Lift małego lampiaka

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

blase
25...49 postów
25...49 postów

Re: Lift małego lampiaka

Post autor: blase »

painlust pisze:Nie znam ani jednego ani drugiego... ale to wzmacniacz z klonowaniem kanałów... to nie są autonomiczne kanały. A może jeden z projektów Marvela które publikował? Miał taki projekt z semiklonowaniem... są gdzieś projekty PCB tu na forum.
Poszperałem i okazało się że był/jest to MARVEL CUSTOM ale nigdzie nie ma Layout'u bo to chyba konstrukcja komercyjna zdaje się.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Marvel robił na PCB nie na layoutach. Sam się przymierzałem kiedyś do małej przeróbki tego projektu, ale jak dotąd jakoś nie wyszło.
blase
25...49 postów
25...49 postów

Wybaczcie być może banalne pytania ale chcę jakby zrozumieć konstrukcję wzmacniacza lampowego.
Poniżej schemat SL5. Zaznaczyłem na nim 3 obwody (proszę oceńcie czy dobrze).
Bez tytułu.png
Tutaj znajduje się oryginał w pdf:
viewtopic.php?f=19&t=26120

Na rysunku są jeszcze dwa obwody: Ten na dole to chyba do zasilania lamp?
A ten drugi z jakimś chyba "układem scalonym" NE555 to do czego służy?

I pytania hipotetyczne: Jeśli chciałby zbudować wzmacniacz na bazie powyższego schematu , to czy można pominąć "obwód efekty" i bezpośrednio lecieć od preampu do "końcówki"? Jeśli tak to czy później w miejsce pominiętego "obwodu efekty" można analogicznie wpinać inne, np.: sprężynowe REVERB'Y itp?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odbiegając już od tematyki prądowej to dzisiaj okazało się, że wymiana Grill Cloth w tym moim a'la sprzęcie jest nie możliwe bez uszkodzenia okleiny w kolumnie...bo jej Twórca powkręcał kilka śrub od strony zewnętrznej kolumny. Dlatego postanowiłem , że wymienię ją na tolex. Wcześniej już upatrzyłem sobie taką oto kombinację:
18watt_live.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ten schemat rzeczywiście nie jest mega czytelny dla kogoś kto w tym nie siedzi, a i ja miałbym jakiś problem aby go w całości ogarnąć. Dobrze zaznaczyłeś końcówkę i preamp. Skup się na tych układach bo są niezbędne. Oczywiście jest też układ zasilacza widoczny poniżej. W tym wzmacniaczu jest sporo krzemu, a więc są też układy pozwalające poprawnie zasilać ten krzem. Ja uważam, ze cały ten majdan krzemowy jest zbędny. Można wykonac to (fx loop/reverb) wszystko klasycznie czyli na lampach. Dwie pierwsze lampy preampu są żarzone z 12V stałego, ostatnia i końcówka z 6,3V ze zmiennego. Nie ma konieczności wykonywac tego dokładnie w ten sam sposób. Zresztą twoje trafo nie ma innych odczepów niż żarzeniowe czy anodowe.

EDIT. Ja bym na twoim miejscu szukał projektu z przetestowanym PCB czy layoutem. Taki projekt tylko rozgrzebiesz albo realizacja przedłuży się znacznie.
blase
25...49 postów
25...49 postów

SL5 nie będę robił bo za dużo zagadek i tego silikonu właśnie. Chciałem tylko zobaczyć czy z grubsza wiem na tym etapie o co tam chodzi bo z tą logiką chciałbym zbudować swój wzmacniacz. Tak jak wspomniałem dwa kanały z niezależną korekcją to warunek podstawowy.

Wstępnie mam plan skopiować ten preamp i końcówkę co mam aktualnie, ale schludniej, dodając footswitch na zmianę kanałów. Oczywiście zacznę od przemyślanego rozmieszczenia na layout'cie bo przy pcb odpadają właściwie jakieś przeróbki czy poprawki w przyszłości. Zanim zacznę wiercić i lutować pokażę co mi tam wyszło żeby nie zakończyło się czasem armagedonem. W tej gotowej marshall'owskiej konstrukcji zaintrygował mnie przelącznik mocy z 5w na 1W tylko nie wiem niby gdzie on tam jest w tym schemacie. Jakieś sugestie?

