Program do rozwijania walca

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Program do rozwijania walca

Post autor: Waldemar D. »

Temat ten był częściowo omawiany w jakimś wątku. Muszę "rozwinąć" na płaszczyznę zdjęcia okrągłego przedmiotu. Wyobrażam sobie, że wykonam kilka, kilkanaście zdjęć przedmiotu, następnie każdy fragment rozwinę za pomocą programu a następnie skleję wszystko np. w Corelu. Byłoby super, gdyby ten pomocniczy program był nierozbudowany, skupiony tylko na rozwijaniu walca. W grę wchodzi też program rozwijający obraz z filmiku przedmiotu obracającego się wokół swojej osi. Czy taki program w ogóle istnieje? Niestety przedmioty mają zbyt małą średnicę i ręczny skaner nie może być użyty bo przedmiot nie sięga do rolek skanera...
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: program do rozwijania walca

Post autor: slawekmod »

Marne szanse. Pracuję z programami CAD od kilkunastu lat (hobbystycznie co prawda) ale jeszcze nie spotkałem się z takim co na podstawie kilku zdjęć rozmontuje obiekt 3D na kawałki które można potem wyciąć i posklejać tak żeby utworzyły kopię obiektu ze zdjęć. Są programy które rozwiną powierzchnię z obiektu 3D (chyba nawet Blender ma takie opcje) http://pdf.helion.pl/bleppm/bleppm.pdf ale na pewno nie zrobią tego ze zdjęć czy filmu tylko z odpowiednio przygotowanego w CAD rysunku czy laserowego scanu.
Zaawansowanych programów nie znajdziesz jako darmowych. Pierwszy lepszy program do modelowania 3D CAD to wydatek kilku tysięcy. Są darmowe np DSM 1.0 ( który właśnie ćwiczę) ale nie spodziewaj się po nim cudów.

No chyba że chcesz zrobić model typu globus czyli robisz kilka zdjęc potem obróbka i zrobienie podobnej naklejki na kulę. Być może są takie programy, nie wiem. Podałeś trochę za mało informacji co chcesz zrobić.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Program do rozwijania walca

Post autor: TooL46_2 »

Zupelnie na marginesie i troche OT: ostatnio (z malymi juz sukcesami) testuje (DARMOWY!) kombajn od Autodesk do CAD/CAM (w jednym) -> Fusion 360.

Pakiet jest darmowy dla hobbystow/startupow, pozwala szybko robic rysunki techniczne z zaprojektowanych modeli 3D, skladac i symulowac modele 3D, oraz wypluwa takze G-Code do zaprogramowania CNC.

Zdecydowanie polecam -- nawet bardziej niz Sketchup... (nigdy nie wierzylem, ze to powiem... ;))
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Witam
Spróbuj programu PTGui. Jest to program przeznaczony z robienia zdjęć panoramicznych (przez sklejanie ze sobą kilku zdjęć) jednak ma na tyle duże możliwości, że może dać radę. Niestety jest mało intuicyjny. W razie czego proszę o PW, postaram się pomóc w obsłudze lub w posklejaniu tego.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

TooL46_2 pisze:Zupelnie na marginesie i troche OT: ostatnio (z malymi juz sukcesami) testuje (DARMOWY!) kombajn od Autodesk do CAD/CAM (w jednym) -> Fusion 360.

Pakiet jest darmowy dla hobbystow/startupow, pozwala szybko robic rysunki techniczne z zaprojektowanych modeli 3D, skladac i symulowac modele 3D, oraz wypluwa takze G-Code do zaprogramowania CNC.

Zdecydowanie polecam -- nawet bardziej niz Sketchup... (nigdy nie wierzylem, ze to powiem... ;))
Zdaje się że Fusion360 działa tylko i wyłącznie w chmurze, tak na prawdę to kupujemy nie program ale abonament do korzystania z niego. Program fajny ale nie dla mnie właśnie przez tą chmurę.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Dziala w chmurze -- tu zgoda. Instalujesz jednak wszystko lokalnie. Nawet renderowanie mozna robic lokalnie. Projekty sa przechowywane w chmurze, to racja, ale eksporty mozna robic do roznych formatow (SVG, DXF) a to juz mozna przechowywac lokalnie.

Poza tym -- nie zaplacilem za niego grosza/centa/czy innej tam kopiejki jako hobbysta. A oferta dla Startup'ow jest bodajze do 5 lat.

Oczywiscie -- nikogo nie namawiam do zmiany :) ale dla mnie ten kombajn to bomba bo:

1. Sketchup, ktorego do tej pory uzywalem, nie posiada funkcji symulacji ani CAM
2. Jest wszystko w jednym miejscu (CAD/CAM) wiec nie musze sie przerzucac do CAM z CAD ktory to moze roznie odczytywac formaty produkowane przez CAD
3. Dla mnie ten program jest darmowy

Ot, tyle :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wszystko się zgadza, tak jak napisałeś. Szkoda tylko że projekty są przechowywane w chmurze. Ja interesowałem się komercyjnym stosowaniem Fusion360. Chmura mnie zraziła i nie widziałem sensu poznawać nowego środowiska programu co wiąże się z dużą ilością czasu.
ODPOWIEDZ