Jak skanować okrągłe rzeczy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Jak skanować okrągłe rzeczy?
Panowie - temat zachęcający do inwencji twórczej. Potrzebuję skonstruować dla własnych prywatnych potrzeb skaner, który będzie skanował przedmioty okrągłe.
Załóżmy, że chcę zeskanować sobie unikatowe etykiety z butelek bez ich odklejania. Nie każda butelka wejdzie do skanera, turlanie butelki po skanerze jest o tyle trudne, że trzeba by to było robić z taką samą prędkością, z jaką przesuwa się światło podczas skanowania.
Macie jakieś pomysły? Myślałem o takim patencie: postawić skaner lekko pod kątem, by okrągły przedmiot staczał się. Jedyny problem to regulowanie prędkości staczania. I tutaj utknąłem. Myślałem tez o ręcznym skanerze do dokumentów, ale tutaj chyba musiałbym mieć coś, co będzie obracać przedmiot. Macie jakieś pomysły?
Załóżmy, że chcę zeskanować sobie unikatowe etykiety z butelek bez ich odklejania. Nie każda butelka wejdzie do skanera, turlanie butelki po skanerze jest o tyle trudne, że trzeba by to było robić z taką samą prędkością, z jaką przesuwa się światło podczas skanowania.
Macie jakieś pomysły? Myślałem o takim patencie: postawić skaner lekko pod kątem, by okrągły przedmiot staczał się. Jedyny problem to regulowanie prędkości staczania. I tutaj utknąłem. Myślałem tez o ręcznym skanerze do dokumentów, ale tutaj chyba musiałbym mieć coś, co będzie obracać przedmiot. Macie jakieś pomysły?
- Andrew
- 250...374 postów
Re: Jak skanować okrągłe rzeczy?
Masz na myśli przedmioty trójwymiarowe, czy okrągłe?
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Mam pomysła - magnetofon szpulowy o małej prędkości przesuwu taśmy , najlepiej ze szpulami dużej średnicy ,butelka na szpuli .riversedge_pl pisze:Panowie - temat zachęcający do inwencji twórczej. Potrzebuję skonstruować dla własnych prywatnych potrzeb skaner, który będzie skanował przedmioty okrągłe.
Co ja pacze ?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Zamiast tracić czas i pieniądze na realizację niepewnych pomysłów, kupiłbym skaner ręczny. Poniżej przykład najtańszego, ale wybór jest spory.
http://allegro.pl/skaner-reczny-overmax ... 85025.html
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Okrągłe. Nie chodzi o robienie trójwymiarowego skanu.Andrew pisze:Masz na myśli przedmioty trójwymiarowe, czy okrągłe?
Z tym szpulakiem to nie wypali, przecież postawiona puszka na taśmie będzie obracać się tak samo, jak wskazówki zegara. Jak postawimy do tego skaner to puszka za chwilę będzie gdzie indziej i skan nie wyjdzie. Szpulak będzie kręcił szpulą, a nie samą butelką.
Nie wiem, czy doczytałeś, ale pisałem w pierwszym poście o skanerze ręcznym. Jedyny problem to urządzenie do obracania obiektu z regulowaną prędkością obrotu.Waldemar D. pisze:Zamiast tracić czas i pieniądze na realizację niepewnych pomysłów, kupiłbym skaner ręczny. Poniżej przykład najtańszego, ale wybór jest spory.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
My dziadki tak mamy, że nie zawsze doczytamy... Butelka stoi na stole na gładkiej powierzchni a Ty, trzymając skaner w pionie przejeżdżasz po etykiecie. Nadal nie widzę żadnych trudności... Przecież do takich celów został wymyślony... Wymaga to jedynie odrobinki wprawy. Skanując ręcznie stronę z gazety nikt nie konstruuje jakiegoś transportera do jej przesuwania.
Ostatnio zmieniony śr, 7 września 2016, 22:44 przez Waldemar D., łącznie zmieniany 1 raz.
- Paczący kot
- 375...499 postów
Jeżeli usiądziesz na karuzeli to za chwilę będziesz gdzie indziej ,a może karuzela będzie kręciła się bez Ciebie ?riversedge_pl pisze:Okrągłe. Nie chodzi o robienie trójwymiarowego skanu.Andrew pisze:Masz na myśli przedmioty trójwymiarowe, czy okrągłe?
Z tym szpulakiem to nie wypali, przecież postawiona puszka na taśmie będzie obracać się tak samo, jak wskazówki zegara. Jak postawimy do tego skaner to puszka za chwilę będzie gdzie indziej i skan nie wyjdzie. Szpulak będzie kręcił szpulą, a nie samą butelką.
Nie wiem, czy doczytałeś, ale pisałem w pierwszym poście o skanerze ręcznym. Jedyny problem to urządzenie do obracania obiektu z regulowaną prędkością obrotu.Waldemar D. pisze:Zamiast tracić czas i pieniądze na realizację niepewnych pomysłów, kupiłbym skaner ręczny. Poniżej przykład najtańszego, ale wybór jest spory.

