Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Re: Elektrośmieci
Dokładnie. Często mam w warsztacie potrzebę skorzystania z napięcia regulowanym <=600V przy nawet 500mA - nie koniecznie do celów audio, także zakłócenia raczej mi zbytnio nie przeszkadzają. W każdym razie będę coś takiego robił według projektu Kolegi Romka D. Koszta tak jak było wspominane - praktycznie zerowe , a funkcjonalność, lekkość i wymiary bardzo zachęcają do zrobienia takiego "cusia".
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
-
- moderator
Wobulator stan nieznany. Zaryzykowalibyście za taką cenę ?
http://www.ebay.de/itm/Nordmende-Servic ... 2648165539
http://www.ebay.de/itm/Nordmende-Servic ... 2648165539
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 3125...6249 postów
Witam
Dzisiaj postanowiłem pojechać rowerem na złom, ze staroci była pralka wirnikowa prawie NOS.
Dzisiaj postanowiłem pojechać rowerem na złom, ze staroci była pralka wirnikowa prawie NOS.
Ostatnio zmieniony pn, 5 grudnia 2016, 09:20 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Zlituj się Sławek, temat jest o elektrogratach a nie o kuchenkach i pralkach.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 500...624 posty
Marcin K. pisze:Zlituj się Sławek.

Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 3125...6249 postów
Są tacy co zbierają różne starocie. Miałem identyczną pralkę po ŚP. dziadkach to brat przygarnął.
Na razie elektroniki retro, a zwłaszcza lampowej brak, może coś na wiosnę będzie.Marcin K. pisze:temat jest o elektrogratach a nie o kuchenkach i pralkach.
-
- 1875...2499 postów
Od lat z rozkosza obserwuję temat.Ponieważ zbieram i renowuję sprzet z lat 70-ych, złomowiska (ale coraz trudniej cos rozsadnego zdobyć) są polem polowań.Kawałki niezbędnego plastiku groszkowanego,nózki ,śrubki ,spręzynki czy nasadki na potencjometry i wiele innych duperelek wprost bezcenne.Sporo elementów elektronicznych z wylutu jak podstawki pod IC ,kondensatory czy rezystory ,tranzystory ,diody ,oprawki na bezpieczniki sa znacznie lepszej jakości niz obecne badziewie i po weryfikacji wracaja aby dać nowe zycie.Tak samo fornir ze starych mebli.Nie dostanie sie obecnie takich wzorow bo nie ma drzew o potrzebnym uslłjeniu.Gdzie np zakupić potrzebną spręzynkę?Ile ona będzie kosztować?A zdobądzcie potrzebny kawalek blachy alu szczotkowanej czy mosięzny trzpień?To sa elementy wprost bezcenne a zwlaszcza przelaczniki hebelkowe czy z pozoru łatwe do zastapienia wyłaczniki sieciowe?
Bez smieci nie ma dla mnie życia ale wszystko posortowane choc i tak coraz trudniej dojśc gdzie co siedzi.
Pozdrawiam Tomasz
PS Reszta jest utylizowana w punkcie choć marudzą.Ostatnio zosiedlowego śmietnika przytargałem 42 cale TV LCD.Poza poszukaniem pilota uniwersalnego za 60 zł i naprawieniem wcisnietego klawisza zasoilania w stanie doskonałym.Ma swietne glosniki a nie te plaskate pierdziawki i b.dobry odbiór choc nieco mu brakuje giazd na te nowomodne sprzety.Poszedł za 420 zł do znajomych i od roku działa.Wolalbym go od nowego Samsunga Smart ale zona stawiła opór.
Pozdrawiam Tomasz
Bez smieci nie ma dla mnie życia ale wszystko posortowane choc i tak coraz trudniej dojśc gdzie co siedzi.
Pozdrawiam Tomasz
PS Reszta jest utylizowana w punkcie choć marudzą.Ostatnio zosiedlowego śmietnika przytargałem 42 cale TV LCD.Poza poszukaniem pilota uniwersalnego za 60 zł i naprawieniem wcisnietego klawisza zasoilania w stanie doskonałym.Ma swietne glosniki a nie te plaskate pierdziawki i b.dobry odbiór choc nieco mu brakuje giazd na te nowomodne sprzety.Poszedł za 420 zł do znajomych i od roku działa.Wolalbym go od nowego Samsunga Smart ale zona stawiła opór.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 3125...6249 postów
Witam
Potwierdzam to, co napisał przedmówca.
