Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja

Post autor: Wojtek »

Witam, dość długo byłem jedynie biernym "czytaczem" postów ale teraz mam pytanie :)
Mam zamiar odnowić taki klucz
Klucz Junker D.R.P.
Klucz Junker D.R.P.
Po rozebraniu tego klucza stwierdziłem, że są sfatygowany dość mocna połączenia filtra, w przypadku mojego klucza jest to układ RC składający się z rezystora 100 ohm oraz kondensatora 100nF/600V. Chciałem odtworzyć to w miarę wiernie i w związku z tym szukam przewodu linki (mały odcinek ok 10cm) w oplocie "tekstylnym" (bawełna, jedwab?) - widać ten przetarty przewód na załączonym zdjęciu
P1140375.JPG
Gdyby ktoś miał na zbyciu taki przewód chętnie odkupiłbym odcinek w rozsądnej cenie.
Inna sprawa, że kondensator nie ma już 100nF tylko 198nF ale chyba nie podejmę się regeneracji bo dla jednej sztuki to jednak za dużo zachodu.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja

Przewód już zdobyłem :)
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Wszystko rozebrałem wyczyściłem i odnowiłem, jeszcze tylko odnowić muszę tą ciężką podstawę do której całość ma być przykręcona i chyba jeszcze nawet mi posłuży :) na zdjęciu widok od środka, kondensator też został "zregenerowany"
Przed renowacją
Przed renowacją
Po renowacji
Po renowacji
Wojtek
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Witam,

Ładny klucz :-) Lubię bakelit i solidną konstrukcję - ile on może mieć lat?
Czy po naprawie Kolega ma zamiar go dalej użytkować czy będzie raczej stał jako eksponat? ;-)

Przypomniało mi się, jak w wojsku uczyli nas alfabetu Morse'a :D - sala wykładowa pełna stolików, a na każdym klucz i słuchawki. Siadało się i odbierało to co wykładowca nadawał, notując na blankietach depesz.
A czasami to wykładowca odpytywał delikwenta - uczeń nadawał, a nauczyciel słuchał - miał w swojej "katedrze" jakiś zmyślny system przełączania nasłuchu na każde stanowisko.
Nie zdziwił bym się, jakby to było na lampach jeszcze, bo sala wykładowa (w 88roku) wyglądała jakby najlepsze lata świetności miała już dawno za sobą :roll:

Niestety alfabet nie ćwiczony po latach wywietrzał z pamięci - teraz już tylko kilka znaków sobie przypomnę.
Może jakby poćwiczył?... Ale nie ma motywacji :wink:

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
tiquet
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tiquet »

Produkowane były w przeróżnych latach. Ten akurat jest drugowojenny.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Ten egzemplarz jest z okresu II wojny , tak jak kolega tiquet zauważył. Mam nadzieje go jeszcze w praktyce wykorzystać, bo to naprawdę dobrze zachowany egzemplarz.
Wojtek
ODPOWIEDZ