Kupiłem na portalu aukcyjnym sprawne radio Telefunken Concertino 6. Radio wygląda bardzo ładnie jak na swój wiek i nie było w nim grzebane. Zastanawiają mnie jedynie głośniki wysokotonowe. Na zdjęciach znalezionych w Internecie głośniki wysokotonowe są na takich kątowych drewnianych podporach, a u mnie przymocowane są do płyty czołowej, brak śladów po ich usunięciu. Zastanawiam się czy tak było oryginalnie. Wysokie tony trochę cicho grają ale to muszę sprawdzić kondensator 50 µF filtrujący. Kondensator nie jest dla mnie problemem, zastanawiam się czy rozwiązanie ze zdjęcia poniżej stosował Telefunken czy jest to przeróbka użytkowników, ew. modyfikacja w późniejszym okresie produkcji. Mój egzemplarz ma numer seryjny 1241, więc podejrzewam, że jest w początków produkcji a egzemplarz ze zdjęcia poniżej ma numer seryjny powyżej 15000. Czy spotkał się ktoś z Was z tym radiem.
Mam uszkodzoną obrotową antenę ferrytową. Czy ktoś z Was ma parametry nawinięcia tej anteny.
Odbiornik z numerem seryjnym pow. 15000.
Mój odbiornik.
W załączniku schemat radia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapytałem jednego sprzedającego na allegro o oryginalność rozwiązania stosowanego w moim radio. Okazało się, że:
"... te z tymi drewnianymi klinami, to jest modyfikacja ,ktoś to przerobił. Telefunken przy concertino nie stosował drzewa przy tych głośnikach.tam powinien być inny materiał ... A co chodzi o pana radio to jest przeróbka,przednia deska gdzie są przykręcone głośniki jest nie od tego radia ona jest za długa i dlatego ktoś umieścił małe głośniki z przodu,ale to jest bardzo źle zrobione,i to radio będzie tłumić głos,po prostu robił to jakiś partacz.Przy tych odbiornikach nigdy nie były małe głośniczki przykręcane bezpośrednio do deski czołowej bo to by nie miało sensu. ..."
Czeka mnie przeróbka mojego radia bo nie sądzę abym znalazł gdzieś oryginalną płytę.
Kolego drakomp.W zasadzie nie ma znaczenia większego czy głośniki wysokotonowe równolegle czy pod kątem do czoła radia.Firmy stosowaly jednak takie rozwiązania a nawet mocowaly po bokach aby porzerzyć kat promieniowania wysokich.Dorobienie katowych podstawek pownno poprawic nieco brzmienie a i przywrocic do stanu prawi ori ten piekny radioodbiornik.Kup na All antene z cekami.Czesto sie trafiaja a szkoda czasu na nawijanie.
Pozdrawiam Tomasz