Speca od magnetofonów szpulowych z Lubelskiego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- jacekk
- 1250...1874 posty
Speca od magnetofonów szpulowych z Lubelskiego
Celem uruchomienia takowego magnetofonu który ostatni raz napięcie w przewodzie widział około 20 lat temu. Sam tam łap nie chcę wkładać.
Re: Speca od magnetofonów szpulowych z Lubelskiego
Spec jest ale w Zgierzu(łodzkie).Jaki model bo może okazać sie zupełnie nieopłacalne chyba że sentymenty a to inna sprawa.
Dopiero pod koniec wrzesnia.
Tomasz
Dopiero pod koniec wrzesnia.
Tomasz
witam, proszę zdjąć płytę górną i dolną sprawdzić wizualnie jak to wygłąda czy niepogryzione przez szkodniki przewody, pasek chyba do wymiany po tylu latach i podłączyć do sieci, niema co sie bać, wtedy się okaże jak się zachowuje caly uklad, napisz doradzę. pozdrawiam.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Tam jest tylko jeden pasek, napędza on w zasadzie jedynie tarczę perforowaną od licznika, jest w b.db stanie. Mechanicznie całość działa. Ale.. Są ramiona napinające taśme (dwa) oczywiście z napędem elektrycznym za pomoca 2 dodatkowych silników (razem już 5) i te ramiona chyba nie działają jak powinny. Wykonują część ruchu, raz więcej raz mniej. Czyli są tam jakieś sprzęgła które pewnie trzeba oczyścić/sprawdzić/wyregulować. Nie wiem w jakim stanie jest tor z głowicami, jest tam tych głowic trochę, śrubek jeszcze więcej. Tak że po prostu dla mnie to nieco czarna magia, tym bardziej że nigdy wcześniej nie interesowałem się takimi urządzeniami.
nietaki diabeł strasny jak go malują , trzeba przesmarować części ruchome i zobaczymy co będzie dalej, więcej wiary w siebie a dasz radę. Pozdrawiam
- salicjonał
- 1250...1874 posty
No więc właśnie, tam nie ma co się zepsuć.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Ma .ma .Ten szpulak to nie Grundig 120.
T
T