AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Post autor: krzem3 »

Dziękuję Wojtek.

Tak odbywało się poszukiwanie odpowiedniego miejsca dla transformatorów wyjściowych oraz innych elementów. Planowanie odbywało się od podjęcia decyzji o budowie wzmacniacza. Pozostało kilka zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zasilacze anodowe, stabilizowane żarzenia oraz układy współpracujące zostały bez żadnych problemów uruchomione, więc włożyłem w podstawki nowe lampy. W pozycji Stand-by sprawdziłem żarzenie lamp, potem następny etap.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sprawdzanie regulowanego oświetlenia wskaźnika V - Meter przed założeniem panela czołowego oraz pokręteł.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zmagałem się ostatnio z uzyskaniem w miarę przyzwoitego przebiegu prostokątnego. Wzmacniacz właściwie jest na ukończeniu, pozostała do wykonania pokrywa górna.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Następne pomiary.
Przy przebiegu 50 Hz, 100 Hz nie można już nic poprawić. Zdjęcie przedstawiające dumpery nałożone na lampy zamieściłem jako ciekawostkę i dla zabawy. Czy to jest potrzebne? Raczej gadżet.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Narobiło się trochę bałaganu, a to ze względu na zmianę położenia transformatorów wyjściowych, o kilka cm będą krótsze połączenia, pomiędzy anodami lamp końcowych, a TG. Od kilkunastu dni poszukuję uparcie dobrego przebiegu prostokątnego jeden parametr TG powoduje utrudnienie, co prawda przebiegu prostokątnego nie słuchamy, jednak mnie to bardzo nurtuje. Kilka zdjęć przebiegu wychodzącego z układu wysterowania do stopnia końcowego. Zastanawiam się co powoduje łagodne zaokrąglenie krawędzi przebiegu prostokątnego.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Przebiegi i tak nie wyglądają źle, tak więc generalnie gratulacje.
Co skłoniło Cię do zmiany położenia traf wyjściowych :?:
Osobiście zwróciłem na to uwagę, ale odpisałeś mi, że to nie ma znaczenia :) (viewtopic.php?p=324094#p324094
Nie chce mi się przytaczać cytatów a wcześniej ich szukać w książkach, ale generalne przesłanie z literatury dotyczącej wzmacniaczy lampowych z transformatorami wyjściowymi jest takie, że przewody od transformatora powinny zawsze być możliwie jak najkrótsze.
Dlatego Twoje rozlokowanie elementów mimo, że ładne, to natychmiast zwracało uwagę na niezastosowanie się do tej starej zasady.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ponieważ TG wcześniej wysłałem do wykonania pomiarów, skorzystałem z okazji przygotowując dla nich nowe miejsce. W ten sposób odciąłem około 9 cm przewodu anoda - UL - +Ua, oraz po 3 cm przewodów głośnikowych. Prawdopodobnie nie będzie to miało żadnego zauważalnego wpływu na polepszenie parametrów, pożytek to idące po linii przewody od TG do gniazd głośnikowych. Tak naprawdę, to jestem zawiedziony pokazanymi przebiegami geometrycznymi, chociaż wyglądają z pozoru nie źle Jak prostokąt wygląda prawidłowo, to pogarsza się wygląd sinusoidy i trójkąta, lub górna połówka sinusoidy, trójkąta jest zaokrąglona w stosunku do dolnej, to jest szczególny mankament. Do 20 KHz, można uznać przebieg prostokątny jako obiecujący, przy 100 Hz i poniżej jest to dużo gorzej. Prawdopodobnie już nie będzie można nic lepszego osiągnąć w tej konfiguracji wzmacniacza, nadaje się wybitnie dla audiofilii, którzy oceniają urządzenie na słuch, bagatelizując pomiary. Zamieszczam schemat wzmacniacza Audio Note, nie znam się na wykonaniu SYMULACJI, więc proszę kolegów o pomoc w jej wykonaniu. W moim przypadku potencjometr 2 X 100K jest umieszczony pomiędzy układem wejściowym na ECC82, a stopniem wysterowania na ECC83. Napięcie zasilania dla tego układu wynosi 2 X +280V, symulacja bez stopni końcowych na EL84. Dodam, że nawet wykonane wcześniej zmiany wartości rezystorów w anodach i katodach przy ECC83, nie przynoszą pozytywnego polepszenia wyglądu sinusoidy, jedynie to zmiana wzmocnienia. Może to jest taki urok wzmacniacza w konfiguracji SE. Ostatnio dla przykładu wykonałem pomiary wzmacniacza adaptera mono produkcji radzieckiej z 68 roku, to już całkowite dno, ludzie słuchali i bawili przy tej jakości.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Chylę czoła przed Twoimi wzmacniaczami kolego Krzem. Co do przebiegów to ja już przestałem gonić króliczka. Dążąc do doskonałości można zamawiać lepsze transformatory, godzinami siedzieć przy oscyloskopie, zmieniać układ i w końcu rodzi się pytanie: co na to portfel i czy jest sens walczyć o drobne niuanse? U mnie przebiegi prostokąta w zakresie 20-200Hz (zrzuty z DSO w moim temacie) wyglądają podobnie i niewiele da się z tym zrobić ale i ja nie mam chęci dalej się z tym bawić. Wzmacniacz działa bardzo dobrze i codziennie słucham na nim muzyki bo w sumie do tego służy.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

krzem3 pisze:pogarsza się wygląd sinusoidy i trójkąta, lub górna połówka sinusoidy, trójkąta jest zaokrąglona w stosunku do dolnej, to jest szczególny mankament
To jest wzmacniacz SE, charakterystyka jest przecież nieliniowa i nie ma siły, żeby nie było drugiej harmonicznej, zresztą po to się robi takie wzmacniacze ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wykonane testowe pomiary są po zamianie lamp ECC83 na ECC82, po zmianie punktów pracy.
Wzmacniaczy w Push Pull wykonałem kilka, więc postanowiłem wykonać SE i przekonać się optycznie jak wyglądają przebiegi, można też powiedzieć prostokąta się nie słucha. Przecież są i tacy co oceniają wzmacniacz na słuch, a nie po parametrach, z tego wynika, że może nie warto być za dokładnym.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wczoraj otrzymałem parę transformatorów wyjściowych SE wykonanych na zamówienie przez firmę Toroidy.pl.
Wstępna przymiarka, na szczęście się zmieściły, chociaż mają spore gabaryty i wagę.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Niecierpliwie czekam na wyniki pomiarów porównawczych z tymi starymi transformatorami.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Spodziewasz się gorszych wyników na toroidach? Mają trochę powiększoną szczelinę i wykonane na większy prąd, do użycia później z lampami z serii 6550 - KT... SE. Transformatory będą oddzielone dwoma ekranami z blachy stalowej jak próbnie na zdjęciu, chociaż nie przewidziane są jakieś większe zakłócenia.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

krzem3 pisze:Spodziewasz się gorszych wyników na toroidach?
Akurat kibicuję Toroidom i mam nadzieję, że wypadną nie tylko nie gorzej, ale zdecydowanie lepiej.
A wszystko dlatego, że przymierzam się do zakupów u nich.