Żarówka LED a odbiór UKF

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: Żarówka LED a odbiór UKF

Post autor: Paczący kot »

tiquet pisze:Ja u siebie w domu również mam ledy i nie mam z nimi problemów. Dodatkowo, przy takiej ilości ile jest u mnie (duży dom o pow. użytkowej ponad 350m^2) oszczędność widoczna gołym okiem.

To tak jak z olejem castrol. Ludzie zachwalają go, ale tak naprawdę nie wiedzą, że jest marnej jakości. No, ale w przecież w Internecie pisali...
Zdobądź sobie np taki jak załączniku wzornik i porównaj jego barwy przy różnych rodzajach oświetlenia a najlepiej wykonaj i porównaj jego zdjęcia
wzornik kolorów.jpg
wzornik kolorów.jpg (30.4 KiB) Przejrzano 895 razy
Swoją drogą , który olej Castrol jest Twoim zdaniem marnej jakości - Castrol GTX czy np Castrol EDGE TITANIUM FST ?
Proszę o ocenę popartą parametrami takimi jak : liczba zasadowa TBN , lepkość statyczna i dynamiczna , wpływ temperatury na lepkość, spadek lepkości w funkcjach czasu i przebiegu , zdolność wiązania scieru , zdolność wiązania wody i innymi parametrami mierzonymi w reologii .
Przepraszam za OT , to wszakże nie jest forum motoryzacyjne .
Co ja pacze ?
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Paczący kot pisze: Swoją drogą , który olej Castrol jest Twoim zdaniem marnej jakości - Castrol GTX czy np Castrol EDGE TITANIUM FST ?
Proszę o ocenę popartą parametrami takimi jak : liczba zasadowa TBN , lepkość statyczna i dynamiczna , wpływ temperatury na lepkość, spadek lepkości w funkcjach czasu i przebiegu , zdolność wiązania scieru , zdolność wiązania wody i innymi parametrami mierzonymi w reologii .
google zdechły czy co? Masz czas to sobie poszukaj. Z tym wzornikiem też się baw, bo ja okularów jeszcze nie noszę i daltonistą nie jestem. Lej do silnika co chcesz i zakładaj żarówki jakie chcesz. Tyle w temacie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

tiquet pisze:
Paczący kot pisze: Swoją drogą , który olej Castrol jest Twoim zdaniem marnej jakości - Castrol GTX czy np Castrol EDGE TITANIUM FST ?
google zdechły czy co? Masz czas to sobie poszukaj. Z tym wzornikiem też się baw, bo ja okularów jeszcze nie noszę i daltonistą nie jestem. Lej do silnika co chcesz i zakładaj żarówki jakie chcesz. Tyle w temacie. Pozdrawiam
tiquet pisze: No, ale w przecież w Internecie pisali ...
.... czy na innych portalach trzeba brać poprawkę i podchodzić do nich z dystansem, gdyż "pismaki" często klepią coś używając translatora, nie mając pojęcia ..
.
Oczekiwałem od Kolegi bardziej merytorycznej odpowiedzi na postawione pytanie . Resztę przemilczę , kończę z Kolegą dyskusję . Wesołych Świąt .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam Panów. Wracając do meritum tematu to sam w domu już prawie wszystkie żarówki wymieniłem na ledowe i żadnych zakłóceń w radiu czy to na długich czy na pasmach amatorskich czy na UKFie nie stwierdziłem. Piszę dlaczego. Ano dlatego że wszystkie te źródła światła nie posiadają przetwornic lecz proste zasilacze kondensatorowe. Więc nie ma czym siać. Owszem, droższe niby markowe żarówki led mają zasilacze impulsowe i one sieją nie gorzej niż Wasza ładowarka od ,,srajfona''. Takich źródeł światła rozebrałem już dość sporą ilość i również sporą ilość naprawiłem. Zazwyczaj pada jeden led w łańcuchu i żarówka gaśnie. Starczy go odnaleźć i zamienić na rezystor smd o wartości 47 do 100omów lub w najgorszym wypadku zewrzeć. Takie lampy pracują u mnie i u ludzi jeszcze długo. Uszkodzone żarówki z przetwornicą z reguły lądują w koszu na elektroodpady bo ów zasilacz się poprostu zwęgla. Są jeszcze przypadki utraty pojemności kondensatora w takim prostym ,,zasilaczu'' (szeregowy kondensator) co owocuje sporym spadkiem jasności. Wymiana jego ożywia żarówkę.
Więc nie bierzmy teorii że wsztstkie ledy sieją bo to nie prawda.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Marcin K. pisze:Witam Panów. Wracając do meritum tematu to sam w domu już prawie wszystkie żarówki wymieniłem na ledowe i żadnych zakłóceń w radiu czy to na długich czy na pasmach amatorskich czy na UKFie nie stwierdziłem. Piszę dlaczego. Ano dlatego że wszystkie te źródła światła nie posiadają przetwornic lecz proste zasilacze kondensatorowe.
Tego typu źródła światła mrugają z częstotliwością 100Hz, jest to szkodliwe dla wzroku.
Marcin K. pisze:Owszem, droższe niby markowe żarówki led mają zasilacze impulsowe i one sieją nie gorzej niż Wasza ładowarka od ,,srajfona''. Takich źródeł światła rozebrałem już dość sporą ilość i również sporą ilość naprawiłem.
Przetwornice posiadają dławiki z otwartym obwodem magnetycznym, nie ulegają one tak łatwo nasyceniu składową stałą. Nic dziwnego że zakłócają. Poniżej przykład takiego zasilacza.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Tego typu źródła światła mrugają z częstotliwością 100Hz, jest to szkodliwe dla wzroku.
No właśnie. Cel stosowania ledówek jest jeden-wywalenie pieniędzy.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Można stosować żarówki LED na 12V i zasilać je z transformatora :D No i pozostają jeszcze lampy typu filament, które dają światło nie do odróżnienia (na pierwszy rzut oka) od żarówek klasycznych.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Można też stosować oświetlenie led zasilane 12V DC, wykonałem kilka oświetleń taśmami i to sporych pomieszczeń, i eksploatowałem takie. Zresztą gdybym ja chciał stosować tradycyjne żarówki to bym nie zarobił na rachunek, a światło świetlówek kompaktowych mnie męczy. Mnie nie stać żeby mieć w każdym pomieszczeniu po dwie setki wkręcone, a lubię duże natężenie światła. Obecnie nie mam akwarium które oświetlałem lampami metalohalogenkowymi HCI, dziś chyba bym wymienił na taśmy ledowe bo świetlówki nie dają takiego efektu a eksploatacja dwóch jarzników po 150W po 13h na dobę jest odczuwalna na rachunku, zapewniam.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

