Lift małego lampiaka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Lift małego lampiaka
Witam
Mam taki oto wzmacniacz: Moc z tego co pamiętam 5W i do amatorskiego pykania w zaciszu domowym wystarcza. Chciałbym jednak zająć się estetyką konstrukcji.
Kiedyś kupiłem kolumnę (oklejoną dermą i skórzanymi narożnikami) a do środka wrzuciłem 2x12" V30 Celestiona. Cały sprawny chassis kupiłem kiedyś na allegro i wsadziłem w głowę, którą zrobił mi stolarz (wszystko zrobione takimi samymi materiałami jak kolumna).
Niestety Chassis nie jest zrobiony zbyt estetycznie, z cienkiej blachy i w dodatku bardzo głęboki co wymusiło zrobienie też głębokiej obudowy wzmacniacza. Sam wzmacniacz to też nie rewelacja (dwa kanały: czysty i overdrive) , jak rozkręcę to pokażę co to tam w środku jest.
Na pewno do wymiany będzie grill cloth w główce i kolumnie oraz piping na złoty.
Początkowo myślałem żeby wymienić też sam chassis pod tę konstrukcję elektroniczną co jest... ale po zastanowieniu się nie wiem czy w ogóle nie zrobić całkiem nowego wzmaka bo ten jakoś mi tak szczególnie na overdrivie nie podchodzi. I tu pojawia się problem bo elektronik ze mnie żaden a na naukę to już chyba za późno.
Moje pytanie brzmi czy znalazłby się ktoś kto zrobiłby taki wzmacniacz dla mnie? Moc tak jak pisałem nie duża potrzebna a jak to na lampie to i tak łupie wystarczająco do amatorki. Także te 5-10W wystarczy, bardziej zależy mi na brzmieniu. Jeśli chodzi to piec musi być dość elastyczny i mieć od cleana do heavy metalowego drive'a a po środku gdzieś fajny rockowy crunch. W razie czego mogę wysłać całe bebechy do wmontowania w nowy chassis lub/i do przeróbki elektronikę. Jestem ogólnie otwarty na porady. A może w ogóle dać sobie sposób i zostawić elektronikę w spokoju i w przyszłości zainwestować w coś fabrycznego?
Gitarka na jakiej gram to Dean (coś jak LP) i 2x Humbuckery Merlin PAF. Pozdrawiam
Błażej
Mam taki oto wzmacniacz: Moc z tego co pamiętam 5W i do amatorskiego pykania w zaciszu domowym wystarcza. Chciałbym jednak zająć się estetyką konstrukcji.
Kiedyś kupiłem kolumnę (oklejoną dermą i skórzanymi narożnikami) a do środka wrzuciłem 2x12" V30 Celestiona. Cały sprawny chassis kupiłem kiedyś na allegro i wsadziłem w głowę, którą zrobił mi stolarz (wszystko zrobione takimi samymi materiałami jak kolumna).
Niestety Chassis nie jest zrobiony zbyt estetycznie, z cienkiej blachy i w dodatku bardzo głęboki co wymusiło zrobienie też głębokiej obudowy wzmacniacza. Sam wzmacniacz to też nie rewelacja (dwa kanały: czysty i overdrive) , jak rozkręcę to pokażę co to tam w środku jest.
Na pewno do wymiany będzie grill cloth w główce i kolumnie oraz piping na złoty.
Początkowo myślałem żeby wymienić też sam chassis pod tę konstrukcję elektroniczną co jest... ale po zastanowieniu się nie wiem czy w ogóle nie zrobić całkiem nowego wzmaka bo ten jakoś mi tak szczególnie na overdrivie nie podchodzi. I tu pojawia się problem bo elektronik ze mnie żaden a na naukę to już chyba za późno.
Moje pytanie brzmi czy znalazłby się ktoś kto zrobiłby taki wzmacniacz dla mnie? Moc tak jak pisałem nie duża potrzebna a jak to na lampie to i tak łupie wystarczająco do amatorki. Także te 5-10W wystarczy, bardziej zależy mi na brzmieniu. Jeśli chodzi to piec musi być dość elastyczny i mieć od cleana do heavy metalowego drive'a a po środku gdzieś fajny rockowy crunch. W razie czego mogę wysłać całe bebechy do wmontowania w nowy chassis lub/i do przeróbki elektronikę. Jestem ogólnie otwarty na porady. A może w ogóle dać sobie sposób i zostawić elektronikę w spokoju i w przyszłości zainwestować w coś fabrycznego?
Gitarka na jakiej gram to Dean (coś jak LP) i 2x Humbuckery Merlin PAF. Pozdrawiam
Błażej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Lift małego lampiaka
Za fabryczną popierdółkę musisz dać 1,5k PLN a i tak będzie to niezbyt zadowalające... Do domu spokojnie Ci wystarczy 1 watowy FireFly, ew. dopalony TS`em. Można kupić nawet kity do samodzielnego montażu z którymi byś sobie sam poradził.
Jak już bardzo chcesz kupować to polecam małe Kettnery - crunch master lub pochodne.
Jak już bardzo chcesz kupować to polecam małe Kettnery - crunch master lub pochodne.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 25...49 postów
Fajny ten Jednowatowiec
.
A mam jeszcze takie pytanie: Z tyłu w moim amp'ie jest przełącznik kanałów, czy można to zrobić na footswitch'a tak żeby przełączać podczas grania? Nie będzie się wtedy coś uszkadzało?