Chassis jak najdłuższy , od ściany do ściany bez żadnych szpar na pająki i inne robactwo. Widziałem gdzieś jak ktoś zrobił taki z kątowników aluminiowych anodowanych na złoto. Taki chassis może być już od razu podkładem na nadruki bez konieczności dodatkowych paneli itp.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie robiłem do tej pory żadnego SE na EL34. Schematy z tą lampą zawierają zazwyczaj dodatkowy stopień pomiędzy preampem a końcówką. Ponieważ preamp kończy się pasywnym korektorem który niestety jest tłumikiem (bo niczym innym być nie może) lampa ta zapewne wymaga podbicia sygnału aby odpowiednio wysterować lampę końcową. Z EL34 przy dobrym wysterowaniu da się wycisnąć i 10W mocy. Ja bym na twoim miejscu skorzystał z PCB Marwela (jak nie znalazłeś to odezwij się na privia). Jego Custom to trzystopniowy clean (trzeba chyba zestroić /dobrać elementy) oraz DR/SLO z krzemowym wtórnikiem. Można by było wtórnik zastąpić triodą a drugą część dać jako dodatkowy stopień przed EL34. Trzeba mieć tylko podstawkę więcej niż to co masz. Jeśli FX loop to dodatkowa lampa... itp.
blase
25...49 postów
25...49 postów

Chcę zrobić chassis o wymiarach 68x18x7cm . Jak myślicie jaka blacha aluminiowa będzie najlepsza 1; 1,5; czy 2mm?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jesli chcesz uzyc podstawki octal ktora posiadasz a jest to podstawka telewizyjna to w blasze 2mm jej chyba nie zapniesz.
blase
25...49 postów
25...49 postów

Wiadomo, że to dodatkowy koszt a całość złoży się z tych małych grosików ale chyba te podstawki wszystkie wymienię na nowe. Np.: takie:
http://guitars4you.pl/c/10/podstawki-do ... olumn.html

lub jakieś inne jeśli "polecacie" :)

Pytam o tą grubość bo mam kawałek 2mm blachy i tak na moje oko to troszkę grube to by było.
Panele jednak będę robił osobno nakładane jak w Marshall'u bo jakbym coś dodawał lub zmieniał to tylko wymiana panelu i do przodu.
Poniżej projekt wizualny. Praktycznie cały chassis widoczny i wolny na wyprowadzenia, gałki itp...
proj 1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja kupuję różne szpeje w Amptone.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Kiedyś pisałem o podstawkach z tego sklepu za co oblała mnie fala nienawiści tutaj na forum... Wydaj więcej i kup w amptonie podstawki beltona albo najlepiej poszukaj na alledrogo stare radzieckie podstawki ceramiczne. Te tanie są... no właśnie, tanie.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A ja tam bym wyczyścił stare (te które są we wzmacniaczu) dobre polskie bakielity czy z czego one tam są. Co prawda ja mam wanienkę ultradźwiękową do tego ale szczoteczką do zębów też można przeczyścić.
blase
25...49 postów
25...49 postów

OK przemyślę jeszcze kwestię podstawek i ewentualnie zamówię jak już będę miał całą listę elementów do kupienia ... ale jakie chassis 2 czy 1,5mm bo 1mm to już jakoś chyba za cienkie jak myślicie? Sam będę giął tzn. znajomy , który ma giętarkę :). Szerokość 68cm także trochę powierzchni będzie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Dla mnie bez różnicy. Jesli chcesz kupować nowe podstawki to nie ma to znaczenia.
blase
25...49 postów
25...49 postów

OK dzięki to robię 1,5mm - muszę się jeszcze dowiedzieć jak ten mój znajomy może giąć (głównie o to chodzi czy może zrobić 5 ścian czy tylko po obwodzie).

A jeszcze zapomniałbym o jednej kwestii. W przyszłości będę chciał dorzucić reverb do środka. W związku z tym musiałbym już tam przewidzieć mniej więcej ilość miejsca. Oczywiście reverb klasyczny (nie na tranzystorach). To, że jakaś lampa dojdzie na wzmacniaczu i pewnie płytka to wiem ale ile miejsca nad chassis trzeba mieć na tę sprężynę. Czy ta sprężyna musi być w konkretnym miejscu czy np.: na wewnętrznej części grilla wzmacniacza może być?

P.S. Painlust jeśli rozpracowałbyś jaki tam błąd na tym preampie , o którym rozmawialiśmy występuje to resztę zrobię. Oczywiście nie omieszkam się odwdzięczyć ale o tym na priv'ie.