Zawsze można się pokusić o zbudowanie reszty osprzętu do znaleziska z powyższej fotografii.salicjonał pisze:Witam ponownie
Ten sprzęt powinien nadawać się na dekorację.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: Elektrośmieci
Witam
-
- 1250...1874 posty
Witam ponownie
dziś była lodówka polar na śmietniku obok kościoła.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 250...374 postów
Witam
Czy lodówka była sprawna i kompletna?salicjonał pisze:Witam ponownie
-
- 1250...1874 posty
Witam
nie wchodziłem do śmietnika, gdyż wczoraj była sobota i umyłem się.
nie wchodziłem do śmietnika, gdyż wczoraj była sobota i umyłem się.
-
- 2500...3124 posty
salicjonał pisze: dziś była lodówka polar na śmietniku obok kościoła.
daniel22 pisze: Czy lodówka była sprawna i kompletna?
No to poczekamy na relacje do poniedziałkusalicjonał pisze: nie wchodziłem do śmietnika, gdyż wczoraj była sobota i umyłem się.

-
- 3125...6249 postów
Witam
Dziś na złomie była stara lampa biurkowa Polam Wilkasy przykręcana do blatu.
A w waszych okolicach pojawiły się jakieś sprzęty i urządzenia elektryczne i elektroniczne sprzed 1989 roku?
Dziś na złomie była stara lampa biurkowa Polam Wilkasy przykręcana do blatu.
A w waszych okolicach pojawiły się jakieś sprzęty i urządzenia elektryczne i elektroniczne sprzed 1989 roku?
Ostatnio zmieniony wt, 30 sierpnia 2016, 12:55 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
A nie do piątkuBoguś pisze:salicjonał pisze: dziś była lodówka polar na śmietniku obok kościoła.daniel22 pisze: Czy lodówka była sprawna i kompletna?No to poczekamy na relacje do poniedziałkusalicjonał pisze: nie wchodziłem do śmietnika, gdyż wczoraj była sobota i umyłem się.

-
- 250...374 postów
Witam ponownie
Jeszcze jakiś tydzień temu zauważyłem części od radia typu "jamnik" na śmietniku. Była to obudowa na dwie kasety, brakowało kieszeni oraz klapki na baterie. Ze względu na sposób uszkodzeń muszę opisać, że prawdopodobnie spadło ono na ziemię z niewielkiej wysokości, po czym zapewne przestało działać i właściciel postanowił się go pozbyć. Przygarnąłem z niego transformator, linkę skali oraz głośnik 3W 4 ohm. Na śmietniku zostawiłem antenę ferrytową wraz z płytką drukowaną, gdyż uznałem, że jednak mi się nie przyda. Była także kaseta TDK FE, ale podejrzewam, nie nie zalicza się do sprzętu sprzed 1989, z tego powodu także jej nie wziąłem i nie zrobiłem niestety zdjęcia. Następnego dnia magnetofonu już nie było.
Ależ tak. Wczoraj idąc do pawilonu spożywczego widziałem pod drodze gwint od żarówki polampu, datowany na około 1988 rok (domyśliłem się po stopniu zdegradowania). Zacząłem ją oglądać ze wszystkich stron, ale po około dziesięciu minutach mi się znudziło, i uznałem, że nie przyda mi się do przecokołowania żarówki z uszkodzonym trzonkiem 25W od lodówki ze względu na zaawansowany stopień rozkładu. Pod śmietnikiem pojawiła się słuchawka prysznicowa z wężem, ale bez regulacji strumienia wody, do tego "dziurki" były zapchane kamieniem. Wąż był dziurawy. Były także fotele, średnio wysiedziane, PRL-owskie, z czerwonym materiałem, resztki meblościanki i połamane krzesło ogrodowe. Przygarnąłem natomiast parę guzików i przełącznik od odkurzacza zelmer. Niestety obudową właśnie zajmował się złomiarz, dlatego jej nie wziąłem. Wracając do domu spostrzegłem także resztki przerzutek od roweru, zapewne romet - były dwie zębatki wbite w ziemię i złamana wajcha "favorit".AZ12 pisze:A w waszych okolicach pojawiły się jakieś sprzęty i urządzenia sprzed 1989 roku?
Jeszcze jakiś tydzień temu zauważyłem części od radia typu "jamnik" na śmietniku. Była to obudowa na dwie kasety, brakowało kieszeni oraz klapki na baterie. Ze względu na sposób uszkodzeń muszę opisać, że prawdopodobnie spadło ono na ziemię z niewielkiej wysokości, po czym zapewne przestało działać i właściciel postanowił się go pozbyć. Przygarnąłem z niego transformator, linkę skali oraz głośnik 3W 4 ohm. Na śmietniku zostawiłem antenę ferrytową wraz z płytką drukowaną, gdyż uznałem, że jednak mi się nie przyda. Była także kaseta TDK FE, ale podejrzewam, nie nie zalicza się do sprzętu sprzed 1989, z tego powodu także jej nie wziąłem i nie zrobiłem niestety zdjęcia. Następnego dnia magnetofonu już nie było.
-
- 625...1249 postów
Różne są aspekty zbieractwa. Jest też red. Sikorski z programu TV "Było, nie minęło", który (wg nonsensopedii) zbiera zardzewiałe gwoździe i kapsle od piwa 

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 1250...1874 posty
Ostatnio ze złomu przyniosłem Stolicę w idealnym stanie, zero rdzy.
Niejednemu by ślinka pociekła
Niejednemu by ślinka pociekła

-
- 3125...6249 postów
Może od mojego Favorita którego mi ukradli w 60 latach.daniel22 pisze:złamana wajcha "favorit".

-
- 6250...9374 posty
Ukradli Ci Skodę Favorit? Z silnikiem 1300? Tym policja się zająć powinna. Jak chciałem cobymi do Daćki wleźli to chętnego nie było.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 250...374 postów
Ja myślę, że ten rower sam wyjechał. To znaczy nie sam, pchała go skradziona i wspomniana powyżej skoda favorit, którą kierował złodziej, pragnący ukraść rower (żeby nie zostawić swoich odcisków palców na rowerze). Ale później stracił panowanie nad pojazdem (skodą), a rower się rozbił przed moją klatką i zostały z niego tylko wajchy od przerzutek z zębatkami. Myślę, że złodziej może być Czechem, to jest ze sobą dziwnie powiązane.
-
- 3125...6249 postów
Wczoraj na złomowisku znalazłem wiele odcisków palców. Niektóre retro, niektóre całkiem świeże. Wyglądają na krajowe. Zastanawiam się do czego je wykorzystać.daniel22 pisze:eby nie zostawić swoich odcisków palców na rowerze)

-
- 6250...9374 posty
Koledzy litości, to w końcu mój temat lata temu założony a (nie elektro)śmieciami zawalacie go pod sufit. Dziś 1 września, wnuk w zerówce, obie wnuczki w przedszkolach i dla mnie to jest temat dnia. Pozdrawiam wszystkich.