Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego
Ty się nie staraj, ty działaj. W latach 70-80 w RiK było opisanych kilka prostych konstrukcji oscyloskopów, trzeba mieć lampkę oscyloskopową (np.5ŁO, na Allegro 40zł/szt.), zasilić jej żarzenie (jaki problem) i anodę (jakieś 500-600V wystarczy, można powielić z napięcia 200V), zasilanie krzemowej elektroniki wzmacniaczy też wystarczy 200V, nie robisz podstawy czasu bo na płytki X-Y podajesz napięcia z wyjść końcówek stereo przez symetryczne wzmacniacze na np. BF259 podłączone bezpośrednio do płytek X-Y, na kanał starczy 5-6 tranzystorów w tym tylko dwa to BF259, BF259 na Wolumenie w cenie lichej kajzerki z marketu. Pokusił bym się też pobrać sygnały L-P przed potencjometrem siły głosu (wzmocnienie masz i tak na wzmacniaczach X-Y) co uniezależni wymiary obrazu od siły głosu. Największym problemem w tych starych amatorskich oscyloskopach był brak, wtedy, wysokonapięciowych tranzystorów i stosowało się selekcjonowane BF519. Ja bym się raczej zastanowił nad dodatkowym układem (stosowano takie w tych konstrukcjach) wygaszania plamki przy braku sygnałów sterujących bo przy ciszy w głośnikach plamkę ci wypali na środku ekranu. Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Mała poprawka. Na emiterze (czyli na rezystorze R2) powinna być 1/10 tego co będzie na R3.
Przy czym takie napięcie będzie tam zawsze, nawet po uszkodzeniu tranzystora.
Więc raczej trzeba patrzeć na napięcie UCE. Powinno wynosić z 50...250V. Nie 0 i nie pełne napięcie zasilania.
Przy czym takie napięcie będzie tam zawsze, nawet po uszkodzeniu tranzystora.
Więc raczej trzeba patrzeć na napięcie UCE. Powinno wynosić z 50...250V. Nie 0 i nie pełne napięcie zasilania.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 250...374 postów
Masz jakieś konkretne propozycje odnośnie takiego układu?cirrostrato pisze: Ja bym się raczej zastanowił nad dodatkowym układem (stosowano takie w tych konstrukcjach) wygaszania plamki przy braku sygnałów sterujących bo przy ciszy w głośnikach plamkę ci wypali na środku ekranu.
Rzeczywiście, szkoda uszkodzić w taki sposób lampę oscyloskopową.
-
- 625...1249 postów
Prostownik napięć z kanałów R i L zasilany już wzmocnionymi sygnałami. Prostownik jeden (dwa wejścia ale jedno wyjście). I przy odpowiedniej konstrukcji by się nawet obyło bez dodatkowego tranzystora. Wyjście rezystorem o dużej wartości na siatkę. Składowa stała powinna być ustalona na jakieś -20V. Sygnały L albo R by podnosiły to napięcie aż do 0V. Powyżej 0 nie wyjdzie bo dzięki szeregowemu rezystorowi o dużej wartości napięcie na siatce nie będzie już znacznie wzrastało ze względu na prąd siatki.
-
- 6250...9374 posty
To trzeba zaimplementować w konkretny układ zasilania lampy oscyloskopowej, na razie rzeźbisz temat, jak będziesz miał obraz na ekranie można będzie działać dalej.sebass pisze:Masz jakieś konkretne propozycje odnośnie takiego układu?cirrostrato pisze: Ja bym się raczej zastanowił nad dodatkowym układem (stosowano takie w tych konstrukcjach) wygaszania plamki przy braku sygnałów sterujących bo przy ciszy w głośnikach plamkę ci wypali na środku ekranu.
-
- 1250...1874 posty
Czesc.
To znowu ja. Jak widze, jest 10-ta strona i dalej teoretyzowanie.
Mam wiec pytanie: ilu z Was, Koledzy dyskutanci, zrobilo samodzielnie dzialajacy oscyloskop ?
