Poważnie - przypalałeś fornir palnikiem, czy jak w Terminatorze - "Robisz se jaja?"Boguś pisze:Ja robiłem palnikiem gazowym do papy.salicjonał pisze:Jak zrobisz cienie na fornirze ?
Elektrit Allegro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Elektrit Allegro
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Nie "nie robie sobie jaja" Palniki do papy maja różne dysze od 35 do 60 mm, dozując odpowiednio płomień pod odpowiednim kątem można zrobić bardzo ładne cienie i nie tylko. Są tez palniki do lutowania o jeszcze mniejszych średnicach dysz. Swego czasu zrobiłem takie cieniowanie na odnawianych kolumnach A17 oklejonych dębowym fornirem potem pomalowanych natryskowo lakierem chemoutwardzalnym. Miały się zgrywać z meblami kalwaryjskimi. Wyszedł piękny cieniowany jedwabisty półmat. Mnie osobiście to się za bardzo nie podoba ale o gustach się nie dyskutuje. Moje kolumny są tylko oklejone dębowym fornirem i lakierowane.
-
- 625...1249 postów
Że niby sadza sie osadza i stąd to ciemne zabarwienie czy po prostu wręcz zwęglasz fornir?
Poszukuję 1R5T.
-
- 2500...3124 posty
Zwęglam, coś podobnego jak wypalarkaelektrit pisze:Że niby sadza sie osadza i stąd to ciemne zabarwienie czy po prostu wręcz zwęglasz fornir?
-
- 500...624 posty
W tym viewtopic.php?f=11&t=8151&hilit=+geloso wątku, pokazałem przed laty efekt cieniowania aerografem.
-
- 250...374 postów
Mam pytanie dotyczące cieniowania. Do cieniowania aerografem użyć farby czy bejcy? Jeśli farby to czy nakładać na surowy fornir czy wstępnie położyć kilka warstw szelaku?
Obudowa jeszcze ze starym fornirem. Przerobiłem spód oraz dorobiłem tylną ściankę. Może ktoś ma napisy na ściankę w pliku do wydruku?

Obudowa jeszcze ze starym fornirem. Przerobiłem spód oraz dorobiłem tylną ściankę. Może ktoś ma napisy na ściankę w pliku do wydruku?

-
- 625...1249 postów
Na ściance tylnej będziesz robił napisy jak w oryginale, czy zostanie nieopisana? Będziesz też starał się jakoś sztucznie ją postarzyć? Teraz wygląda zbyt świeżo. Pasowało by trochę zabrudzeń, spękań, rozwarstwień.
Poszukuję 1R5T.
-
- 2500...3124 posty
Ja nakładałem najpierw politurę, a potem cieniowałem. W razie czego można usunąć cieniowanie i zacząć od nowa.Mirabelka pisze:Mam pytanie dotyczące cieniowania. Do cieniowania aerografem użyć farby czy bejcy? Jeśli farby to czy nakładać na surowy fornir czy wstępnie położyć kilka warstw szelaku?
![]()
A skąd jesteś? Bo mam do pożyczenia pieczątki do tylnej ścianki Allegro zrobione przez jednego z Kolegów z Forum!
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Tylna ścianka wymaga jeszcze pracy. Będę próbował ją postarzyć, ale bez spękań i rozwarstwień... Oczywiście muszą być napisy. Stempelki rozwiązałyby problem. Jeśli niedaleko, chętnie pożyczę. Jestem spod Warszawy.
-
- 2500...3124 posty
No z Krakowa do Warszawy to trochę jest. Ale mogę pożyczyć jak odeślesz..Mirabelka pisze:Tylna ścianka wymaga jeszcze pracy. Będę próbował ją postarzyć, ale bez spękań i rozwarstwień... Oczywiście muszą być napisy. Stempelki rozwiązałyby problem. Jeśli niedaleko, chętnie pożyczę. Jestem spod Warszawy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Ja robiłem bejcą na goły fornir i wyszło super.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 500...624 posty
Ja z kolei farbką modelarską na zagruntowana wcześniej powierzchnię. Zaletą tej metody jest możliwość łatwego wprowadzania korekty cieniowania.
-
- 250...374 postów
Prace przy Allegro postępują. Skrzynka oklejona orzechem boliwijskim. Układ słojów we właściwym kierunku w przeciwieństwie do tego co było poprzednio. Położyłem pierwsze warstwy szelaku.

-
- 625...1249 postów
Ja nie wiem czym godzien gadać z arystokracją.Mirabelka pisze: Skrzynka oklejona orzechem boliwijskim.
Cała Twoja robota to paluszki lizać. Trochę przewrotnie, bo zrobisz psikusa przyszłym pokoleniom. Będą się zastanawiać- niby wyrób fabryczny, ale trochę inny.
Poszukuję 1R5T.
-
- 250...374 postów
Prace przy Allegro postępują. Musiałem zakupić aerograf żeby wykonać cieniowania.

Konieczne będą jeszcze poprawki cieniowania. Sam fornir wydaje się trochę jasny, ale jeszcze kilka warstw ciemnego szelaku przyciemni go.

Ze szprosami mam problem. Nie mogę dostać metalowych prętów na wstawki.

Konieczne będą jeszcze poprawki cieniowania. Sam fornir wydaje się trochę jasny, ale jeszcze kilka warstw ciemnego szelaku przyciemni go.

Ze szprosami mam problem. Nie mogę dostać metalowych prętów na wstawki.