Co to za radio?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Co to za radio?
Może ktoś rozpoznaje to radio? Samochodowe?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Co to za radio?
Dodatkowe zdjęcia. Od tyłu i spodu widoczna tylko goła blachy alu.
-
- 625...1249 postów
Naprawdopodobniej przystawka do fabrycznego radia z zakresem AM. Coś takiego robiła Motorola w latach 60 do któregoś modelu Dodge.tiquet pisze:Samochodowe?
Tylko co tam robi ten transformator?
Poszukuję 1R5T.
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Ale przecież nie trzeba zaglądać do środka (fakt, elektrolity Frako) aby poznać, że to wyrób niemiecki. Tylko oni pisali UKW zamiast FM
Poważnie się też zastanawiam czy to nie jakiś konwerter bądź generator sygnałowy. No nie daje mi spokoju ten transformator w środku.
Z tyłu nie ma jakiejś tabliczki znamionowej? Niemcy wszędzie ją umieszczali.
Poważnie się też zastanawiam czy to nie jakiś konwerter bądź generator sygnałowy. No nie daje mi spokoju ten transformator w środku.
Z tyłu nie ma jakiejś tabliczki znamionowej? Niemcy wszędzie ją umieszczali.
Poszukuję 1R5T.
-
- 375...499 postów
Kondensatory to Hydra, ROE i jeszcze jakieś. Rezystory Rosenthal, CIN (chyba), reszta no-name.
Widoczne 4 półprzewodniki to FU5Z 7703394 - nie wiem co to jest.
Jest tranzystor, ale ma lekko zdarty napis, coś jakby TFK AD160...? dalej nie potrafię odczytać.
Skala od 88 do 108 MHz.
Jest tranzystor, ale ma lekko zdarty napis, coś jakby TFK AD160...? dalej nie potrafię odczytać.
Skala od 88 do 108 MHz.
-
- 625...1249 postów
Jak AD160 to może jest końcówka mocy m.cz. i po to ten transformator.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Transformator głośnikowy wzmacniacza tranzystorowego będzie miał małą rezystancję uzwojeń. Dodam jeszcze że stare radia samochodowe zachodnioeuropejskie miały minus na masie, odwrotnie niż w sprzęcie zasilanym z sieci 220V.
Transformator głośnikowy wzmacniacza tranzystorowego będzie miał małą rezystancję uzwojeń. Dodam jeszcze że stare radia samochodowe zachodnioeuropejskie miały minus na masie, odwrotnie niż w sprzęcie zasilanym z sieci 220V.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Według mnie to amatorska, choć dość starannie wykonana przystawka UKF podłączana do wejścia adapterowego zwykłego radia AM. Przemawia za tym montaż - spójrzcie na śrubki i nakrętki, lutowanie, konstrukcja na słupkach no i skala napisana na maszynie.tiquet pisze:Kondensatory to Hydra, ROE i jeszcze jakieś. Rezystory Rosenthal, CIN (chyba), reszta no-name.
Skala od 88 do 108 MHz.
Puszka po lewej to głowica FM a dalej wzmacniacz pośredniej - te cztery półprzewodniki pomiędzy filtrami to prawdopodobnie scalone wzmacniacze p.cz typu uA 703, w obudowach takich jak pierwsze wzmacniacze operacyjne uA702 i potem uA 709. To były pierwsze scalone wzmacniacze pracujące w torach p. cz. , stosowała je firma KING w radiostacjach lotniczych pracujących w paśmie 108 do 137 MHz w AM. Transformator prawdopodobnie zasilający, poszukałbym układu prostownika. Tranzystor to na pewno nie AD 160, który był w obudowie takiej jak BD 355, BD 366 z TEWY. Ten może być stopniem dopasowującym małą impedancję detektora do wysokiej wejścia adapterowego odbiornika lampowego. Nie wiem tylko po co te dwa przełączniki i gała po prawej. Swoją drogą - niezła ciekawostka

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 375...499 postów
Tranzystor na pewno zaczyna się od TFK AD 16.... i dalszych cyfr nie rozczytam.
To czarne u góry to wtyczka 3 pinowa.
Jeśli to samoróbka to ktoś się bardzo starał - idealnie spasowane blachy, widoczne cięcia maszynowe, wykonanie przedniego panelu.
To czarne u góry to wtyczka 3 pinowa.
Jeśli to samoróbka to ktoś się bardzo starał - idealnie spasowane blachy, widoczne cięcia maszynowe, wykonanie przedniego panelu.
-
- 3125...6249 postów
A ile wyprowadzeń ma ten "tranzystor" ?tiquet pisze:Tranzystor na pewno zaczyna się od TFK AD 16...
Takie rzeczy robiło się kiedyś w przeciętnej szkole zawodowej za pomocą piłki i pilnika.tiquet pisze:Jeśli to samoróbka to ktoś się bardzo starał
-
- 3125...6249 postów
Czyli moje pierwsze sugestie potwierdzają inni Koledzy.
Pozdrawiam Wszystkich.
Czy tam nie ma zasilania z sieci 220V i stabilizacji np.na AD160?
To tylko domysł,bo na fotkach się tego nie mogę dopatrzyć.
Pozdrawiam Wszystkich.
Czy tam nie ma zasilania z sieci 220V i stabilizacji np.na AD160?
To tylko domysł,bo na fotkach się tego nie mogę dopatrzyć.