Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Re: Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Post autor: Wolfradio »

kabelek pisze:
Pomiary które podałem były wykonane przy wyjętej lampie el84 i odłączonym głośniku.
No to znaczy że trafo powinno być dobre, o ile nie jest coś namieszane w połączeniach przewodów do gniazda pilota .
Normalnie powodem niedziałania powinien być brak zworki na wtyczce pilota.
Wsadź z powrotem tą wtyczkę tak jak była i EL84. Usuń te dwie zworki z lewej strony (zaznaczone na czerwono strzałkami), ta z prawej od strony trafa sieciowego zostaje. Wstaw zworkę na tych pinach co wcześniej zaznaczyłem (zaznaczone na niebiesko) i wypróbuj radio, czy będzie dźwięk w głośniku. Na razie włącz radio przez układ przeciwzwarciowy z żarówką.
DSC_0696.JPG
Ok, zmienię układ zworek. Nie wiem czy widać to na zdjęciu ale z tych miejsc które wskazałeś do połączenia wystają dwa (jakby obcięte kombinerkami) styki, może ktoś ułamał wtyczkę właśnie po to aby przy nich pogrzebać.
Przed włączeniem wymienię jeszcze kondensatory o których była mowa powyżej. Na czas testu w miejsce C69 wstawię kondensator który miał zastąpić ten z zasilacza, 47uF 400V.
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kabelek »

Nawet nie musisz usuwać tych zworek wystarczy że je zewrzesz. Przyjrzałem się i faktycznie na zdjęciu widać, że tam było połączenie.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Zmieniłem kondensatory i układ zworek. Radio gra głośno (główny głośnik działa). Nic nie wybucha nic się nie pali.
Na krótkich, średnich i długich wydaje mi się że radio ma małą czułość ale PR1 łapie bez problemów. Trochę szumi no ale obok mam włączony komputer więc raczej jest ok. Może lampy mają słabą emisję i odbiornik ma małą czułość?
Większe problemy są na ukf, radio trzeszczy przy strojeniu. Czułość też taka sobie. Złapałem kilka stacji ale jakość odbioru jest słaba.
Na transmiterze (takim samochodowym) łapie ale trochę trzeszczy.
Spróbuję wyczyścić kondensator strojeniowy, może blaszki się zdeformowały lub zabrudziły pomimo osłony.
Czy wymiana kondensatorów zasilacza (2x50uF) polepszy sytuację?
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Wolfradio pisze:Zmieniłem kondensatory i układ zworek. Radio gra głośno (główny głośnik działa). Nic nie wybucha nic się nie pali.
Na krótkich, średnich i długich wydaje mi się że radio ma małą czułość ale PR1 łapie bez problemów. Trochę szumi no ale obok mam włączony komputer więc raczej jest ok. Może lampy mają słabą emisję i odbiornik ma małą czułość?
Większe problemy są na ukf, radio trzeszczy przy strojeniu. Czułość też taka sobie. Złapałem kilka stacji ale jakość odbioru jest słaba.
Na transmiterze (takim samochodowym) łapie ale trochę trzeszczy.
Spróbuję wyczyścić kondensator strojeniowy, może blaszki się zdeformowały lub zabrudziły pomimo osłony.
Czy wymiana kondensatorów zasilacza (2x50uF) polepszy sytuację?
A kondensator sprzęgający C74 ( 10nF) wymieniałeś? Może on ma upłynność i przytyka lamę EL84..
A jak radio "gra" na gnieździe adapterowym?

A jak się zachowuje żarówka w tym układzie przeciwzwarciowym?? Żarzy się?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

C74 nie wymieniałem, na jakie napięcie powinien on być? Rozumiem, że można zastąpić go kondensatorem ceramicznym? Żarówka się nie żarzy.
Do gniazda gramofonowego muszę dorobić jakąś przejściówkę, czy +/- ma znaczenie na gnieździe gramofonu i jeśli tak to do którego z bolców podłączyć +?
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

Wolfradio pisze:C74 nie wymieniałem, na jakie napięcie powinien on być? Rozumiem, że można zastąpić go kondensatorem ceramicznym? Żarówka się nie żarzy.
Do gniazda gramofonowego muszę dorobić jakąś przejściówkę, czy +/- ma znaczenie na gnieździe gramofonu i jeśli tak to do którego z bolców podłączyć +?
Zobacz na jakie napięcie był stary C74 , jak nie ma oznaczeń to 250 V powinno wystarczyć .
W gnieździe gramofonowym nie ma + i - , jest masa i przewód sygnałowy . Masa to oplot w kablu koncentrycznym , sygnałowy to ten w środku oplotu . Nie będziesz potrzebował żadnej przejściówki od strony odbiornika tylko dwóch wtyków bananowych . Masę łączysz z masą - tym gniazdem , do którego dolutowany jest oplot wewnętrznego kabla w odbiorniku .
Co ja pacze ?
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Paczący kot pisze:
Wolfradio pisze:C74 nie wymieniałem, na jakie napięcie powinien on być? Rozumiem, że można zastąpić go kondensatorem ceramicznym? Żarówka się nie żarzy.
Zobacz na jakie napięcie był stary C74 , jak nie ma oznaczeń to 250 V powinno wystarczyć .
Ten kondensator pracuje z jednej strony (od EABC80 anoda triody) pod napięciem 230V przy nagrzanych lampach. W momencie włączenia przy zimnych lampach występuje tam napięcie ponad 300V, więc 250V jest za mało.
Daj na 400V i będzie OK. Jeżeli to jest kondensator styroflexowy to go zostaw, sprawdź tylko czy na nóżce 2 EL84 nie ma jakiegoś napięcia dodatniego. Jeżeli tak to do wymiany.
Przyczyną mogą być słabe lampy EC92 lub ECH81. Jak masz nową ECH81 to podmień ją jako pierwszą.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

