Turretboard do sprawdzenia.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Turretboard do sprawdzenia.

Post autor: lukacz3 »

Witam,

Ostatnio udało mi się sklecić standardową konstrukcje dla początkujących, czyli wszystkim dobrze znany Atom 5W na płytkach Marvela. Jednak z racji, że nie gram "ciężkiej" muzyki, raczej blues, lekki rock, brakowało mi cleana. W sumie to gdy potencjometr był odkręcony tylko kilka stopni można było mówić o czystym brzmieniu. Przechodząc do sedna, na podstawie schematów Marvela (atom 5w clean mod) zaprojektowałem turret boarda, z kilkoma przeróbkami. Chciałbym osiągnąć efekt przełączania pary potencjometrów (Gain + Master Volume) i jednocześnie załączania boosta który troszkę dodał by przesteru. Bazowałem na schematach ze strony Toma a dokładnie na sposobie wyciszania popów (trzasków). Prosił bym o sprawdzenie turreta, czy jest to w miarę poukładane tak jak ma być. Czekam na fale hejtu :)

W załącznikach pdf z turretem + schemat przedwzmacniacza.

Pozdrawiam Łukasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: Turretboard do sprawdzenia.

Post autor: thn.technik »

Cześć,

kiedyś wykombinowałem takie rozwiązanie na jednym przełączniku i kilku elementach dla clean'a w atomic'u.
Może Ci się przyda :wink:
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki wielkie przetestuje na dniach. Jak byś mógł to powiedz, w jaki sposób pozbyłeś się popów ? Masz jakieś nagrania ?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

Trzaski przy przełączaniu występują tylko podczas dołączania do obwodów kondensatorów które "wiszą luźno" z jednej strony.
W tym konkretnym przypadku trzeba rozpatrzeć popy dla kondensatorów 22n, 47p i 3,9n.
47p i 3,9n odrzucamy automatycznie ponieważ są one bocznikowane rezystorami czyli mają "ustalone" napięcia na obydwu nóżkach.
Kondensator 22n z lewej strony ma napięcie anodowe, a z prawej strony w obu położeniach przełącznika jest "doziemiany" rezystancją do masy.
Następne źródło popów to siatka drugiej triody, sprawdzamy czy zawsze ma potencjał odniesienia - tak, zawsze przez potencjometr gain.
Czyli wszystko jest OK od teoretycznej strony :lol:
Zostaje kwestia samego przełącznika - jeśli jest on czysto mechaniczny to historia się tu kończy,
- jeśli to przekaźnik to trzeba rozpatrzeć wpływ zakłóceń cewki przekaźnika na styki. Zasilanie cewki filtrowanym napięciem stałym + "wygaszanie" rozłączania.
Uzyskuje się to przez dołożenie równolegle do cewki przekaźnika diody i kondensatora. (przełącznik w minusie)

Niestety nie mam żadnych próbek.

Obrazek
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Ja mam próbki, ale przed :twisted: modyfikacją.
Kanał czysty + przesterowany :D.
https://www.youtube.com/watch?v=gyo8-KG5zDE
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki wielkie Technik za rozjaśnienie. Jak tylko bedę miał możliwość to wprowadze zmiany, w razie jakiś napotkanych problemów bedę pisał.