Witam.
Czwartkowym wieczorem otrzymałem podarunek - wojskową przystawkę do odbioru CW etc. etc.
Prócz "oczka" siedziało tam 17 lampek 12Ż1L (pisownia polska, nie mam cyrylicy). Według "Franka" to uniwersalna pentoda pracująca max do 200 MHz.
Czy ktokolwiek z Forumowiczów wie, do czego i czy można jej użyć?
W załączniku: po lewej lampa kompletna, po prawej - w "negliżu"; jedną postanowiłem poświęcić dla dobra nauki (i ciekawości ).
Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
We wzmacniaczach m.cz. można ją śmiało wykorzystać. Można połączyć w triodę, charakterystyki są dość liniowe, a i normalne pentodowe są ładne. Ja ostatnio załatwiłem sobie kilka sztuk z myślą pożenienia ich z UBL21 (oczywiście ślub wezmą tylko w negliżu ). Można też zrobić różne odbiorniczki, często z niskonapięciowym zasilaniem, bo ona dość niskonapięciowa jest. W sieci jest troche tego (szukaj wpisując 12SH1L)
amator pisze:Witam.
Czwartkowym wieczorem otrzymałem podarunek - wojskową przystawkę do odbioru CW etc. etc.
Prócz "oczka" siedziało tam 17 lampek 12Ż1L (pisownia polska, nie mam cyrylicy). Według "Franka" to uniwersalna pentoda pracująca max do 200 MHz.
Czy ktokolwiek z Forumowiczów wie, do czego i czy można jej użyć?
Szukaj pod RV12P2000, to jest to samo, tylko inny cokół ma, normalniejszy.
Witam.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Z przyjemnością poczytam o niej, bo bez tego upiększacza w posaci alu-korpusu wygląda ... cieplutko ( ) Chociaż...
...po wyjęciu - przynajmniej ja, prostak, mam problemy z właściwym określeniem jej ustawienia w podstawce, trzeba ją wcześniej pooznaczać. OTLamp - jak mnie najdzie (lub wreszcie dojrzeję) do wykorzystania tych lamp, to ja Ci potruję...
amator pisze:
...po wyjęciu - przynajmniej ja, prostak, mam problemy z właściwym określeniem jej ustawienia w podstawce, trzeba ją wcześniej pooznaczać.
Odetnij sobie ładnie część blaszanej bańki z kluczem i przyklej na poxipol lub poszukaj uszkodzonych EF22, ECH21, EBL21 itd. i z nich pozyskaj cokoły.
amator pisze:
OTLamp - jak mnie najdzie (lub wreszcie dojrzeję) do wykorzystania tych lamp, to ja Ci potruję...
A nie ma sprawy:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob, 7 stycznia 2006, 23:17 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
amator pisze:...po wyjęciu - przynajmniej ja, prostak, mam problemy z właściwym określeniem jej ustawienia w podstawce, trzeba ją wcześniej pooznaczać.