i 110?
Cóż zasilasz z 22V i 45V?
Cóż zasilasz z 22V i 45V?
Poszukuję 1R5T.
-
- 500...624 posty
No właśnie nie wystarczy.
Dwulampówka potrzebuje 22V na pierwszy stopień wzmocnienia i 45V na drugi. Do tego żarzenie i -4V na polaryzację siatek.
Pięciolampowa neutrodyna wymaga trzech napięć 45, 90 i 135 dla lampy końcowej, oraz -4 i -9 do polaryzacji siatek.
Jak ma być zgodnie z oryginałem to trzeba wielu napięć.
Dwulampówka potrzebuje 22V na pierwszy stopień wzmocnienia i 45V na drugi. Do tego żarzenie i -4V na polaryzację siatek.
Pięciolampowa neutrodyna wymaga trzech napięć 45, 90 i 135 dla lampy końcowej, oraz -4 i -9 do polaryzacji siatek.
Jak ma być zgodnie z oryginałem to trzeba wielu napięć.
-
- 625...1249 postów
Cześć,
Trochę się wcinam Koledze Witkowi w jego temat, ale też buduję podobny zasilacz i właśnie wyjąłem z żelatyny kopie pokręteł do zacisków. Takie były używane we Freshmanie. Mosiężne ładniejsze, ale cóż, kiedyś wieloma rzeczami się nie przejmowano, to mogły być ładne, nieizolowane. Z zasilaczem poszedłem "na lenia" i żarzenie będzie na znalezionym w rupieciach gotowcu na LM338 a anodowe zmontowane na uniwersalnej. Została jeszcze do wykombinowania polaryzacja siatek.
Pozdrawiam
Staszek
Trochę się wcinam Koledze Witkowi w jego temat, ale też buduję podobny zasilacz i właśnie wyjąłem z żelatyny kopie pokręteł do zacisków. Takie były używane we Freshmanie. Mosiężne ładniejsze, ale cóż, kiedyś wieloma rzeczami się nie przejmowano, to mogły być ładne, nieizolowane. Z zasilaczem poszedłem "na lenia" i żarzenie będzie na znalezionym w rupieciach gotowcu na LM338 a anodowe zmontowane na uniwersalnej. Została jeszcze do wykombinowania polaryzacja siatek.
Pozdrawiam
Staszek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Piękne pokrętełka. O takich myślałem pierwotnie.
Ujemne napięcie siatkowe proponuje wykonać na drabince z diod zenera. Tak zrobiłem i działa świetnie.
Ujemne napięcie siatkowe proponuje wykonać na drabince z diod zenera. Tak zrobiłem i działa świetnie.
-
- 100...124 posty
Czy kolega może mi powiedzieć jaki transformator zastosował w tym zasilaczu?
-
- 500...624 posty
Niestety nie wiem dokładnie jaki. Na pewno polskiej produkcji wyciągnięty z jakiegoś starego urządzenia pomiarowego.
W oryginale dostarczał dwóch napięć 6,3V i pojedyncze napięcie 200V anodowego.
Przerobiłem go do własnych potrzeb, odwijając nieco z uzwojenia anodowego i dowijając żarzenia.
Bazą do budowy zasilacza był schemat z złącznika, zmiany dotyczą zasilania napięciem ujemnym. Zamiast regulacji potencjometrem, mam drabinkę diodową z odczepami -4, -9, -22V.
W oryginale dostarczał dwóch napięć 6,3V i pojedyncze napięcie 200V anodowego.
Przerobiłem go do własnych potrzeb, odwijając nieco z uzwojenia anodowego i dowijając żarzenia.
Bazą do budowy zasilacza był schemat z złącznika, zmiany dotyczą zasilania napięciem ujemnym. Zamiast regulacji potencjometrem, mam drabinkę diodową z odczepami -4, -9, -22V.
-
- 625...1249 postów
Ja mam transformator od jakiejś starożytnej aparatury. Daje napięcia 2x11V, 14.5V 9V i 125. Przymierzyłem front i miał wyglądać tak jak poniżej.
Przyglądnąłem sięjednak jakie końcówki ma mój Juhas i przeważyła wygoda użytkowania. Przód będzie ze zwykłymi zaciskami. Na front będą wyprowadzone tylko żarzenie, 80 i 110V do Pionierków, a za to z tyłu będzie wszystko co mi się umyśli. Przełącznik będzie do nastawiania co ma być mierzone.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Muszę przyznać, że pięknie to Koledze wyszło. Ja dopiero wyciąłem front i obudowę metalową, na resztę brak czasu.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 625...1249 postów
Już prawie skończyłem mój zasilaczyk
. Prawie, bo tuż po zrobieniu opisów zdobyłem przełączniki umożliwiające mierzenie każdego napięć, a także ich 11 pozycji pozwoli "zaprogramować" żarzenie dla wszystkich mi potrzebnych ustrojstw. Zasilacz jest już po testach i dzała bez zastrzeżeń, ale wstyd się przyznać, że brakuje jednego ważnego elementu. Nie zamontowałem ani pół bezpiecznika
. Naprawię ten błąd przy wymianie paneli. No i udało się zdobyć wtyczkę idealnie pasującą kolorem do reszty.

-
- 1250...1874 posty
Ładna konstrukcja - przyjemnie popatrzyć
To bakelit taki kolorowy czy coś innego (mam na myśli front i tył zasilacza)?
A napisy jaką techniką Kolega zrobił?

To bakelit taki kolorowy czy coś innego (mam na myśli front i tył zasilacza)?
A napisy jaką techniką Kolega zrobił?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"