BRAUN Atelier 11 Stereo kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: BRAUN Atelier 11 Stereo kilka pytań
I jak Kolego idzie renowacja tego pieknego radia projektu profesora Dietera Ramsa?
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Witam , na razie słabiutko,odnowiłem posklejałem skrzynkę , wyczyściłem nasmarowałem skręciłem ,dorobiłem (odlałem )brakujące gałeczki.Generalnie wykonałem wszystkie prace mechaniczne przy radyjku jak i gramofonie, natomiast utknełem na pracach elektrycznych z powodu braku odpowiedniego transformatora, którego poszukuje; kupić ,zamienić ,ukraść itd.
dysponuje ktoś ? A dokupiłem wyrychtowałem 2 zestawy kolumn do tego radyjka oraz Philips Saturn Tonmeister 742 są to zestawy duńskie dwu drożne Ste-Ma 400 i 200 na głośnikach seas-a blackcone, fajnie z lampką grają ,pozdrawiam Tomek. 

-
- 1875...2499 postów
Witam imienniku.Skontaktuj się z fma Ogonowski transformatory.Dorobi w uczciwej cenie jaki chcesz podobny do oryginału albo przewinie.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 1875...2499 postów
Daj znać co wyszło.
Pozdtrawiam Tomasz
Pozdtrawiam Tomasz
Dobrze , napiszę kilka słów i cykne kilka fot , pozdrawiam Tomek.
Cześć , dziś uruchomiłem radyjko ,, na krótko ,, mianowicie zmobilizowałem się i wykonałem nowy karkas i przewinełem starannie transformator zrobilem kilka odczepów napęcia anodowego i radio zagrało ładnie na wszystkich zakresach.Ale nie jest dobrze do końca, palą się rezystory w zasilczu , troszkę pogrzebałem pomierzyłem prąd anodowy i wychodzi pobór 450mA.Powyjmowałem lampy ale dalej to samo , po odłączeniu jednego transformatora głosnikowego pobór zmiejszył sie do 140mA (to i tak za dużo jak na 1 kanał) , radio trochę zaczeło chrypieć i zniekształcać , ale to pewno wina kondensatorów bo na ,,oko,, widać że są w kiepskim stanie , będę wymieniał.Natomiast martwi mnie ten drugi transformator mam nadzieje że nie jest uszkodzony , przy wyjściu glośnikowym jest taki wyłącznik tam będę szukal zwarcia , uszkodzenia.
Pozdrawiam Tomek.
Pozdrawiam Tomek.
-
- 100...124 posty
Tu masz temat o odlewaniu gałek.kogigogi pisze: no i te gałeczki może ktoś posiada i zechce sprzedać odstąpić .Tomek
viewtopic.php?f=11&t=25923
Dzięki czytałem ten i inne poradniki , gałeczki już jakiś czas temu odlane według tego poradnika ;
https://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=29092
jako materiał do odlewów wykorzystałem szpachlę samochodową i lakier w odpowiednim kolorze , wyszły eleganckie .Jak zakończe restaurację radyjka wkleje kilka zdjęć.
https://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=29092
jako materiał do odlewów wykorzystałem szpachlę samochodową i lakier w odpowiednim kolorze , wyszły eleganckie .Jak zakończe restaurację radyjka wkleje kilka zdjęć.
Witam serdecznie wszystkich w Nowym Roku , a więc znalazłem przyczynę dużego poboru prądu winowajcą był zwarty kondensator C762 teraz pobór prądu to max 140 mA.Radyjko jednak nie gra jeszcze dobrze , tzn gra dobrze 1 kanał drugi niestety nie , gra cicho i trochę brumi , wykluczyłem uszkodzenie lamp i transformatorów (podmieniałem) prawdopodobnie winny jest przedwzmacniacz cicho grającego kanału.Dotykanie siatek EL 84 wywołuje ten sam mocny przydzwięk dla obu kanałów ,natomiast podobne manipulacje na lampach przedwzmacniacza już pokazują znaczną różnice głośności.Pomierzyłem wartości elementów biernych i napięć wydają się być prawidłowe.
Mam prośbe do kolegów bieglejszych w tematyce lampowej o nakierowanie gdzie szukać usterki.Wadliwy kanał to 2.
Mam prośbe do kolegów bieglejszych w tematyce lampowej o nakierowanie gdzie szukać usterki.Wadliwy kanał to 2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Dotknij suwaka potencjometru przed ECC 83.To podwojna trioda w jednej bańce.Sprawdź kondensatory sprzęgające oraz w katodach.Moga byc takze wadliwe rezystory.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Cześć, radio już działa na obydwu kanałach przyczyna to kilka niepewnych rezystorów i kondensatorów, uruchomiłem też D,Ś,K tu zaś zwarty kondensator nastawczy i zimne luty, pozostał do dopracowania zakres UKF.Radio odbiera na ukf-ie (kawałek przewodu) sporo stacji ale jakoś chyba za cicho tzn Radio Maryja głośno i donośnie ,pozostałe zdecydowanie za cicho, po za tym wskażnik dostrojenia EM84 nie reaguje (na D,Ś,K ok.) .Mam jeszcze jedną zagadkę radio pobiera ok.190 mA/305 V przy normalnej pracy - mam wrażenie że to za dużo , natomiast przy wyjętych lampach EL 84 ok. 10-15 mA, wszystkie elementy w otoczeniu EL 84 sprawdzone i wadliwe wymienione( z napięciem anodowym zjade jeszcze do wartości ze schematu).Czy można liczyć na pomoc kolegów? odnośnie ukf-u i prądu anodowego, pozdrawiam Tomek.
-
- 375...499 postów
Prąd anodowy (sumaryczny) nie powinien przekraczać 150mA, na tyle jest dedykowany prostownik selenowy.
Proszę skontroluj napięcie na R73 (R732) - prosty sposób pozwoli określić prąd EL84. Napiecia winny być jak na schemacie. Główny winowajca to upływność na C69 (C692).
UKFem zajmiemy się później.
Pozdrawiam,
Wojciech
Proszę skontroluj napięcie na R73 (R732) - prosty sposób pozwoli określić prąd EL84. Napiecia winny być jak na schemacie. Główny winowajca to upływność na C69 (C692).
UKFem zajmiemy się później.
Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Dzięki śliczne za zainteresowanie i odpowiedz, racja pomierzyłem wartości rezystorów katody EL84 i miały schematowe po 135 om , natomiast napięcie na katodzie to ok 6,5-6,7V .Najpierw doprowadze napięcie anodowe do wartości ze schematu i wymienię kondensatory i dokonam pomiaru napięcia na katodach.Pozdrawiam Tomek.
Cześć , więc tak napięcie anodowe doprowadziłem do wartości ze schematu posprawdzałem połączenia, wymieniłem kondensatory i cały prąd anodowy pobierany to przy normalnej pracy to ok. 120 mA.Napięcia na EL84 względem masy wynoszą pin 9-210 V, 7-256V, 3-6,4V (troszkę niskie , ale jak rozumię to przez to niższy prąd anodowy?).Mam jeszcze pytanie odnośnie wartości prądów i napięć na schemacie tych w nawiasach i bez co znaczą? Jeszcze tylko UKF i sprawa wysterowania EM84(lampa działa na D,Ś,K ale wysterowanie zmienia się z poziomem natężenia dzwięku) i następne radyjko przywrócone pełnej krasie,pozdrawiam Tomek.