A mam jeszcze takie pytanie: Z tyłu w moim amp'ie jest przełącznik kanałów, czy można to zrobić na footswitch'a tak żeby przełączać podczas grania? Nie będzie się wtedy coś uszkadzało?
-
- 9375...12499 postów
Może warto byłoby najpierw zrysować schemat tego wzmacniacza. Wiem, że trudne, ale nikt ci bez schematu nie powie czy się da taki przełącznik kanałów i w jaki sposób zrobić.
-
- 25...49 postów
Oj tego to ja chyba nie narysuję ale pokażę bebechy z każdej strony. Może coś da się tam wyczytać...
-
- 9375...12499 postów
Ta jasne... nikt ci ze zdjęcia nic nie zrysuje... Ja przynajmniej nie.
-
- 25...49 postów
Tak to wygląda w środku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Teraz zauważyłem dopiero Twój post. A czy jest szansa bez schematu przenieść to wszystko na profesjonalny chassis taki np. ten ?painlust pisze:Ta jasne... nikt ci ze zdjęcia nic nie zrysuje... Ja przynajmniej nie.
http://guitars4you.pl/p/27/300/chassis- ... olumn.html
Może ktoś rzuci pomysł jaki to schemat może być i dojdzie się że tak powiem od tyłu do tego?
-
- 625...1249 postów
Szansa jest, tylko pytanie po co? Bez obrazy ale masz biedę w środku... Wykorzystując najważniejsze elementy, które posiadasz (transformatory, lampy, jakieś kondensatory wysoko napięciowe) i dokupując kilkanaście nowych za parę złotych, można zrobić coś konkretnego (np. FireFly, HeavyWatter, BuzzBomb, Soldano Atomic/SLO, Krank). Niektóre z tych konstrukcji są tak dobrze opisane w necie, że naprawdę ciężko coś spiętrolić.
in gain we trust
-
- 9375...12499 postów
Makaron w środku tragiczny... To trzeba by było zrobić od nowa. Lepsze konstrukcje wysypywałem bo nie chciało mi się w nich babrać.
-
- 25...49 postów
Najbardziej odpowiadałby mi amp dwukanałowy z możliwością podłączenia przełącznika nożnego kanałów . Taki żeby każdy kanał był oddzielnie ustawiany: głośność , tony itd... Kanał czysty od typowego Cleana po leciutki crunch a Overdrive od Crunch po wiadomo co
Ten Krank chyba jest coś takiego lub blisko?
Jakby dało radę wrzucić jeszcze Reverb to byłby już mega szał . Tylko nie wiem tylko jakby ten reverb miał funkcjonować pomiędzy dwoma kanałami.
Lamp Ecc83 mam 6szt a EL34rek chyba 3 lub 4szt... ale oczywiście nie jestem jakoś sentymentalnie do nich przywiązany i mogę zmienić na inne jeśli konstrukcja ma być lepsza na innych.
A taki Red Baron byłby w miarę łatwy do zrobienia? Z tego co wyczytałem to te moje ECC83 to to samo co użyte tam 12AX7. Mam rację?

Ten Krank chyba jest coś takiego lub blisko?
Jakby dało radę wrzucić jeszcze Reverb to byłby już mega szał . Tylko nie wiem tylko jakby ten reverb miał funkcjonować pomiędzy dwoma kanałami.
Lamp Ecc83 mam 6szt a EL34rek chyba 3 lub 4szt... ale oczywiście nie jestem jakoś sentymentalnie do nich przywiązany i mogę zmienić na inne jeśli konstrukcja ma być lepsza na innych.
A taki Red Baron byłby w miarę łatwy do zrobienia? Z tego co wyczytałem to te moje ECC83 to to samo co użyte tam 12AX7. Mam rację?
-
- 9375...12499 postów
Zazwyczaj szyje się wzmacniacz pod najdroższe elementy jakie się posiada czyli trafa. Jeśli trafa są pod EL34 to nie zmieniać tego. Warto jednak znać parametry transformatorów. Jakie parametry mają twoje transformatory?
RB to kibel bo na podstawie nielubianego przeze mnie JCM800.
-
- 25...49 postów
painlust pisze:Zazwyczaj szyje się wzmacniacz pod najdroższe elementy jakie się posiada czyli trafa. Jeśli trafa są pod EL34 to nie zmieniać tego. Warto jednak znać parametry transformatorów. Jakie parametry mają twoje transformatory?
Na zdjęciach wyżej są te transformatory i widać te parametry. No chyba, że piszesz o czym innym?
-
- 9375...12499 postów
Jakoś nie widzę parametru Ra na trafie wyjściowym...
-
- 25...49 postów
O kuźwa, strzelaj do mnie a Ci nie powiem bo pierwsze słyszę. Może można to jakoś zmierzyć? Mam miernikpainlust pisze:Jakoś nie widzę parametru Ra na trafie wyjściowym...

Na tym transformatorze jest napisane TELTO: Sprawdziłem ale w tej chwili nie mają tego modelu (TG SE1) w sprzedaży, więc to jkiś starszy wycofany model albo zmienili oznaczenia?