Przystępuję do pracy nad odnowieniem tego odbiornika. Mam na początek dwa pytania a zarazem prośby.
1. Czy może ktoś wysłać zdjęcie panelu gdzie znajdują się wszystkie pokrętła ? Jak widać mam brak jednej gałki i chciałem zobaczyć z bliska jak ona wygląda i czy była w tym samym kolorze co pozostałe ?
Obudowa w tym radiu jest taka sama jak w modelu UNIWERS więc do tychże posiadaczy odbiornika kieruję swą prośbę.
2. Kolejne sprawa - czy na zdjęciu gdzie jest strzałka powinna być listewka ? Wydaje mi się ze tak bo od spodu to miejsce nie jest pobejcowane ( a na pewno by tak nie zostawili ) a w modelu Uniwers tak jest. Jeśli tak czo czy ktoś mógłby mi zwymiarować ta listewkę ?
Witam.Jeżeli chodzi o nóżki to typowe były 2 listwy od frontu do tyłu szerokie na 4-5 cm a wysokie na 10-14 mm z filcowymi krążkami.Renowacja o ile myszy nie nabroiły oczywiscie możliwa ale koszty będą wysokie.To rzadkie radio choc proste ale wszystko trzeba rozebrać ,odnowic i zweryfikować.
Pozdrawiam Tomasz
Owszem.Pomógłbym Koledze ale jestem załatwiony renowacją Elektrita Suprema dość podobnego.Oceniam renowacje Supremy na minimum 3-6 miesięcy ciężkiej pracy. Koszty sa bardzo zróznicowane w zależności od stanu radioodbiornika i woli własciciela.Do tego dochodzi problem czy radio ma wyglądac czy grać no i jak wyglądać.Wstepnie minimum to 1,5-2 tysiące.
Dysponuję czasem dopiero od pażdziernika.Renowacja dobra zabytkowego mebla czy samochodu to koszty ogromne i uzasadnione bi zaczynamy od rozbiórki na wszelkie elementy i weryfikacji.A częsci do starych nie leża na półce.Wymaga mnóstwa czasu .wyszukania fachowców i uproszenia co niełatwe oraz pieniedzy ,pieniedzy i pieniędzy.Niestety wielu wlascicieli z braku tych ostatnich zwyczajnie psuje zabytki dokonując partackiej renowacji bez fachowej wiedzy.Prosze nie sygerować sie szkodliwymi programami w TV pokazującymi jak za pól darmo pan Klimek czy brytyjska para robi cuda.To pic na wode i fotomontaż a wybieraja to co sie stosunkowo łatwo daje zrobic choc czasami wypsnie sie im słoweczko prawdy
Proszę wejśc na strone Mariusz Dziubczyński kóry robi renowacje niezwykle fachowo ale koszt bardzo wysoki bo taki musi być.
Pozdrawiam Tomasz
jedrzeej - czy mógłbyś dodać zdjęcia (i jakby to było możliwe również te, które już umieściłeś) jako załączniki do postów. Tylko w takim przypadku pozostaną na stałe n Forum i nie znikną, gdy ktoś je skasuje np. w jakimś archiwum na allegro itd. Według mnie są bardzo cenne i nie powinno istnieć ryzyko, że znikną z tego wątku. Nie obawiaj się o miejsce na serwerze Triody - jest ono nieograniczone (dosłownie!!!). Jeśli nie masz czasu i dasz mi zgodę to mogę sam przerobić te fotki na załączniki do Twoich postów.
To oczywiście tylko moja sugestia, bo tylko TY decydujesz w jaki sposób piszesz posty .