Witam
Otrzymałem zapytanie dotyczące informacji na temat tego radia - schemat itd.
Wiadomość e-mailowa przyszłą do mnie w języku angielskim z informacją, że mogę odpisać również w języku perskim. Tak więc radio jest prawdopodobnie w Iranie
Będę wdzięczny za materiały, które prześlę w ramach odpowiedzi. Zadałem pytanie w jaki sposób AGA dotarła w tak odległe regiony.
Gdy będę coś widział opiszę to w niniejszym wątku.
Witam
Aga 2211 ?
z tego co wiem nie ma takiego modelu polskiej(licencyjnej) Agi.Pożądana propozycja aby ten ktoś "zapodał" zdjęcie,na pewno będzie odzew -nawet w jęz. Szoszonów
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Niedawno, szukając schematu szwedzkiego, także znalazłem fotkę ich radia ze strony irańskiej.
Nawet węgierski Orion wysyłał radia w najbardziej nieoczekiwane miejsca.
Jak coś n/t tej Agi znajdę,to dam znać.Miałem kiedyś rzadką Agę fińską na lampach U11.
Takiej AGI jeszcze nie widziałem, sam mam AGĘ ale ze skalą w górnej części radia i głośnikiem po środku.
Taka modernizacja jak na zdjęciu nie jest głupia- nie trzeba ciągnąć linek od dołu, gałek na górę do skali.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Podobne w stylu radyjka produkowało wiele firm ok.roku 1949,m.in.Nornan Svenska Cykelfabrik.
Odsyłam do www.radiomuseum.org.Obsada lamp może być oktal,loktal lub rimlok.Lampy bywały w nich E lub U lub amerykańskie serii "6" lub "7" lub"14"+"35"(Iż=0,15A),te dwie ostatnie opcje - oczywiście dla zasilania beztransformatorowego.Oko magiczne bywało oktal lub bocznostyk.
Ponadto może wyszukiwanie obrazem poda typ europejski, ekwiwalentny do perskiego?Na razie moje sprawdzenie w radiomuzeum nie dało odszukania tego typu w zestawie dla Agi-Agi Baltic.Stąd powyższa sugestia.Czy pytający może przesłać fotkę od tyłu radia bez tylnej ścianki?To by bardzo dużo pomogło.