Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Elektrośmieci

Post autor: tszczesn »

kaem pisze:W amatorskich też nie? Równie dobrze, możnaby napisać, że w nowych konstrukcjach nie stosuje się już lamp :)
Przede wszystkim w amatorskich. EPROM wymaga specjalnego sprzętu i do programowania i do kasowania. Znacznie prostsze w stosowaniu są układy FLASH, zresztą dzisiaj z mikrokontrolerów chyba wszystko popularne ma pamięć w sobie, więc i potrzeba stosowania jakiegoś zewnętrznego ROMu praktycznie zanikła.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

kaem pisze: W amatorskich też nie? Równie dobrze, możnaby napisać, że w nowych konstrukcjach nie stosuje się już lamp :)
Tym bardziej w amatorskich.
Stosowanie lamp nie ma nic wspólnego z pamięciami EPROM. Porównanie poniżej pasa.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Obrazek

Jak to zobaczyłem przypomniało mi się jak 20-25 lat temu budowalim urządzenia z taki układami.
Nieodzownym narzędziem było

Obrazek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

salicjonał pisze:Szrot majster nie zna umiaru, to jest jakaś choroba psychiczna...
Witam!
Trochę kultury Panie salicjonał.Nie jestem wariatem,bo ci są w psychiatrykach.
Pragnę zwrócić uwagę na problem zbierania śmieci a nie w ogóle zbierania
Ludzie zbierają różne rzeczy,tylko idioci zbierają śmieci(nawet pampersy,szczotki do sracza,kubki po jogurtach,kartony szmaty czy stare pralki).Mało to razy pokazano w TV takich ludzi?Szczury,myszy,prusaki,karaluchy,smród,choroby-to ich codzienność.To jest choroba psychiczna zwana syllogomanią.
U nas to nawet jeden sikał w słoiki i....ustawiał je na półkach....w domu.Narobił smrodu,syfu,wreszcie zamknęli go w więzieniu,po to by sprzątnąć mieszkanie.To jest choroba,a to co ja mam,to refleksja nad 27 letnim zbieractwem śmieci.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Uważam, że zbieractwo sprzętu tranzystorowego w dobrym stanie jest równie cenne jak zbieranie sprzętu lampowego. Granica pomiędzy kolekcjonerstwem a śmieciozbieractwem jest dość delikatna, ale szanujący się hobbysta jest w stanie ją nakreślić i nie przekroczyć.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

