Radia w serialu Bodo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Radia w serialu Bodo
W dwunastym odcinku w 10 min oglądam scenę kręcenia filmu "Paweł i Gaweł" (film z 1938 r.) jak to Bodo wchodzi trzymając w rękach radio i je zachwala, tylko to radio które tak zachwala jest Pionierem U2 z 1952 r. w oryginalnym filmie było to Radio Union 74 Z. Teraz byśmy to nazwali lokowaniem produktów. A w ostatniej scenie gdy z Philipsa dobiega komunikat o wybuchu wojny widzę jak na nim stoi dumnie antena L. Weiner z lat 50 przeznaczona do Pioniera i Mazura. Gołym okiem widać, że dekorator wnętrz nie ma zielonego pojęcia o ówczesnych radioodbiornikach.
-
- 375...499 postów
Re: Radia w serialu Bodo
Zgroza.
Błąd tego kalibru jak użycie np. Pobiedy zamiast Fiata 508.
Starannie był w tej materii potraktowany film Excentrycy.
Ale jak widać po "M jak Miłość" szacunku do odbiorników rekwizytorzy nie mają. Żadnego.
Może ktoś pomoże rozwikłać zagadkę, która mnie dręczy po obejrzeniu Excentryków właśnie.
Pozdrawiam,
Wojciech
Błąd tego kalibru jak użycie np. Pobiedy zamiast Fiata 508.
Starannie był w tej materii potraktowany film Excentrycy.
Ale jak widać po "M jak Miłość" szacunku do odbiorników rekwizytorzy nie mają. Żadnego.
Może ktoś pomoże rozwikłać zagadkę, która mnie dręczy po obejrzeniu Excentryków właśnie.
Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 1875...2499 postów
Wojtku,dla mnie UFO naskrobałeś.Ale ładnie.Podziwiam pamięć.
Z szacunkiem Tomasz
Z szacunkiem Tomasz
-
- 625...1249 postów
Pamiętam, jak przed paru laty oglądałem serial "Miasto z morza", którego fabuła została zbudowana wokół prac nad budową Gdynii.
Akcja bodajże pierwszego odcinka toczyła się bodajże w 1923. Przy jednej scenie przecierałem oczy (a raczej uszy) ze zdumienia. Bohaterka grana przez Małgorzatę Foremniak słuchała radia. Odbiornik stylistycznie pasował do tego okresu (prosta skrzynka, głośnik tubowy, już nie pamiętam czy lampy były na zewnątrz). Za to działał jak współczesne radio FM - odtwarzając czystą głośną audycję. Ale nie to było najciekawsze. Wspomniana bohaterka słuchała audycji po polsku. W 1923 roku.
Akcja bodajże pierwszego odcinka toczyła się bodajże w 1923. Przy jednej scenie przecierałem oczy (a raczej uszy) ze zdumienia. Bohaterka grana przez Małgorzatę Foremniak słuchała radia. Odbiornik stylistycznie pasował do tego okresu (prosta skrzynka, głośnik tubowy, już nie pamiętam czy lampy były na zewnątrz). Za to działał jak współczesne radio FM - odtwarzając czystą głośną audycję. Ale nie to było najciekawsze. Wspomniana bohaterka słuchała audycji po polsku. W 1923 roku.

-
- moderator
A bohaterowie obcokrajowi mówili po jakiemu? Bo w "Klossie" też wszyscy mówią po polsku, choć serial się przecież dzieje po niemiecku. Trzeba się dostosować do możliwości widza
Odbiorniki z tamtych lat z reguły miały widoczne lampy i naprawdę dużo regulatorów.

-
- 625...1249 postów
Kolego tdrk14 przesadzasz, raz na inscenizacji widziałem Stara 20 udającego PZInż 713 i OT 810 zamiast sdkfz 251 

Poszukuję 1R5T.
-
- 625...1249 postów
Kontekst raczej nie wskazuje na takie wytłumaczenie. O ile dobrze pamiętam w tamtej scenie spiker odczytał jakąś informację odnoszącą się do Polski (bodajże właśnie związaną z budową Gdyni). Zarówno treść jak i formę tego komunikatu trudno powiązać z zagraniczną stacją.tszczesn pisze:A bohaterowie obcokrajowi mówili po jakiemu? Bo w "Klossie" też wszyscy mówią po polsku, choć serial się przecież dzieje po niemiecku. Trzeba się dostosować do możliwości widzaOdbiorniki z tamtych lat z reguły miały widoczne lampy i naprawdę dużo regulatorów.
-
- moderator
OK, nie oglądałem niestety tego filmu, więc nie umiem ocenić. W każdym razie to nie dokument ani lekcja historii, więc nie przesadzajmy. W jakimś 2-go wojennym serialu bohaterowie gadali przez RBM1 i też nic strasznego z tego nie wynikło 

-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się Wojtku że przyczyna wyparowania szyldziku ( Tatry ) jest bardzo przyziemna. Może ktoś z ekipy filmowej też jest miłośnikiem starych odbiorników (napisów).tarasw pisze:Ale jak widać po "M jak Miłość" szacunku do odbiorników rekwizytorzy nie mają. Żadnego