Trafiło mi się coś takiego:Radjofon Super Detector Eksportowy 39...
W sieci prawie nic o tym radioodbiorniku nie ma.
Brakuje mi w nim tego pojemnika na kryształek. Może ktoś ma na zbyciu??
Czy zamiast kryształka galeny może być użyta dioda germanowa AAP153 30V 16mA?? Bo takowe mam... No i w jakim kierunku ma być ustawiona ta dioda??
Zaczyna się jesień - długie wieczory, może uda mi się na nim coś złapać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam.Wedle zdjęcia ze strony radio retro z sekcji producenci odbiorników inne detektor powinien być włożony do otworów nad pokrętłem
strojenia. A kierunek włożenia diody nie powinien mieć wpływu na działanie odbiornika. W każdym razie nie masz zbyt wiele kierunków włożenia diody do wyboru. A dioda może być dowolna byle tylko miała niskie napięcie przewodzenia więc germanowa będzie super. Z kryształkiem ciężko znaleźć czuły punkt i jednocześnie w końcu trzeba wtedy szukać jeszcze stacji.
Tak to ten z allegro - udało mi się go kupić w przyzwoitej cenie. Po licytacji ktoś próbował mnie podkupić, bo sprzedawca dzwonił do mnie i namawiał mnie do zrezygnowania z zakupu, ale gdy się nie zgodziłem, to bez problemów wysłał mi radio i to zanim zdążyłem zrobić przelew.
Sprawdziłem, o 19,15 na średnich udało mi się usłyszeć na głośniku jakąś stację. Było to na granicy słyszalności ( mojej) Antena - pionowy drut około 10 m z piwnicy na 4 piętro i poziomy około 2m
Januszu ,dopasuj płaski ale lepszej jakości śrubokręt do szerokości nakretki a potem wypiłujesz środkową szczeline i zeszlifujesz ostrze na szerokość szczelinki .
Tomasz
PS bardzo ładny okaz.Gratulacje.