kabelek pisze: Ten kondensator pracuje z jednej strony (od EABC80 anoda triody) pod napięciem 230V przy nagrzanych lampach. .
Kolego kabelek , przy nagrzanych lampach na anodzie triody EABC 80 na schemacie jest tam 75 V. Druga sprawa , to bardzo małe prawdopodobieńswo uszkodzenia C 74 . Najprościej jednak będzie po prostu odczytać wartości oryginalnego kondensatora .
Co ja pacze ?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

To transformatorów już nie wymieniasz ?? :D Co Ci brakuje z oporów i kondensatorów? Mogę Cię "poczęstować". :D
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Paczący kot pisze:
kabelek pisze: Ten kondensator pracuje z jednej strony (od EABC80 anoda triody) pod napięciem 230V przy nagrzanych lampach. .
Kolego kabelek , przy nagrzanych lampach na anodzie triody EABC 80 na schemacie jest tam 75 V. Druga sprawa , to bardzo małe prawdopodobieńswo uszkodzenia C 74 . Najprościej jednak będzie po prostu odczytać wartości oryginalnego kondensatora .
No faktycznie jest tam 75V, co nie zmienia faktu, że przy zimnych lampach po włączeniu jest tam ponad 300V.
Przy papierowym C74 nie ryzykował bym zarżnięcia EL84, dlatego napisałem że należy sprawdzić czy jest pozytywne napięcie na pierwszej siatce EL84.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

TELEWIZOREK52 pisze:To transformatorów już nie wymieniasz ?? :D Co Ci brakuje z oporów i kondensatorów? Mogę Cię "poczęstować". :D
No niestety, może w następnym odbiorniku będzie potrzeba wymiany trafo (oby nie). Prawdopodobnie ten styk który uważałem za wyprowadzenie uzwojenia wtórnego był tylko punktem montażowym do przylutowania przewodu głośnika i przewodu od wtyczki.
Z zasobami jakoś sobie poradzę, ale dzięki.

Mierzyłem napięcie na siatce el84 (tej pierwszej), a w zasadzie jego brak. Ile powinno wynosić (rozumiem że powinno być ujemne?), ostrożnie sprawdziłem na zakresach 1000v i 200v ale odczyt wynosił 00.1(na 200V) więc raczej nic tam nie było. Spróbuję jeszcze sprawdzić "od dołu" bo może od góry końcówka się nie stykała czy coś, co jest mało prawdopodobne bo specjalnie sobie wyrobiłem końcówkę do miernika tak aby pasowała do mierzenia podstawek.

Pozostało mi jeszcze sprawdzić wejście gramofonowe.

ECH81 mam w innych sprawnych odbiornikach więc spróbuję podmienić, z EC92 bedzie problem.
Wybaczcie mi mój brak czasu, na takie zabawy mogę sobie pozwolić głównie w weekendy :( .
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Miałem dwa radia niemieckie (neckermann WR-9663W, mende MS216), gdzie były spalone trafa.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wolfradio pisze:Mierzyłem napięcie na siatce el84 (tej pierwszej),
Zmierz to napięcie przy wyjętej EL84. Gdyby pojawiło się jakiekolwiek napięcie dodatnie będzie to świadczyło o wadliwym kondensatorze sprzęgającym.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

TELEWIZOREK52 pisze:
Wolfradio pisze:Mierzyłem napięcie na siatce el84 (tej pierwszej),
Zmierz to napięcie przy wyjętej EL84. Gdyby pojawiło się jakiekolwiek napięcie dodatnie będzie to świadczyło o wadliwym kondensatorze sprzęgającym.
Podczas pomiaru lampa była wyjęta.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Wymieniłem ECH81 na falach długich średnich i krótkich działa dużo lepiej, przy tych dwóch ostatnich muszę jakoś wyregulować ścięgna od przełączników bo nie zawsze przełączają one cewki. Czy ECH81 ma wpływ tylko na fale o modulacji am czy też na te fm? Ukf dalej trzeszczy ale jak już się dostroi (przynajmniej do transmitera to gra nawet ok. Na innych są tylko trzaski, najsilniejsze to prawdopodobnie stacje.
Dźwięk jest troszkę zniekształcony (no i czasami mocno zabuczy) ale to chyba wina potencjometru od basu w którym ułamał się plastik i nie da się go regulować, postaram się go naprawić. No i jest jeszcze ten rezystor 1k który też odpowiada za barwę.