Logicznym chyba jest koncentryczne ustawienie i przymocowanie butelki .Kierunek obrotów nie ma znaczenia - kłania się funkcja "mirror " w programach graficznych . W magnetofonie szpulowym w zależności od prędkości przesuwu taśmy ,średnicy szpuli oraz
jej ilości na szpuli obroty mogą być naprawdę wolne - nawet mniej niż 1 / sec . Funkcja rewersu także występuje w takich magnetofonach .

Co ja pacze ?
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Co innego zeskanowanie jednej czy kilku etykiet, a co innego dążenie do zautomatyzowania procedury.Waldemar D. pisze:My dziadki tak mamy, że nie zawsze doczytamy... Butelka stoi na stole na gładkiej powierzchni a Ty, trzymając skaner w pionie przejeżdżasz po etykiecie. Nadal nie widzę żadnych trudności... Przecież do takich celów został wymyślony... Wymaga to jedynie odrobinki wprawy. Skanując ręcznie stronę z gazety nikt nie konstruuje jakiegoś transportera do jej przesuwania.
Zacząłem zagłębiać się w temat ręcznego skanera i wydaje mi się, że działa on na docisk. Jeżeli rolki w urządzeniu "poczują" brak oporu, to skanowanie zostaje przerwane. Zastanawiam się, jak mocno musi być rolka dociśnięta i czy skaner będzie skanował, jak np. poczuje, że tylko jedna z rolek jest dociśnięta. Jak bym chciał skanować etykietę z małej buteleczki, to taki skaner może mieć problem.
Nie rozumiem nadal idei ze szpulakiem. Jak postawię butelkę na szpuli, to przecież obracająca się szpula nie spowoduje obrotu samej butelki. Przystawiając nawet taki ręczny skaner zawsze będziemy skanować tylko fragment obiektu. Sam obiekt musi się obracać, np. toczyć, by skaner mógł zeskanować jego całą powierzchnię. Jak już wspomniałem wcześniej - wykonywałem takie testy ręcznie, ale nie jestem w stanie równomiernie toczyć obiektu po skanerze, by wyszedł idealny, nieposzarpany i ostry skan.

-
- 3125...6249 postów
W wersji ze szpulakiem skaner musiałby się przesuwać względem obracanej puszki/butelki.
Czesc
Sugeruje inne rozwiazanie: silnik pradu stalego z przekladnia dajaca nominalnie 1 obrot na sekunde. Zmieniajac napiecie zasilania, mamy rozna ilosc obrotow na sekunde. Do osi wyjsciowej z przekladni mocujemy uchwyt tokarski np: 100mm i mozemy obracac dowolne przedmioty o srednicy od 5mm do 150mm, z dowolna predkoscia. Zrobienie odpowiedniego "stolu" i zasilacza silnika nie jest chyba problemem.
Pozdrowienia
Sugeruje inne rozwiazanie: silnik pradu stalego z przekladnia dajaca nominalnie 1 obrot na sekunde. Zmieniajac napiecie zasilania, mamy rozna ilosc obrotow na sekunde. Do osi wyjsciowej z przekladni mocujemy uchwyt tokarski np: 100mm i mozemy obracac dowolne przedmioty o srednicy od 5mm do 150mm, z dowolna predkoscia. Zrobienie odpowiedniego "stolu" i zasilacza silnika nie jest chyba problemem.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony czw, 8 września 2016, 10:30 przez Vic384, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paczący kot
- 375...499 postów
TELEWIZOREK52 pisze:W wersji ze szpulakiem skaner musiałby się przesuwać względem obracanej puszki/butelki.
riversedge_pl pisze:Co innego zeskanowanie jednej czy kilku etykiet, a co innego dążenie do zautomatyzowania procedury.Waldemar D. pisze:My dziadki tak mamy, że nie zawsze doczytamy... Butelka stoi na stole na gładkiej powierzchni a Ty, trzymając skaner w pionie przejeżdżasz po etykiecie. Nadal nie widzę żadnych trudności... Przecież do takich celów został wymyślony... Wymaga to jedynie odrobinki wprawy. Skanując ręcznie stronę z gazety nikt nie konstruuje jakiegoś transportera do jej przesuwania.
Zacząłem zagłębiać się w temat ręcznego skanera i wydaje mi się, że działa on na docisk. Jeżeli rolki w urządzeniu "poczują" brak oporu, to skanowanie zostaje przerwane. Zastanawiam się, jak mocno musi być rolka dociśnięta i czy skaner będzie skanował, jak np. poczuje, że tylko jedna z rolek jest dociśnięta. Jak bym chciał skanować etykietę z małej buteleczki, to taki skaner może mieć problem.
Nie rozumiem nadal idei ze szpulakiem. Jak postawię butelkę na szpuli, to przecież obracająca się szpula nie spowoduje obrotu samej butelki. Przystawiając nawet taki ręczny skaner zawsze będziemy skanować tylko fragment obiektu. Sam obiekt musi się obracać, np. toczyć, by skaner mógł zeskanować jego całą powierzchnię. Jak już wspomniałem wcześniej - wykonywałem takie testy ręcznie, ale nie jestem w stanie równomiernie toczyć obiektu po skanerze, by wyszedł idealny, nieposzarpany i ostry skan.

