Jako, że to mój pierwszy post, niniejszym witam wszystkich Użytkowników forum
Mam pewien problem/pytanie. Nabyłem niedawno radiostację na fale krótkie, dokładnie Yaesu FT-901DM. Dość stary model, lata 80, przejściowa seria między lampowymi a tranzystorowymi radiami. W tym modelu występuje lampowy wzmacniacz w.cz. Jako driver 12BY7A a jako końcówka mocy są dwie lampy 6146B.
Problemem jest to, że lampy 6146B dokonały swojego żywota, i dosyć trudno jest je u nas kupić/znaleźć. Można dostać nowiutkie chińskie lampy 6146B, aczkolwiek tego chciałbym uniknąć.
A teraz kolej na pytanie. Czy może ktoś z Was mógłby mi powiedzieć jak do lamp 6146B mają się lampy np. Siemensa QE05/40. Na razie wiem, że teoretycznie jest to zamiennik 6146B, aczkolwiek jeden znajomy wspominał mi, że to różnie może z tym być i przydałoby się porównać parametry. Bo mogą się delikatnie różnić i może być problem z neutralizacją PA.
Nie najlepiej się orientuję w temacie i przydałaby mi się pomoc. Oczywiście ze swojej strony służę wszelkimi możliwymi informacjami. Na razie załączam linki do kart katalogowych obydwu lamp:
Witam
Jako że w temat tych lamp dosyć mocno zagłębiłem się podczas projektowania końcówki na 2m, mogę koledze zagwarantować, że nie będzie problemu z podmianą. Z tego co pamiętam jedyną różnicą była pojemność katoda-siatka 1 , jednak była to różnica na poziomie około 3 %, także zupełnie pomijalnym. Lampy od tego samego producenta i tego samego typu często będą miały większe różnice.
Lampy siemensa polecam z czystym sumieniem. W ostatnich latach shuguang się poprawił, ale i tak jest średnio z jakością. U mnie po podaniu na chińskie el34 800V , czyli napięcia które NRD'owskie RFT spokojnie wytrzymywały, w lampie się zrobiło tylko mig, łuk się zapalił i nie było czego zbierać.
Pozdrawiam
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Dzięki za odpowiedź Właśnie chyba dlatego chcę uniknąć chińszczyzny. W tym wzmacniaczu lampa ma pracować na lekko ponad 950V anodowego, a według specyfikacji jest projektowana na 750V.
Nawet wczoraj znalazłem informację, że te lampy Siemensa były produkowane przez General Electric, ale to może być tylko legenda.
Witam.
W posiadanym HW-101 oryginalnie w końcówce pracuje 6146, natomiast jako driver 6CL6. Z lampami 6CL6 jakiegoś wielkiego problemu nie ma, cena też do przyjęcia. Natomiast 6146 ze względów cenowych zastąpione zostały jedną QQE 06/40. Działa taka podmianka poprawnie, żaden z korespondentów nie narzekał.
A w jakim stosunku była dokonywana ta podmiana ? Jedna 6146 na jedną QQE06/40 ? Widzę że to jest na 80-10m - jeśli QQE06/40 działa poprawnie proponowałbym podmianę na GI30 - impulsową wersję GU29 ( 829A , czyli de facto starszą siostrę QQE06/40 ) . Lampa o wiele więcej wytrzyma i jest o wiele tańsza. Przy 2m już dosyć mocno spada na niej moc, ale na pasmach KF według mnie będzie pracowała bardzo dobrze .
Pozdrawiam Andrzej
lamposz pisze:....A w jakim stosunku była dokonywana ta podmiana ? Jedna 6146 na jedną QQE06/40 ?.....
jedna "qukułka' zastąpiła dwie 6146.
lamposz pisze:....jeśli QQE06/40 działa poprawnie proponowałbym podmianę na GI30....
Niewiele na tym TRX-ie pracuję ale już całkiem niedługo będę musiał pomyśleć nad jakąś alternatywa dla QQE 06\40 która to na półkach nie leży no i tania nie jest. Natomiast GI30 czy też GU29 skolko ugodno i cena też raczej niska. Ciekaw tylko jestem jak np. GI30 będzie pracować we wzmacniaczu liniowym.
Będzie dobrze. W poradniku ultrakrótkofalowca Bieńkowskiego jest schemat wzmacniacza liniowego właśnie na GU29 . Z tego co pamiętam Pout plasowało się w granicach 80-100W. W klasie C dla FM można wyciągnąć nawet 150-160W, ale to przy 900V na anodzie. Przy takim napięciu nawet ułamek sekundy bez obciążenie wyjściowego kończy się się emisją wtórną i zepsuciem lampy. Dlatego też w podobnym układzie będę stosował zabezpieczenie prądowe na komparatorze i przekaźniku próżniowym, które miałoby za zadania natychmiastowe odłączenia napięcie ekranu i anod.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Andrzej