Teraz mala, praktyczna sugestia. Aby uzyskac jako taki obraz na ekranie z pomoca identycznych kanalow "L" i "P", trzeba by bylo zrobic nastepujacy "myk". Sygnal lwewgo kanalu puscic przez filtr dolnoprzepustowy, np: 200 Hz, a prawy kanal przez filtr gornoprzepustowy 200 Hz. W kazdym innym przypadku dalej bedzie to skosna linia przez ekran z mialymi zmianymi jej grubosci. Jesli mi nie wierzycie, to prosze ustawic oscyloskop w tryb pracy "X-Y" i puscic kanaly audio na obydwa wejscia, a zobaczycie co bedzie. To co pokazane jest na filmikach, to sa dodatkowe sygnaly impulsowe, slychac stukanie, a nie sygnaly audio - muzyczne.
Dalej sugeruje zastosowac normalna prace oscyloskopu. No, moze lepiej by bylo ustawic wyzwalana podstawe czasu, np: 50Hz lub iaczej 2 ms na dzialke, albo jeszcze lepiej, tak dobrac podstawe czasu, aby uzyskac najlepszy obraz.
Jesli chodzi o wygaszanie plamki, to zgadzam sie z cirrostato.
Pozdrowienia
To znowu ja. Jak widze, jest 10-ta strona i dalej teoretyzowanie.
Mam wiec pytanie: ilu z Was, Koledzy dyskutanci, zrobilo samodzielnie dzialajacy oscyloskop ?
Teraz mala, praktyczna sugestia. Aby uzyskac jako taki obraz na ekranie z pomoca identycznych kanalow "L" i "P", trzeba by bylo zrobic nastepujacy "myk". Sygnal lwewgo kanalu puscic przez filtr dolnoprzepustowy, np: 200 Hz, a prawy kanal przez filtr gornoprzepustowy 200 Hz. W kazdym innym przypadku dalej bedzie to skosna linia przez ekran z mialymi zmianymi jej grubosci. Jesli mi nie wierzycie, to prosze ustawic oscyloskop w tryb pracy "X-Y" i puscic kanaly audio na obydwa wejscia, a zobaczycie co bedzie. To co pokazane jest na filmikach, to sa dodatkowe sygnaly impulsowe, slychac stukanie, a nie sygnaly audio - muzyczne.
Dalej sugeruje zastosowac normalna prace oscyloskopu. No, moze lepiej by bylo ustawic wyzwalana podstawe czasu, np: 50Hz lub iaczej 2 ms na dzialke, albo jeszcze lepiej, tak dobrac podstawe czasu, aby uzyskac najlepszy obraz.
Jesli chodzi o wygaszanie plamki, to zgadzam sie z cirrostato.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Tak, żeby z identycznych kanałów uzyskać coś oprócz pionowej kreski, trzeba "myków". To urządzenie właśnie tak działa, sygnał mono obrazowany jest pionową kreską. Na szczęście kanały L i R "nieco" się od siebie różnią, się to nazywa "stereo"Vic384 pisze:Aby uzyskac jako taki obraz na ekranie z pomoca identycznych kanalow "L" i "P", trzeba by bylo zrobic nastepujacy "myk".

-
- 1250...1874 posty
Czesc
Przemak,to urzadzenie praktycznie nie dziala. Jak nie wierzysz, to podaj sygnaly stereo na wejscia X-Y, nastepnie zrob zdjecie i pokaz na Forum. No, moze jak bedziesz mial muzyke typu "lu-bu-du", a ponad to perkusja bedzie mocniej "eksponowana" na jednym kanale, to efekt moze byc nawet ladny, ale tylko i tylko w takim ukladzie pracy - rozdzialu instrumentow w orkiestrze.
