ECL85/6GV8A/6F5P SET

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

ECL85/6GV8A/6F5P SET

Post autor: TooL46_2 »

Jako, ze mam pudelko (doslownie...) 6GV8A ok. 70 sztuk (NOS Mullard, Miniwatt=Philips, Super Radiotron etc) ktore udalo mi sie kupic za mniej niz $30 przegladalem siec w poszukiwaniu jakis schematow na tychze lampach.

Troche sie (pozytywnie) zdziwilem patrzac na ta strone :) http://www.dmitrynizh.com/6f5p-set.htm
Ostatnio zmieniony wt, 24 maja 2016, 16:47 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: ECL85/6GV8A/6F5P SET

Post autor: Piotr »

Jeżeli pudełko jest duże, to aż się prosi o wzmacniacz przeciwsobny :)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pudelko jest duze wiec przyjdzie i czas na PP :) W koncu mam w planach maly wzmacniacz do naglosnienia telewizora. Oraz kolumny na 10" 94db/W/m glosnikach oraz Fountek'ach Neo X 2.0 :twisted: Koncowka PP na triodach to mysle bedzie to!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

Niskie Ug2 (90 - 110V) i niestety zdjęcie sobie ch-ktyk albo eksperyment jak masz nieco sprzętu pomiarowego.
To pentoda, która ma "za mała anodę" z racji typowej racy impulsowej z małym współczynnikiem wypełnienia.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zarowno ta nota jak i ta podobnie jak i ta mowia o Ug2 max = 550V przy zimnej lampie oraz 250V podczas pracy.

Skad wyszlo 90-100V? Zreszta, mam pudelko -- jak ubije jedna to przezyje.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem: ma "za mala anode". Jakies dwa tygodnie temu napisal do mnie "TooL46_2" na temat 6GV8. Mam ich tez troche i to roznych firm. Sa takie z anoda w postaci pudelka z radiatorkami, ale sa tez takie z anoda identyczna jak ECL86, czyli odksztalconej tulejki. Podczas pomiaru P anody, przyszlo mi do glowy, aby zmierzyc jej powierzchnie. Potem z rozpedu rozbilem kilka innych lamp i pomierzylem ich powierzchnie. Wyszly mi bardzo niespodziewane wartosci. Podaje dane dla najmnieszych "wizualnie" lamp danego typu, jedynie ECL82 miala duze roznice wymiarow w zaleznosci od producenta; podaje tez oficjalne PA:
ECL82 -- 7.6 cm^2 do 10.1cm^2 7W
ECL84 -- 5.9 cm^2 4W
ECL85 -- 12.6 cm^2 7W
ECL86 -- 12.9 cm^2 9W
EL84 -- 14.5 cm^2 12W
EL86 -- 12.9 cm^2 14W
6BQ5 -- 13.2 cm^2 12W
6CW5 -- 13.4 cm^2 14W
Prosze popatrzec jaka jest zaleznosc powierzchni anody do jej mocy. Taka EL86 ma 14W, a tylko 2.5% mniejsza ECL85 ma 7W. Dziwne, co ? Jesli chodzi o moce, przy ktorych lampa zaczyna sie "wstydzic", to sa one proporcjonalne do powierzchni, no, moze z 10% mniejsze dla ECL-ek. Mysle, ze jest to wplyw ekranu i triody. W kazdym razie i jedna i druga nie "reaguje wstydzeniem" na podanie 200V/125mA.
ECL85 bardzo ladnie pracuje w ukladzie triody: przy zasilaniu 250V/35mA daje o 0.3 W wiecej od EL84 przy 250V/50mA. Acha, takie same znieksztalcenia wg oscyloskopu. Sposob pomiaru chyba znany?
Pozdrowienia
Acha , rozbilem i pomierzylem jeszcze "kilka" innych lamp, ale one w Polsce sa raczej niespotykane, wiec nie podaje ich danych.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Nie zrozumieliśmy się.

Ta lampa przy typowych warunkach pracy daje silny impuls prądowy, jednakże średnia moc tracona na anodzie jest niska. Stąd dla typowego Ug2 dla pracy w odchylaniu hiperbola mocy biegnie bardzo niekorzystnie względem ch-tyk. Tylko tyle. Wysokie napięcie Ug2 ma tylko "pomóc" w osiagnięciu wysokiego szczytowego prądu anody w impulsie oraz jak najniższego prądu anodowego dla przerw pomiędzy impulsami.

Aby wejść w zakres liniowy bez zmiany Ug2 musiałaby mieć zdolność przyjęci większej mocy (pomijam problem max prądu ciągłego katod).
Dla liniowej pracy koniecznym jest znaczne zejście w dół z Ug2 przy pracy jako pentoda.

Jeszcze bardziej to jest podkreślane dla lam do odchylania poziomego. Tam nawet podaje się maksymalny współczynnik wypełnienia impulsu dla którego określono i moc admisyjną i maksymalny prąd katody.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Masz racje, nie zrozumielismy sie.
Na poczatek na temat ECL85. Podana moc rozpraszana przez anode, jest moca jaka zazyczyl sobie zamawiajacy , aby byla uwidoczniona. Nie ma to nic wspolnego z jej moca rzeczywista. Przykladem moze byc lampa 6EH5, majaca "tylko" 5.5W przy anodzie o 0.5cm^2 wiekszej od 12 watowej 6AQ5. W kazdym razie, po mlotkowym sprawdzeniu ponad 20 lamp, wyszlo mi, ze powierzchnia anody jest w cm^2 od 1 do 1.2 razy wieksza niz moc w watach. Inaczej mowiac 10W lampa bedzie miala anode od 10 do 12 cm^2. Tak wiec Twoja "hiperbola mocy" traci racje bytu, bo powinna odpowiadac 7watom, ale i rowniez 12W, w zaleznosci od potrzeb. Teraz prady: dla 6GV8 - ECL85 "Maximum Average Cathode Current" wynosi 75mA, dla 6BQ5 - EL84 wynosi 65 mA i dla 6GW8 - ECL86 wynosi 55mA. Odpwiednio dla pracy w ukladach audio mamy: 84 -- 48mA; 85 -- 41mA; 86 -- 36mA. Inaczej mowiac zdanie: "Aby wejsc w zakres liniowy bez zmiany Ug2 musialaby miec zdolnosc przyjecia wiekszej mocy (pomijam problem max pradu ciaglego katod)" traci na wartosci, bowiem lampa moze dac wiekszy prad, przyjac wieksza moc, a zaczyna sie "wstydzic" przy 25W tak samo jak EL84. Moze tu miec znaczenie fakt, ze anoda jest warstwowa, a nie z pojednczej blachy, a tym samym lepiej rozprowadza i promieniuje cieplo.
Praca 6GV8 jako pentoda nie daje "dobrych wynikow", 6BQ5 ma "ladniejszy"(?) dzwiek, ale w polaczeniu triodowym jest lepsza od 6BQ5 no i wyraznie mocniejsza, szczegolnie w basie.
Pozdrowienia
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Vic384 pisze:Praca 6GV8 jako pentoda nie daje "dobrych wynikow", 6BQ5 ma "ladniejszy"(?) dzwiek, ale w polaczeniu triodowym jest lepsza od 6BQ5 no i wyraznie mocniejsza, szczegolnie w basie.
Co do trybu pentody to kwestia kilku jesienno-zimowych wieczorów i całej serii eksperymentów i dobierze się dobry punkt pracy.
To że w triodzie ma "lepsze basy" to nie dziwi - mniejsza rezystancja dynamiczna. Ponadto katoda ma zapas na chwilowe "łupnięcie" prądem.
Średnia wartość Ikmax to 75mA. OK ale w impulsie będzie to coś w okolicy 200mA a na pewno grubo powyżej 100mA.

Vic384 pisze:Inaczej mowiac zdanie: "Aby wejsc w zakres liniowy bez zmiany Ug2 musialaby miec zdolnosc przyjecia wiekszej mocy (pomijam problem max pradu ciaglego katod)" traci na wartosci, bowiem lampa moze dac wiekszy prad, przyjac wieksza moc, a zaczyna sie "wstydzic" przy 25W tak samo jak EL84. Moze tu miec znaczenie fakt, ze anoda jest warstwowa, a nie z pojednczej blachy, a tym samym lepiej rozprowadza i promieniuje cieplo.
Spójrz na ch-tyki ale usuń z nich hiperbolę mocy. Całkiem przyzwoite ale użyteczny zakres pracy dla typowych dla zastosowanie warunków nie "włazi" na ten pożądany obszar pod hiperbolą mocy. To że można jej "dokopać" to jedno. Ale ktoś z jakiegoś powodu przyjął te wartości mocy admisyjnej. Można próbować zaryzykować iż można śmiało przekroczyć w klasie A podaną moc admisyjną anody (gorzej nieco z g2) co przy fakcie iż to śmieciówka to może nie jest jakimś problemem.
Parametry lampy wynikają po prostu z jej przeznaczenia jako klucz prądowy - praca impulsowa. Wręcz pewnikiem będzie fakt że dla pracy liniowej powinny być określone inne wartość graniczne.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Jeszcze raz ja. Piszesz: "Ale ktos z jakiegos powodu przyjal te wartosci mocy admisyjnej"; to jednak to stwierdzenie nie bardzo do mnie przemawa. Mam lampy do audio typu 12AE10 , gdzie anoda systemu wyjsciowego ma katalogowe 6W mocy admisyjnej. Mam inna lampe, nazywa sie 6KY8 i anoda stopnia mocy ma dla odchylania pionowego 12W i dla audio 14W. Anody sa identyczne z dokladnoscia 0.01mm, jezeli wierzyc cyfrowej suwmiarce. Wiec ? Ktora wartosc jest prawdziwa? Ja mysle, ze jesli rozmawiamy o wielkosci i mocy admisyjnej anody, to wyjasnienie jest nastepujace: opracowano anode o mocy np: 10W. Zrobiono maszyny do jej produkcji, zrobiono iles tam milionow anod i okazalo sie, ze potrzebna jest tez 7W. Teraz jest problem: opracowac nowa anode i zbudowac nowy ciag maszynowy, albo uzyc juz zrobiony, stary i dobrze pracujacy. Tak wiec zastosowano te wieksze anody, a w katalogu podano 7W, bo tak sobie zyczyl zamawiajacy lampy.
Mysle, ze jest to najbardziej logiczne wytlumaczenie dlaczego lampy o roznej mocy maja taka sama anode.
Pozdrowienia
PS: Mam 3 japonskie 6GV8, ktore maja anody identyczne jak ECL86, ale nie maja oslony na S1 i rozklad nog jest taki sam jak normalne ECL85.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Moc admisyjna anody nie musi wynikać wprost z powierzchni anody, limitować mogą ją też osiągane wewnątrz przez inne elektrody temperatury (np. związane z rozszerzalnością cieplną czy emisją wtórną), stabilność parametrów, trwałość itp. czynniki. Na pewno producent określał moc na podstawie wymiernych czynników.

Czytałem kiedyś na RM w komentarzach (niestety - nie pamiętam typu lamp) o dwóch lampach nadawczych, słabszej i mocniejszej, które w istocie były dokładnie tą samą konstrukcją, ale jedna (silniejsza) miała wyspecyfikowane gorsza parametry trwałościowe niż druga (przez producenta przeznaczona do zastosowań specjalnych).
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Fajna dyskusja! :) Dziekuje bo, jak zwykle, wiele sie dowiaduje.

Nie zapominajmy jednak o dwoch rzeczach: (1) wzmacniacz, ktory planuje, to max. 1-1.5W, oraz (2) bede testowal najpierw jedna lampe :) Jak upale to znaczy, ze cos jest nie tak i trzeba bedzie zmienic punkt pracy.

Chyba, ze gsmok podjalby sie sciagniecia charakterystyk 6GV8 (moge podeslac ;)) w konfiguracji triody przy uzyciu uTracer'a :twisted: BTW -- musze sobie w koncu to ustrojstwo kupic... Choc probowalem zainstalowac soft do niego i cos bylo skopane pod Win10.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Vic384 pisze:Mam lampy do audio typu 12AE10 , gdzie anoda systemu wyjsciowego ma katalogowe 6W mocy admisyjnej. Mam inna lampe, nazywa sie 6KY8 i anoda stopnia mocy ma dla odchylania pionowego 12W i dla audio 14W. Anody sa identyczne z dokladnoscia 0.01mm, jezeli wierzyc cyfrowej suwmiarce. Wiec ? Ktora wartosc jest prawdziwa?
Zważ że przy pracy impulsowej większa moc jest wydzielana na g2. znacznie dłuższy jest czas gdy lampa jest praktycznie zatkana. Wtedy prąd Ig2 znacznie wzrasta.
Te 2 W mniej wynika z bilansu ciepła dla pracy impulsowej oraz konieczności zapewnienia większego zapasu bowiem szczyt impulsów nie był gwarantowany tak jak punkt pracy w klasie A czy B. .
Vic384 pisze:Teraz jest problem: opracowac nowa anode i zbudowac nowy ciag maszynowy, albo uzyc juz zrobiony, stary i dobrze pracujacy. Tak wiec zastosowano te wieksze anody, a w katalogu podano 7W, bo tak sobie zyczyl zamawiajacy lampy.
Mysle, ze jest to najbardziej logiczne wytlumaczenie dlaczego lampy o roznej mocy maja taka sama anode.
Błądzisz panie. Przy masowej produkcji to ułamek centa był cenny. Ustawienie maszyn na inny wymiar elektrod to pikuś jeśli chodzi o koszty w porównaniu ze zużyciem materiału podczas masowej produkcji.

Słowo klucz - praca impulsowa z wszelkimi konsekwencjami.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Zdaje mi sie, ze kto inny bladzi. Mowisz, ze chodzi o prace impulsowa, ale ja podalem dokladny przyklad lamp do audio: 12AE10 jest 7W oraz 6KY8 jest 14W. Nie wiem czy napisalem niewyraznie, wiec powtarzam; chodzi o prace w ukladzie audio. O jakich kolwiek impulsach nie wspominalem. Po rozbiciu i po pomiarach, sa one jednakowe z dokladnoscia do 0.01mm. No, maja male roznice, siatki S1 i S2 w lampie KY sa "wzrokowo" gesciejsze, a najwieksza roznica jest taka, ze banka KY jest o 15mm wyzsza. Teraz z innej beczki: mam lampy, ktore sa do odchylania pionowego i audio, a nazywaja sie 6JB5. Jest to w "pewnym sesie" zlinearyzowana EL84. Maja one dla pionowego 15W i dla audio 17W. W wykonaniu "International" maja srednice 28mm, wysokosc 58mm i anode 14.5 cm^2. Ta sama lampa firmy "GE" ma sredice 38mm, wysokosc 66 mm i anode o powierzchni ponad 25 cm^2. Tych ostatnich nie pomierzylem dokladnie, bo szkoda mi rozbijac nowe lampy. Acha, wersje RCA i W, maja anody 18 cm^2 oraz 25 cm^2. Wersja Sylwanii ma tylko 25 cm^2. Jezeli by tak zalezalo na oszczednosci, to wszystkie powinny byc te najmniejsze: oszczednosc 40% niklu na anody i tez 40 % na szkle banki. Jak widac, to nikt tu nie bral pod uwage tego "ulamka centa", albo i wiecej.
Pozdrowienia
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Vic384 pisze:Tych ostatnich nie pomierzylem dokladnie, bo szkoda mi rozbijac nowe lampy. Acha, wersje RCA i W, maja anody 18 cm^2 oraz 25 cm^2. Wersja Sylwanii ma tylko 25 cm^2. Jezeli by tak zalezalo na oszczednosci, to wszystkie powinny byc te najmniejsze: oszczednosc 40% niklu na anody i tez 40 % na szkle banki. Jak widac, to nikt tu nie bral pod uwage tego "ulamka centa", albo i wiecej.
A wielkości produkcji znamy? Bo dla stosunkowo małej partii nie opłaca się dosztukowywać dedykowanych detali (selekcjonowanie, kategoryzowanie, klasyfikowanie w magazynie, transporcie kosztuje i mniej asortymentu tym taniej i to pod każdym względem).

Watpię by właściciel fabryki ot tak bez wyraźnego uzasadnienie i powodu marnował surowce na masową produkcję.

I jeszcze jedno przy produkcji przewidzianej jako zapas serwisowy większa trwałość lampy czyli przeskalowanie jej elektrod to oznacza zmniejszenie kosztów. To ma miejsce gdy już nie spodziewamy się wysokiego popytu. Tak było gdy kończyła się era lamp.