Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych
W kolekcji przybywa odbiorników bateryjnych. Powstała więc konieczność zbudowania zasilacza pozwalającego na swobodne ich zasilanie.
Urządzenie powstało na bazie schematu, który zamieściłem kiedyś na końcu wątku o renowacji Crosleya.
viewtopic.php?f=11&t=31073
Zasilacz dostarcza napięcia anodowe "B" o wartościach 22, 45, 67, 90 i 135V. Napięcia siatkowe ujemne "C" -4, -9, -22V.
Napięcia żarzenia "A" produkuje stabilizator LM350, przy pomocy przełącznika można wybrać osiem różnych "zaprogramowanych" napięć.
Ponieważ zasilacz ma współpracować głównie z odbiornikami z lat 20, skrzynia została wykonana w stylu nie odbiegającym od urządzeń z epoki.
Materiał z którego wykonano skrzynkę to sklejka fornirowana mahoniem i pokryta politurą szelakową.
Politura została celowo położona szybko w ciągu jednego dnia na gotowo. Po tygodniu pięknie "usiadła" i zmatowiała powodując, że skrzyneczka nie wygląda zbyt świeżo.
Urządzenie powstało na bazie schematu, który zamieściłem kiedyś na końcu wątku o renowacji Crosleya.
viewtopic.php?f=11&t=31073
Zasilacz dostarcza napięcia anodowe "B" o wartościach 22, 45, 67, 90 i 135V. Napięcia siatkowe ujemne "C" -4, -9, -22V.
Napięcia żarzenia "A" produkuje stabilizator LM350, przy pomocy przełącznika można wybrać osiem różnych "zaprogramowanych" napięć.
Ponieważ zasilacz ma współpracować głównie z odbiornikami z lat 20, skrzynia została wykonana w stylu nie odbiegającym od urządzeń z epoki.
Materiał z którego wykonano skrzynkę to sklejka fornirowana mahoniem i pokryta politurą szelakową.
Politura została celowo położona szybko w ciągu jednego dnia na gotowo. Po tygodniu pięknie "usiadła" i zmatowiała powodując, że skrzyneczka nie wygląda zbyt świeżo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Zasilacz uniwersalny do odbiorników bateryjnych
Bardzo ładnie, jednak nie ryzykowałbym wkręcając śruby z napięciem do drewna.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 500...624 posty
Przez lata uczono mnie, że suche drewno jest izolatorem. Korzystam więc z jego właściwości. Wilgotności sklejki też raczej nie mam zamiaru podnosić.
Nie widzę tu jakiegoś wielkiego niebezpieczeństwa, choć są zdecydowanie lepsze materiały konstrukcyjne.
Nie widzę tu jakiegoś wielkiego niebezpieczeństwa, choć są zdecydowanie lepsze materiały konstrukcyjne.
-
- 625...1249 postów
Obawiam się, czy ten radiator w takim szczelnym opakowaniu poprawnie będzie pełnił swoją rolę. 

Poszukuję 1R5T.
-
- 500...624 posty
Czarnowidztwo Waszmościów, jest nieuzasadnione. Zasilacz zanim powędrował do pudełeczka, przeszedł testy obciążeniowe z wynikiem bardzo dobrym.
Przy zasilaniu pięciolampowej neutrodyny, radiatory są zaledwie ciepłe. Zawsze można również uchylić wieko.
Wiatraczków i niebieskich diod nie zamontuję nawet pod naciskiem
Przy zasilaniu pięciolampowej neutrodyny, radiatory są zaledwie ciepłe. Zawsze można również uchylić wieko.
Wiatraczków i niebieskich diod nie zamontuję nawet pod naciskiem

-
- 1250...1874 posty
Czesc
Zapomniales, ze proby prowadziles z trafkiem i radiatorem na zewnatrz, a pracowal bedzie w ladnym, izolowanym termicznie pudelku.
Pozdrowienia
Zapomniales, ze proby prowadziles z trafkiem i radiatorem na zewnatrz, a pracowal bedzie w ladnym, izolowanym termicznie pudelku.
Pozdrowienia
-
- 100...124 posty
Bardzo fajna konstrukcja i do tego wygląda jak zabytek.
-
- 625...1249 postów
A czym Kolega frezował te krawędzie?
Poszukuję 1R5T.
-
- 3125...6249 postów
Podoba mi się. Epokowy styl retro 
Co do zastosowania drewna, to w warunkach domowych nie miałbym żadnych obaw.

Co do zastosowania drewna, to w warunkach domowych nie miałbym żadnych obaw.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 625...1249 postów
Wysuszonego i zaimpregnowanego drewna owszem. Ale co jest wart radiator w nieprzewiewnym opakowaniu?
Chyba tylko tyle, ile pracująca fareka nakryta kocem.
Chyba tylko tyle, ile pracująca fareka nakryta kocem.
Poszukuję 1R5T.
-
- 500...624 posty
Nie będę na siłę udowadniał, że nie zaimpregnowana sklejka sprawuje się dobrze. Nie będę udowadniał, że radiator wystarczająco skutecznie rozprasza ciepło wydzielane przez stabilizator pomimo tego, że jest wart tyle co opatulona farelka.
Założenie projektowe było takie aby na zewnątrz stylizowanego pudełeczka nie wystawały żadne szpetne elementy.
Wszystkim bez wyjątku polecam zapoznać się z konstrukcjami radiowymi z lat dwudziestych. Zobaczcie Waszmości co jest materiałem konstrukcyjnym, co mieści się w nieprzewiewnych skrzynkach...
Dodam jeszcze, że użyłem ekstremalnie niebezpiecznego kabla zasilającego z epoki w oplocie i wtyczki porcelanowej bez płytki izolacyjnej od strony bolców.
Zasilacz jest, dobrze spełnia swoje zadanie i służy
. Komu się nie podoba niech nie patrzy i nie syci swej bojaźni.
Założenie projektowe było takie aby na zewnątrz stylizowanego pudełeczka nie wystawały żadne szpetne elementy.
Wszystkim bez wyjątku polecam zapoznać się z konstrukcjami radiowymi z lat dwudziestych. Zobaczcie Waszmości co jest materiałem konstrukcyjnym, co mieści się w nieprzewiewnych skrzynkach...
Dodam jeszcze, że użyłem ekstremalnie niebezpiecznego kabla zasilającego z epoki w oplocie i wtyczki porcelanowej bez płytki izolacyjnej od strony bolców.

-
- 500...624 posty
Listewki wykonałem samodzielnie przy użyciu frezarki ręcznej i trzech różnych frezów. Najpierw próbowałem specjalnymi zabytkowymi strugami kształtowymi, ale materiał jakim dysponowałem nie poddawał się tej obróbce bez niedociągnięć.elektrit pisze:A czym Kolega frezował te krawędzie?
-
- 625...1249 postów
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.Witek pisze:Nie będę na siłę udowadniał, że nie zaimpregnowana sklejka sprawuje się dobrze. Nie będę udowadniał, że radiator wystarczająco skutecznie rozprasza ciepło wydzielane przez stabilizator pomimo tego, że jest wart tyle co opatulona farelka.

Poszukuję 1R5T.
-
- 500...624 posty
Nie boję się, nie ja mam problem. Napisałem przecież
-
- 625...1249 postów
Witku, ale te zegarki naręczne też ładnie się prezentują... mała kolekcja?
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)