daniel22 pisze:On nam chce tylko przekazać, żebyśmy wyrzucili te śrubki, lampki, tranzystorki, pierdółki, kupili kilo białka, koksu i poszli na siłownię ćwiczyć tężyznę fizyczną. W końcu lepiej dążyć do wyglądu greckiego atlety, niż siedzieć nad jakimiś tam radiami i zawalać się górą niepotrzebnego złomu, powodującego choroby psychiczne i traumy życiowe :lol: .
Witam!
Nic nie każe wywalać,bo każde hobby jest rozwijające,ale nie śmieci.Sam wywaliłem tylko śmieci.Radia lampowe i stare tranzystorowce są w 99% sprawnie i pójdą do nowego domu,do pokoju na poddaszu,gdzie będą dekoracją
Lampy,śrubki itp.duperele mam-ale posortowane,nie na kupie jak kiedyś.
Co do siłowni,to NIGDY NIE BRAŁEM STERYDÓW!!!!
A białko,czy inne suplementy(poza kreatyną,bo to nie jest zbyt zdrowe-zatrzymuje wodę i obciąża nerki) to nie"koks".To jest legalne i przebadane.Do tego dieta(żadnych Mc Donald's czy KFC) i są efekty(takie,że całe grudziądzkie dziadostwo i menele omijają mnie szerokim łukiem :D ).
A ja ktoś chce się doprowadzić do otyłośco i cukrzycy typu 2-DROGA WOLNA!!!
Jedz śmieci i oglądaj seriale-efekty zobaczysz po 1-2 latach.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Panowie, trochę więcej luzu i kultury.
Dostałem parę zgłoszeń dotyczących niezbyt przyjemnych wypowiedzi i muszę się z nimi zgodzić :? .
Niestety nie mogę przenieść wybranych postów do Kosza - gdzie jest ich miejsce - bo zakłóciłyby tok dyskusji i powstałyby "dziury" w dyskusji.
Pozostawiam więc te niezbyt kulturalne "kwiatki" i jednocześnie apeluję o trzymanie nerwów na wodzy.
Nie za bardzo rozumiem po co się udzielać w tym wątku, skoro jest on tak dla niektórych Użytkowników drażliwy.
Nie znalazłem w regulaminie Forum Triody żadnego punktu, który nakazuje tu cokolwiek pisać, ani nawet tu zaglądać.
Stosuję zasadę, że jeśli nie mam uwag natury merytorycznej to czytam i nie piszę dla samego pisania. Jeśli mam jakieś uwagi merytoryczne to przedstawiam je w sposób, który nie obraża potencjalnych oponentów.
Tego życzę wszystkim Pasjonatom niniejszego wątku :) .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witajcje! Wracając do tematu trafił się tuner AM Radmora i w końcu ciemny! Zastąpił srebrny, który trochę kolorystycznie kłocił się z resztą moich sprzętów. Tuner oczywiście sprawny i kompletny.
PS. DVD Manta również z elektrośmieci, okazało się, że w środku była wciśnięta na chama płyta. Po wyjęciu działa i w kólko odtwarza koncert Marillion z 1988r :-) Oczywiście inne płyty też odtwarza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Ciekawa wersja z cyfrową skalą ;)
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Fragment przyrządu GFP70 znalazłem na zbiórce.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Przywiozłem to dziś ze Starogardu. Oprócz tego było sporo płytek z urządzeń RTV, tuner SAT i dynamo Romet lewe.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

AZ12 pisze:Witam

Przywiozłem to dziś ze Starogardu. Oprócz tego było sporo płytek z urządzeń RTV, tuner SAT i dynamo Romet lewe.
Witam!
Krokodylki się przydadzą,lampa rowerowa i trafo też(chyba,że to jest TWOP-to śmieć).Plytka jedna chyba od starej wieży,a druga od Polskigo radia-chyba Hania,ale to połamany syf).Silnik od jakiegoś krajowego magnetofonu kasetowego.Tych silników nie warto nawet podnosić,bo to miało bardzo krótką żywotność-chyba ok 1000h-potem ryzyk-fizyk :D
Te elementy z tych płytek nie mają żadnych przydatnych elementów-sam szajs.
Żebyś wiedział co w Niemczech można znaleźć po skończonym pchlim targu.Turcy też śmieci nie będą brać do domu i sprzedadzą najpierw za 5EURO,potem za 1,a na koniec jak nie będziesz z nich kpił i się głupio śmiać,jak Polacy mają to w zwyczaju,to Ci dadzą za darmo.Ja dostałem za darmo czerwony telewizorek Nordmende Clipper,różne resztki radiów,pełno kabli-potrzebnych,a moja mama nawet obrazy i antyki.
Ale"Jaki kraj,takie śmieci".Takie jest życie.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Szrot majster pisze:Krokodylki się przydadzą
Krokodylki mam zamiar zastosować do prostownika w oparciu o zasilacz impulsowy.
Szrot majster pisze:trafo też (chyba, że to jest TWOP - to śmieć).
Transformator to TG5-46, muszę go sprawdzić.
Szrot majster pisze:Płytka jedna chyba od starej wieży,a druga od polskiego radia-chyba Hania, ale to połamany syf).
Większa płytka to moduł od odtwarzacza CD, wziąłem z ciekawości. Ponad 90% elementów w uszkodzonym sprzęcie RTV jest sprawnych.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Ja dostałem za darmo czerwony telewizorek Nordmende Clipper
Po co zbierać takie śmieci ?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

whwp pisze:Ciekawa wersja z cyfrową skalą ;)
Cześć! Bo tam jest głowica z syntezą wstawiona :) Kiedyś takie sprzedawali w MJM. Głowica Gloria + SAA1057 + 89c2051. Działa bdb, do tego nowa wersja stereodekodera i jest gitara!
73!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU