mały prostownik rtęciowy

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

marcin.a
25...49 postów
25...49 postów

mały prostownik rtęciowy

Post autor: marcin.a »

Pewnie to marzenie ściętej głowy, ale może ktoś ma lub wie gdzie zdobyć mały prostownik rtęciowy (znany też jako prostownik Hewitta, lub przez braci anglosasów mercury arc rectifier)?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: mały prostownik rtęciowy

Post autor: chrzan49 »

Witam Kolegę z antypodów.Zdobyc to jeszcze możan by bylo ale jak wyslac?Towar zakazany!!
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Zależy ci na płynnej katodzie, czy na samym dobroczynnym :wink: światełku?

Bo jak to drugie, to chyba te:
http://allegro.pl/lampa-rtc-dcg4-1000-n ... 79228.html
powinny dać się uruchomić w domowych warunkach.

Ośmiornica była w szkolnym muzeum. Rtęci może 1/3 szklanki, ale jak się bujało to czuć było jej masę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Też z chęcią by taką żarówę w kolekcji miał, ale jak są dostępne do kupienia to ceny jakby tam złoto było a nie rtęć.
marcin.a
25...49 postów
25...49 postów

Witam i dziękuję za odzew :D

Chodzi mi właśnie o taką lampę jak kolega Brys pokazał. Były one produkowane w rozmaitej liczbie faz (chyba max 6) i rozmiarach - od kieszonkowych aż do stacji zasilania linii tramwajowych. Ze zrozumiałych względów poszukuję właśnie takiej 'kieszonkowej'. Faktycznie cena tych lamp jest zatrważająca. Chyba jest to jedyny znany mi odpad niebezpieczny za który trzeba zapłacić, a nie dopłacić do utylizacji ;).
Ewnentualną wysyłkę do Australii biorę na siebie. W Polsce mogę zorganizować odbiór osobisty.
Lampy takiej poszukuję już od lat do kolekcji, a i przyznam że do paru testów aby sprawdzić jak toto działało. Podobnie zresztą jak sprawnej gazowej lampy oscyloskopowej (ogniskowanie wiązki przez jony gazu, a nie elektrostatycznie, czy magnetycznie; np. WE-224)

Pozdrawiam z zimowej Canbery!
Marcin
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

[
Witam!trochę w temacie,a trochę nie.Lampy jak na zdjęciu są to prostownicze z parami rtęci(widoczne krople).3szt. prod.NRD,a jedna Tungsram.Wszystkie do ewent.kupna po 20zł.Oczywiście nie są to klasyczne prostowniki rtęciowe,ale może interesujące? J.Raf.
DSC00612.JPG
DSC00608 Paint.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
marcin.a
25...49 postów
25...49 postów

janusz rafalski pisze: Witam!trochę w temacie,a trochę nie...
Dzięki za zainteresowanie, ale to niestety nie to samo. Apropos, tak na oko G10/1dV jest wypełniona gazem szlachetnym (helem?) a nie parami rtęci. Ale też będzie ładnie świecić. I chyba mniej szumi, ale tego to nie jestem pewien.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Rzeczywiście po dokładnym rozpatrzeniu w opisie lampy niemieckiej jest określenie"edelgas",co znaczy gaz obojętny-czyli musi to być jakiś gaz szlachetny.A krople rtęci musiałem widzieć w lampie Tungsrama/ta większa/.Sprawdzę w zbiorach.Przesyłam serdeczne pozdrowienia.J.Raf.