Wolumen

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

MHz
125...249 postów
125...249 postów

Wolumen

Post autor: MHz »

Mam pytanie do bywalców Wolumenu. Możliwe że w przyszłym tygodniu będąc w Warszawie uda mi się wreszcie tam zawitać. Czy mógłby mi ktoś wskazać, w których boksach/sklepach/firmach na tym terenie znajdę stare polskie półprzewodniki układy scalone, tranzystory, diody i optoelektronikę? Interesują mnie też lampy VFD u nixie, ale to już produkcji dowolnej. Czy wizyta tam w czwartek lub piątek ma sens?

Z góry dziękuję za informacje.
P.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wolumen

Post autor: Paczący kot »

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... 15#p294552
W dni powszednie duży wybór ziemniaków , buraków etc, część pawilonów z elektroniką jest otwarta.
Najwięcej sprzedających elektronikę w niedzielę przed południem .
Co ja pacze ?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zadziwiające ale na Wolumenie nixie, wybór mikry, nie zawsze są i najczęściej używki, są teraz droższe niż na Allegro, nawet kupując nowe i uwzględniając (przy zakupie kilku sztuk) koszt wysyłki, VFD ostatnio totalny brak, okazji trzeba szukać na straganach (także tych ,,z gazety'' na ziemi) a nie w pawilonach stałych.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dziś u pana na stoisku z trafami (stoliki przed autkiem, przedostatnia alejka bardziej z prawej) była ciekawostka, nowe lampy 6R3P 20zł/szt. (pierwszy raz miałem w ręku), w radzieckim Radio 10/72 pełny opis, także traf gł/sieć, wzmacniacza PP 100W na kanał, były też nowe diabełki w rozsądnej cenie 60zł/szt.
MHz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MHz »

Trzymając się informacji o dużej dostępności ziemniaków na Wolumenie podczas dzisiejszej wizyty w stolicy udałem się do Gomisu. Na drzwiach wisiała wielka kłódka i kartka, że jest nieczynne z powodu choroby :\ Trzeba było wcześniej zadzwonić :(
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dziś była w idealnym stanie Julia, gość cenił 130zł, na stoisku ,,niemieckim'' nowe mini radia ukf na słuchawki (ze słuchawkami oczywiście) i kalkulatory czterodziałaniowe po 5zł/2szt.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

cirrostrato pisze:Dziś była w idealnym stanie Julia, gość cenił 130zł, na stoisku ,,niemieckim'' nowe mini radia ukf na słuchawki (ze słuchawkami oczywiście) i kalkulatory czterodziałaniowe po 5zł/2szt.
Chętnie bym wszedł w posiadanie takiej Julii.
Komar
klik

Post autor: klik »

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ciekaw jestem ceny końcowej, kilka razy widziałem na Wolumenie sprzęty na których, wystawiając na Allegro, można od ręki zarobić więcej, niż na lokacie w PKO przez kilkanaście lat.
klik

Post autor: klik »

Dziś 113,50. Nie tak źle, ale, ale, istotnie, PKO przecudną firmą jest :mrgreen:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

cirrostrato pisze:Dziś była w idealnym stanie Julia, gość cenił 130zł
Trzeba będzie zgłębić temat zakupu zabawek na Wolumenie (czasem są ciekawe) i wystawiania na Allegro http://allegro.pl/unitra-eltra-julia-st ... 01966.html, w parę dni takie przebicie.....
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Na Wolumenie wspaniałe gruszki 2,50zł/kg a z rzeczy nas interesujących(?) oprawki do żarówek skalówek bez gwintu, takich z dwoma występami po bokach, wciskasz, przekręcasz w prawo i siedzi, dwa wąsy do wlutowania np. w PCB, cena detal 50gr hurt 20gr, do negocjacji, nowe, ilość dostępna ok. 15tys. sztuk. Lamp nie ma.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Merkury przestrojony 200zł z dodatkową skalą na UKF, wizualnie stan idealny, u Sławka dużo nowych łożysk, najmniejsze średnica wewnętrzna (na oko..) ok. 1,5mm, zewnętrzna ok. 5mm. Dopiero dziś pokazał się też gość z oprawkami do żarówek skalówek, polowałem na nie dla jednego kolegi z forum. Od jakiegoś czasu pojawiają się sprzedawcy z masą retro elektroniki (sprzęt, części, inne), dziś spytałem jednego sprzedawcę skąd te szpeja: ,,sąsiad elektronik odszedł, rodzina zadowolona, że wszystkie zabawki zabrałem bo mieszkanie na sprzedaż''. Czy ktoś ma wymiary płytki drukowanej do tego radyjka viewtopic.php?f=48&t=22183&hilit=cztery+tranzystory (może ktoś wykonał taką płytkę?), dziś kupiłem jakiś ,,szukacz sygnałów'' od tego sprzedawcy w obudowie Eltry (jest idealne pokrętło skali z napisami i kondensator zmienny, dla mnie zbędne, tył obudowy szary idealny, przód jasny ale niestety wycięty kwadratowy otwór w miejscu głośnika, napis ELTRA czerwony idealny, jest też Td48 i dwa TG53) na płytce samoróbce oczywiście ale jest potencjometr i w znakomitym stanie przełącznik zakresów, teraz mam już wszystkie części (oprócz obudowy, sprawa raczej beznadziejna ale kto wie) chciał bym złożyć to radio, które z kitu złożyłem w 1963roku.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

EL12 dwie sztuki, EL12N jedna (każda 40zł/szt.) i to wszystko z nowych baniek. Ale dzień dla mnie udany, miałem problem z łączówkami do wyprowadzeń w karkasach traf, typowe do TG2,5, TWOP, DFZK i podobne, stare nie zawsze daję radę odzyskać nie uszkadzając karkasu a w nowych (też upolowane na Wolumenie) łączówek brak, próbowałem dorabiać z cynowanej blachy z puszek ale taka łączówka na połowie długości jest węższa a i wizualnie to nie to. Dziś u starszego pana (pogadaliśmy, w tym roku skończył 82 lata) znalazłem pudło z różnymi szpejami, paczka z setką nowych oryginalnych posrebrzanych łączówek poszła za równowartość cienkiego browara w markecie, podobno ma więcej, za tydzień się okaże.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Uważaj, bo na łączówki będzie więcej chętnych :) .