BRAUN Atelier 11 Stereo kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

BRAUN Atelier 11 Stereo kilka pytań

Post autor: kogigogi »

Witam ,zakupiłem radyjko jak w tytule do swojej kolekcji , radio wizualnie w stanie dość dobrym ,technicznym w zasadzie też oprócz kilku rzeczy które zamierzam zrobić. A mianowicie przewinięcie bądz wymiana transformatora sieciowego (spalony) , montaż wkładki gramofonowej , zdobycie dorobienie 2 małych gałek .Mam prośbe co do uzyskania informacji od osób posiadających takie radio lub znających temat, o transformator wymiana-przewinięcie , typ rodzaj wkładki ewentualny zamiennik , no i te gałeczki może ktoś posiada i zechce sprzedać odstąpić .Tomek

Zdjęcie zaczerpnięte z internetu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
klik

Re: BRAUN Atelier 11 Stereo kilka pytań

Post autor: klik »

Wzm. jest na 2 x EL84 zatem pociągnie jakikolwiek 120 W, wtórne 300V 6,3V.
kogigogi

Dziękuje za odpowiedż , a gdybym się zdecydował przewinąć ,(tym bardziej że mam do przewinięcia cewkę silnika saby mersburg 125 automatik) jaka jest szansa że zrobię to dobrze? Chciałbym zachować jak najwięcej w orginale , praktyki i doświadczenia mam sporo , jednak nigdy nie przezwajałem transformatora.Jakiś prosta nawijarka ? ma ktoś jakiś patent?
klik

Mój patent: pręt nagwintowany 8 mm/200 mm montowany w dwa łożyska cierne, korbka, licznik odzyskany z jakiegoś magnetofonu. Prowizora, ale działa od 1981r :mrgreen:
kogigogi

Też zbudowałem proste urządzonko , przewinełem 2 małe cewki od silnika saby automatic , działają .Teraz czas na transformator na co zwrócić uwagę podczas przewijania żeby wykonać sprawnie i dobrze pracę ? I jeszcze jedno pytanie czy ktoś odlewał gałki do radia i może udzielić kilka praktycznych uwag , pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
klik

Nawijaj tylko podczas pełni księżyca, ale nigdy podczas koniunkcji Jowisza z Plutonem :!:
kogigogi

He he .... będę pamiętał :twisted:
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Napisz do użytkownika rysiekg, zna się na nawijaniu transformatorów.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
A po kiego grzyba przewijać to trafo?
Trudne to i niepewne,bo materiały są do luftu(karkas z tekstolitu czy podobnego syfu,który się po rozwinięciu uzwojeń rozsypie)
Znam to z autopsji,bo zutylizowałem kilkadziesiąt starych traf z rozbiórek.Po latach się sypały,zwłaszcza te z lat 50-60.
Opłacalne też niespecjalnie to nie jest,bo tu bez problemu wstawisz nowe trafo sieciowe z Allegro,liczone pod wzmacniacz PP na EL 84.Do tego będzie na 230V(a te stare na 220V-czasem są problemy z zawyżonym napięciem anodowym,przeżarzone lampy też długo nie pociągną).
Mechanicznie będzie pasować,dasz krzemowy mostek(nie selenowy,50-letni syf) i nowe elektrolity(które dadzą dźwięk bez brumu 50Hz).
Radio to nie jest jakimś szczególnym zabytkiem(bardziej chodzi o design,typowy dla tamtych czasów i firmy Braun).
A wkładki to są na Allegro.Szukaj wkładki piezo,stereo do chińskich,badziewnych gramofonów"retro",jakich pełno teraz wszędzie(ci co ten szajs kupują,to chyba są głusi i nie słyszeli nigdy muzyki z dobrego sprzętu)Kupisz,złączysz razem kanały L-R i zrobisz nowe mocowanie.Nacisk jest mały,dźwięk nawet dobry jak na wkladkę piezo(sam mam Bambino 3,WG-550,starą Teslę i jakiegoś francuza za 20zł-stereo i chętnie bym te gramofony ocalił)
kogigogi

I tu z moim przedmówcą muszę się zgodzić , podjełem 2 próby przewinięcia transformatora 1-sza uzwojenie nie zmieściło się , 2-ga wszystko się zmieściło zamontowany odpalony ale niestety grzeje się zbyt mocno, zakupiłem nowy niewielkie przeróbki mechaniczne ,wymiana selenu na krzem (śmierdzi zgniłą kapuchą) i powinno grać.Wiem że to radyjko to nie zbyt zabytkowy zabytek ale jest trochę inne i jest śliczne , dokupiłem i odrestaurowałem kolumny z epoki duńskie Ste-ma 400 oraz Ste-ma 200, jedne do Brauna a jedne do Philips Saturn Tonmaister 742.Mocowania wkładki nie chciał bym przerabiać wolał bym orginał tylko nie wiem jaki typ/model.
kogigogi

a dlaczego została usunięta część postów ?pytam się grzecznie...
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Widocznie ktoś był nadgorliwy...
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
kogigogi

Pan nadgorliwy może by się wykazał taką gorliwością i zapałem (jak w kasowaniu postów-cenzurze) np. w pomocy w problemach mniej doświadczonych użytkowników forum cytująć klasyka ,, nie o takie Polske walczylim ,, Panie nadgorliwy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nadgorliwy byłem ja. Prywatne wycieczki i pyskówki poleciały tam gdzie ich miejsce - do kosza. Jak się nie pomyliłem to ten dział nazywa się "radio-retro".
kogigogi

Panie nadgorliwy tam były posty też istotne dla tematu wątku , przynajmniej dla mnie autora wątku.