resztą gdybym ja chciał stosować tradycyjne żarówki to bym nie zarobił na rachunek
Ledówka kosztuje tyle, co bierze tradycyjna. Bilans na zero.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

AZ12 pisze:
Zwykła żarówka w takim razie powinna mrugać 50Hz. Bezwładność - nowe słowo do przyswojenia.

Post raportowany przez innych użytkowników z powodu błędów - częstotliwość mrugania żarówki to 100 Hz, a nie 50 Hz...
[Romekd]
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

salicjonał pisze: Ledówka kosztuje tyle, co bierze tradycyjna. Bilans na zero.
Wstaw sobie zwykłą żarówkę w lampę przenośną; taką na sznurze. I zrzuć ta lampę z metra wysokości.
A teraz wstaw LED i zrób ten sam eksperyment.
To samo sprawdź przy tym jak lampa się nagrzewa. Z taką i z taką.
Poszukuję 1R5T.
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Dobre ledy, czyli takie, które w sklepie kosztują 25-35 zł można kupić za parę złotych (10-15% tej ceny). Oczywiście nie każdy ma taką możliwość.
JAMCIR
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: JAMCIR »

AZ12 pisze: Tego typu źródła światła mrugają z częstotliwością 100Hz, jest to szkodliwe dla wzroku.
A świetlówka nie miga? A zwykła żarówka nie miga? Miga. Ostatnio rozebrałem w ramach samokształcenia nabytą "żarówkę" LED i równolegle do samych diod zauważyłem kondensator elektrolityczny (tak się to chyba nazywa). Moim zdaniem właśnie po to żeby to miganie zniwelować/ograniczyć. Chyba przecież na podobnej zasadzie są budowane zasilacze prądu stałego?

Z mojej młodości zapamiętałem fragment występu jakiegoś studenckiego kabaretu, w którym jeden z prześmiewców naśladując głos i styl wypowiedzi Tow. Wiesława powiedział (fragment większej całości, ale chyba odpowiadający zagadnieniu): "Od Jazzu puchną uszy i dostaje się kolek w żołądku"... W podobnym tonie (przynajmniej tak to postrzegam) są i tu niektóre wypowiedzi dotyczące "żarówek" LED.
Moim zdaniem to jest postęp - i jak każdy postęp wywołuje reakcje różnych ludzi niekoniecznie znających się na rzeczy (nie, żebym ja się znał) właśnie w tym stylu, co cytat z owego kabaretu.
Oczywiście, (to też moje zdanie) trafiają się i trafione opinie - o ile są poparte naukowymi wyjaśnieniami.
Jednak krytykowanie w czambuł wszystkiego co nowe tylko dlatego, że nowe...? Przyznam się , że po TYM forum oczekiwałbym więcej przemyślanych wypowiedzi.... a w każdym razie popartych naukowym wyjaśnieniem.
Wiem, ze nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie i dlatego właśnie to piszę - chciałbym się dowiedzieć jak jest naprawdę, a nie, jak się komuś wydaje...

Pozdrawiam i przy okazji życzę Wam wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku, a przede wszystkim Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A świetlówka nie miga? A zwykła żarówka nie miga? Miga. Ostatnio rozebrałem w ramach samokształcenia nabytą "żarówkę" LED i równolegle do samych diod zauważyłem kondensator elektrolityczny (tak się to chyba nazywa). Moim zdaniem właśnie po to żeby to miganie zniwelować/ograniczyć. Chyba przecież na podobnej zasadzie są budowane zasilacze prądu stałego?
Wszystko się zgadza. Ale żarówka ma większą bezwładność i tego migotania nie widać (ewentualnie można się pokusić o zasilanie jej prądem stałym z filtracją).
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

JAMCIR pisze:A świetlówka nie miga?
Dlatego w halach produkcyjnych, ( tokarki, frezarki itp ) ze względów bezpieczeństwa , świetlówki były zasilane na przemian, każda z innej fazy.
ODPOWIEDZ