Szanowny kolego wyobraź sobie , że ten docisk (patrz tu : https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8) jest butelką umocowaną koncentrycznie do osi np. gumą do żucia ,a skaner ramieniem gramofonu .
- Załączniki
-
- images.jpg (9.41 KiB) Przejrzano 1636 razy
Co ja pacze ?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ja bym sie nie bawil w jakies mechaniczne ustrojstwa tylko zrobil zdjecie 'on-face' danej etykietki i software'owo skorygowal: http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/ ... /index.php
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Nie zrobisz idealnego zdjęcia etykiety - musisz wykonać kilka zdjęć. Myślałem o tym - zbyt czasochłonne.TooL46_2 pisze:Ja bym sie nie bawil w jakies mechaniczne ustrojstwa tylko zrobil zdjecie 'on-face' danej etykietki i software'owo skorygowal: http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/ ... /index.php
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Nie musisz kilku zdjec. Wystarczy jig ktory zawsze bedzie robil zdjecie w takiej samej odleglosci oraz w odpowiednio duzej rozdzielczosci. Bierzesz butelke, przykladasz wzorzec ktoremu takze robisz zdjecie (lub dwa) dzieki ktoremu ustalasz sobie parametry transformacji. Potem to juz tylko matematyka bo przeciez obrazek to nic innego jak macierz.
Oczywscie, wynikowo otrzymasz obraz o nizszej rozdzielczosci niz ten, ktory zrobiles. Chyba, ze to musi byc super hiper dokladna kopia etykietki ktora pozniej bedziesz drukowal na plakacie o wymiarach liczonych w metrach to moim zdaniem zabawa w wiecej niz to, co opisalem wyzej, to gra nie warta swieczki. Oczywiscie, to moje prywatne zdanie z ktorym nie musisz sie zgadzac
Oczywscie, wynikowo otrzymasz obraz o nizszej rozdzielczosci niz ten, ktory zrobiles. Chyba, ze to musi byc super hiper dokladna kopia etykietki ktora pozniej bedziesz drukowal na plakacie o wymiarach liczonych w metrach to moim zdaniem zabawa w wiecej niz to, co opisalem wyzej, to gra nie warta swieczki. Oczywiscie, to moje prywatne zdanie z ktorym nie musisz sie zgadzac

Ostatnio zmieniony sob, 10 września 2016, 05:41 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Wątek jest o skanowaniu, a nie foceniu. Doceniam starania.
Fajnie by było stworzyć bazę takich etykiet. Mam np. butelki po oranżadzie z odległych lat, które są bez etykiet. Można by było fajne repliki stworzyć.
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zatrzymania przesuwania płaskiego skanera tak, by skaner nadal skanował, ale w miejscu...

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zatrzymania przesuwania płaskiego skanera tak, by skaner nadal skanował, ale w miejscu...