Dziś na złomie były resztki starej spawarki polskiej, były wśród nich tranzystory 2N3055, KD502, BD354.
Potwierdzam to, co napisał przedmówca.
Dziś na złomie były resztki starej spawarki polskiej, były wśród nich tranzystory 2N3055, KD502, BD354.
-
- 100...124 posty
Stara spawarka prostownikowa prod. BESTER oparta na klasycznym transformatorze trójfazowym z regulacją prądu po stronie wtórnej za pomocą transduktorów.
-
- 1250...1874 posty
Znajomy (złomiarz) ze złomu wyciągnął prostownik selenowy BESTER z lat 60. do ładowania aku. na bodajże 6,12,18,24 V. Działa i jest używany regularnie.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 6250...9374 posty
SPB315B, mam, rewelacja choć waga ponad 200kg (ale koła gumowe ma), nie do zajechania, nowszy model miał różne duperelki w środku: układ antyprzyklejeniowy, układ ,,gorącego'' startu, prostowanie i regulacja prądu na tyrystorach, siało jak diabli, na transduktorach PO STRONIE PIERWOTNEJ prawie w ogóle, i zawodne bo większość układów na wzmacniaczach operacyjnych. Mam do dziś instrukcję ze schematem, rachunek na 34700zł (kupiona w Hali Mirowskiej na jedenaście dni przed wprowadzeniem stanu wojennego, to już 35 lat...), rodzina się zrzuciła (30$ żona miała odłożone na dżinsy z PEWEX-u, do dziś mi to wypomina), trochę zaskórniaków ja miałem a resztę dołożył Ojciec, kilkanaście lat temu na wyprzedażach stały nówki po 1500zł. I miałem wtedy 29Lat.........Wesołych Świąt.Marek 1974 pisze:Stara spawarka prostownikowa prod. BESTER oparta na klasycznym transformatorze trójfazowym z regulacją prądu po stronie wtórnej za pomocą transduktorów.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Taka spawarka była w ŚP. Cukrowni.
Ostatnio od wujka dostałem stary dekoder SAT, sprzęt przestał pełnić funkcję po zmianie parametrów nadawania sygnału. Wczoraj byłem wyrzuciś śmieci i w boksie znalazłem odtwarzacz CD rocznik 1986.
Taka spawarka była w ŚP. Cukrowni.
Ostatnio od wujka dostałem stary dekoder SAT, sprzęt przestał pełnić funkcję po zmianie parametrów nadawania sygnału. Wczoraj byłem wyrzuciś śmieci i w boksie znalazłem odtwarzacz CD rocznik 1986.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Z takich dekoderów to demontuję wyświetlacze, stabilizatory i preskalery. Reszta szrot.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Witam
Z tego typu starszego sprzętu zbieram zasilacze impulsowe, w nowszych są zintegrowane z płytą główną lub ich brak.
Można jeszcze zrobić takie coś: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2096294.html
Wyświetlacze oprócz sprzętu RTV są stosowane jeszcze w zegarach kuchenek (multipleksowane) i sterownikach kotłów CO. Próba wylutowania ich z płytek dwustronnych kończyła się niepowodzeniem.
Z tego typu starszego sprzętu zbieram zasilacze impulsowe, w nowszych są zintegrowane z płytą główną lub ich brak.

Można jeszcze zrobić takie coś: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2096294.html
Wyświetlacze oprócz sprzętu RTV są stosowane jeszcze w zegarach kuchenek (multipleksowane) i sterownikach kotłów CO. Próba wylutowania ich z płytek dwustronnych kończyła się niepowodzeniem.
-
- 6250...9374 posty
Podobno sklep z elektroniką na Promenady 5/7 został zlikwidowany 12.12.2016r i została tylko filia koło GUS, ktoś był ostatnio na Promenady?