Pozdrowienia
Przemak,to urzadzenie praktycznie nie dziala. Jak nie wierzysz, to podaj sygnaly stereo na wejscia X-Y, nastepnie zrob zdjecie i pokaz na Forum. No, moze jak bedziesz mial muzyke typu "lu-bu-du", a ponad to perkusja bedzie mocniej "eksponowana" na jednym kanale, to efekt moze byc nawet ladny, ale tylko i tylko w takim ukladzie pracy - rozdzialu instrumentow w orkiestrze.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Monter nagrał, pokazywałem już:
http://youtu.be/6K5hJhpFbIc
Faktycznie, pogrubiona kreska. Oczywiście dla "ładnego obrazka" warto go trochę przesterować, jak na powyższym filmiku
ale chyba widać, o co chodzi. To jest jedno z podstawowych narzędzi pracy realizatora, zwłaszcza w dawniejszych, analogowych czasach. Dzisiaj już został sam obrazek, ale nadal fajnie to działa.
http://youtu.be/6K5hJhpFbIc
Faktycznie, pogrubiona kreska. Oczywiście dla "ładnego obrazka" warto go trochę przesterować, jak na powyższym filmiku

-
- 625...1249 postów
A dlaczego to my mamy przeprowadzać takie testy?Vic384 pisze:Czesc
Przemak,to urzadzenie praktycznie nie dziala. Jak nie wierzysz, to podaj sygnaly stereo na wejscia X-Y
Już kiedyś nie wierzyłeś że mój detektor w.cz. nie działa. I mimo że ja wiedziałem że on działa, zrobiłem specjalnie dla Ciebie takie testy.
Teraz zróbmy odwrotnie.
My wierzymy że goniometr działa, a Ty nie.
I teraz test zrób Ty.
Zresztą Przemak pewnie nie musi robić takiego testu bo już go wykonał.
Uprzedzając: zrobiłem oscyloskop jak i goniometr. Działy (nawet goniometr bez kompresora dynamiki działał).
Natomiast jedno trzeba przyznać. To że ten temat rozwija się za wolno. Sebass pyta o rzeczy zupełne nieistotne. O takie które nie mają wpływu na działanie czy na ryzyko uszkodzenia elementów. I temat się ciągnie bo zamiast podłączyć (nic nie ryzykując) pyta kilkukrotnie na forum zamiast samemu sprawdzić.
Z kolei o rzeczy które faktycznie mogą doprowadzić do uszkodzenia to nie pyta. I potem się ciągnie temat jak coś naprawić bo nie działa.
Tak więc Sebass: trochę więcej praktycznego działania.
-
- 250...374 postów
Witam. Oba układy zmontowane. W miejsce C2 dałem 330uF/10V dopiero wtedy mogłem wyrelulować długości kresek dla obu kanałów po dodaniu sygnału sinus 1 kHz. Puściłem filmik https://www.youtube.com/watch?v=eUHl3vG_ARQ i początkowe figury są wyświetlane nie prawidłowo. Po podaniu sinus 1 kHz na obydwa kanały powinno być koło a jest spłaszczona elipsa. Albo się mylę.
Napięcia między C i E w obydwu tranzystorach wynoszą po 206V.
Jeszcze jedno. Lampa B6S1 nie ma ekranu, ale podczas obracania sytuacja się nie zmienia.
Napięcia między C i E w obydwu tranzystorach wynoszą po 206V.
Jeszcze jedno. Lampa B6S1 nie ma ekranu, ale podczas obracania sytuacja się nie zmienia.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
To beda moje ostatnie wypowiedzi na ten temat:
1) Atom1477, jesli cytujesz moja wypowiedz dla Kolegi Przemak, to cytuj ja cala, a nie kawalkami.
2) Nie mowie abyscie przeprowadzali dodatkowe testy, ale skoro wg Ciebie kolega Przemak juz zrobil taka probe, to moze pokaze nam wszystkim zdjecia, bo telefon ma. Chyba zalezy Mu na rozwianiu wszelkich niejasnosci z tym zwiazanych.
3) Jezeli chodzi o detektor wcz, to nie pamietam, wiesz: S.K.S. Wybacz. Mozesz jednak podac link ? Tak dla przypomnienia ?
4) Czy goniometr w tym zastosowaniu bedzie dobry, nie wiem, bo nigdy takiego nie zrobilem, a tym samym nie moge kwestionowac Waszej wiary. Dorabialem do pensji robiac oscyloskopy.
