Hej,
Przepraszam za tak odległy tematycznie od Forum wątek, ale potrzebuję porady.
Koledze padł TV LED Samsung UE40D6500VS.
Na ekranie wyświetlał się podwójny obraz jak w załączniku.
Jako, że kolega kupił nowy odbiornik (w serwisie dali zaporową cenę), a wie, że lubię sobie pogrzebać, to stary TV trafił w moje ręce.
W internecie znalazłem filmik, na którym pokazane jest jak naprawić taką usterkę:
https://www.youtube.com/watch?v=j7vl7-vZEL8
Pojawiło się światełko w tunelu więc zabrałem się za grzebanie. Odpiąłem lewą taśmę (patrząc od tyłu) odpowiedzialną za przesyłanie do matrycy połowy obrazu.
Co ciekawe dociskając taśmę palcem do gniazda udało mi się wyświetlić na ekranie całkowicie poprawny obraz. Niestety gdy próbowałem "zamknąć" gniazdo połowa ekranu zgasła.
Chciałem sprawdzić czy czasem nie uszkodziłem taśmy więc podmieniłem je miejscami. Efekt był taki, że obraz zanikł całkowicie. I już nie powrócił. Działa jedynie podświetlenie.
I teraz moje pytanie. Co się mogło stać? Czy zepsułem matrycę? Wiem, że to wróżenie, ale czy taka operacja mogła spowodować całkowite uszkodzenie matrycy?
Pytam bo nie wiem czy jest sens jeszcze w nim grzebać czy może wysłać go na elektrośmieci.
A tak na marginesie, to wnętrze nowych TV wygląda ciekawie. Po jednej stronie spory zasilacz. Po drugiej elektronika przypominająca komputer (3x USB, Ethernet, minijack, wejścia/wyjścia AV). Na płytce procesor, sporo ramu.
Pozdrawiam
Próba reanimacji telewizora LED Samsung
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Próba reanimacji telewizora LED Samsung
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Re: Próba reanimacji telewizora LED Samsung
W moim także wyłączała się połowa ekranu. Po uderzeniu w obudowę najpierw wszystko wracało do normy, ale z czasem i to już nie skutkowało. Przyczyną awarii jest odklejenie się taśmy łączącej matrycę z płytka sterownika kolumn. Mój telewizor jest stary dlatego po wielu różnych próbach dociśnięcia taśmy w obudowie zdecydowałem się na wycięcie otworu w górnej krawędzi telewizora dokładnie nad taśmą. Rozwiązanie iście partyzanckie, ale przez ten otwór włożony jest klocek lego, który z góry dociśnięty jest niewielkim ciężarem. I obraz zwykle wyświetla się poprawnie
A jeśli nie to wystarczy, że przesunę ten docisk i wszystko znowu działa
.
W przypadku Kolegio możliwe, że któryś kontakt złącza całkowicie utracił połączenie z taśmą. Możliwe też, że jeżeli taśma jest krótka to brak styku znajduje się na drugim jej końcu.
P.

W przypadku Kolegio możliwe, że któryś kontakt złącza całkowicie utracił połączenie z taśmą. Możliwe też, że jeżeli taśma jest krótka to brak styku znajduje się na drugim jej końcu.
P.
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Udało mi się dostać drugi Tcon + taśmy na podmianę (sprawny). Obraz powrócił do stanu sprzed mojego grzebania.
Wydaje mi się, że problem leży właśnie w tym miejscu, o którym piszesz, czyli w taśmach przy matrycy.
Nie mam już nic do stracenia, więc jak znajdę chwilę, to będę grzebał dalej
.
Wydaje mi się, że problem leży właśnie w tym miejscu, o którym piszesz, czyli w taśmach przy matrycy.
Nie mam już nic do stracenia, więc jak znajdę chwilę, to będę grzebał dalej

- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Niestety nic. Działa pół ekranu. W tej chwili można go używać jako niewygodny odtwarzacz muzyki z dysku zewnętrznego (ma nawet wyjście optyczne)
. Do niczego więcej się nie nadaje.
Macie może jeszcze jakieś pomysły? A może pomysł na wykorzystanie wnętrzności. Inaczej przemiał.
Nie jestem w stanie stwierdzić czy matryca jest ok. Bo ta niedziałająca połowa wyświetla tylko różne kolory lub pasy zależnie od tego czy poruszam taśmą od Tcon. Natomiast poruszanie, dociskanie taśm na krawędzi matrycy nie ma na obraz żadnego wpływu.
Pozdrawiam

Macie może jeszcze jakieś pomysły? A może pomysł na wykorzystanie wnętrzności. Inaczej przemiał.
Nie jestem w stanie stwierdzić czy matryca jest ok. Bo ta niedziałająca połowa wyświetla tylko różne kolory lub pasy zależnie od tego czy poruszam taśmą od Tcon. Natomiast poruszanie, dociskanie taśm na krawędzi matrycy nie ma na obraz żadnego wpływu.
Pozdrawiam