To tyle mojego OT na ten temat.
Pozdrowienia
PS: Prosze tylko o nie pokazywanie filmikow z "Youtube", jako dowody w dyskusji.
1) Atom1477, jesli cytujesz moja wypowiedz dla Kolegi Przemak, to cytuj ja cala, a nie kawalkami.
2) Nie mowie abyscie przeprowadzali dodatkowe testy, ale skoro wg Ciebie kolega Przemak juz zrobil taka probe, to moze pokaze nam wszystkim zdjecia, bo telefon ma. Chyba zalezy Mu na rozwianiu wszelkich niejasnosci z tym zwiazanych.
3) Jezeli chodzi o detektor wcz, to nie pamietam, wiesz: S.K.S. Wybacz. Mozesz jednak podac link ? Tak dla przypomnienia ?
4) Czy goniometr w tym zastosowaniu bedzie dobry, nie wiem, bo nigdy takiego nie zrobilem, a tym samym nie moge kwestionowac Waszej wiary. Dorabialem do pensji robiac oscyloskopy.
Pozdrowienia
PS: Prosze tylko o nie pokazywanie filmikow z "Youtube", jako dowody w dyskusji.
-
- 625...1249 postów
1. Zacytowałem fragment bo tylko tego fragmentu dotyczyła moja odpowiedz. Chodziło mi o to że nie można tylko wymagać od innych. Osobiście wykonałem właśnie test na oscyloskopie w trybie X-Y (a więc bez żadnej kompresji dynamiki która by poprawiała wygląd wyświetlanego obrazka) i działało to bardzo dobrze. Dlatego chodziło mi o to że to Ty powinieneś wykonać taki test, a nie opierać się tylko na swojej pewności że to na pewno nie zadziała.
3. viewtopic.php?f=48&t=31325&start=15#p322330
PS. Właśnie filmik z Youtube był by tu najlepszym dowodem. Ale musiał by to być filmik nagrany przez kogoś z tego forum. Może zaraz nagram.
3. viewtopic.php?f=48&t=31325&start=15#p322330
PS. Właśnie filmik z Youtube był by tu najlepszym dowodem. Ale musiał by to być filmik nagrany przez kogoś z tego forum. Może zaraz nagram.
-
- 625...1249 postów
Ja nie muszę robić dodatkowych prób - trochę lat się wpatrywałem w taki goniometr (poprzedni model z okrągłą lampą, standard w studiach radiowych), to nie ma nic wspólnego z wiarą i mówienie, że to nie działa trochę mnie śmieszy. Oczywiście dzisiaj nie używa się goniometrów z lampą oscyloskopową, tylko LCD albo po prostu programowych, ale nadal jest to narzędzie potrzebne i fajne. Nie rozumiem, dlaczego filmik z jutuba nie może być argumentem - filmik Montera pokazuje goniometr i pokazuje, jak on działa, nie wiem, co można wymyślić innego. A zaproponowałem goniometr zamiast oscyloskopu, bo IMO lepiej wygląda i przynajmniej niesie jakieś informacje, a nie tylko jakieś nieskorelowane kreski. W audio do obserwacji sygnału używa się różnych rzeczy, przynajmniej dwa a teraz trzy typy mierników, różne metody uśredniania, goniometr też bardzo często nawet teraz, mimo, że czarne płyty już praktycznie nie istnieją, natomiast nie spotkałem się z oscyloskopem z podstawą czasu używanym do podglądu czegokolwiek w audio, bo to jest po prostu bez sensu. Goniometr jest nadal podstawowym narzędziem i występuje w każdym porządniejszym programie, tuż obok analizatora widma. Jasne, żeby to zrobić dobrze, to trzeba się postarać, goniometr ma kompresory i wygaszanie plamki, ale nawet w takiej prostej formie ma sens.Vic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Jak bardzo do koloru i sposobu wyświetlania przyzwyczajeni są realizatorzy, pokazuje dobrze goniometr z pakietu RME