Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
Witam
Dziś na złomie były części do starych telewizorów Rubin i Neptun lampowy, przygarnąłem starą lampę od roweru.
Dziś na złomie były części do starych telewizorów Rubin i Neptun lampowy, przygarnąłem starą lampę od roweru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Nie mogę się zgodzić z takimi argumentami. Dla mnie co prawda pokazywane przez AZ11 "skarby" też stanowią śmieci, ale wynika to z faktu, że mam już swoje lata (w maju "stuknęło mi" 53...). Za mojego życia te urządzenia nie staną się już wartościowymi zabytkami, a gdybym nawet zapragnął któregoś z nich mieć w swojej kolekcji, to po prostu stać by mnie było je kupić w dobrym stanie, jak chyba każdego dorosłego pracującego faceta. Jednak dla młodego, ciągle uczącego się jeszcze konstruktora mogą one stanowić niezły sprzęt do eksperymentów i podnoszenia swoich umiejętności. Uważasz, że lepszym rozwiązaniem byłoby dla młokosa kupienie sprzętu już przestrojonego i w świetnym stanie technicznym, by uczyć się na nim napraw stopni mocy i przestrajania głowicy UKF? Gdy ja byłem w wieku lat 10. sam czasami chodziłem na śmietnik serwisu ELDOMU w Zawierciu, by znaleźć tam jakieś silniki od młynków do kawy, wyłączniki termiczne, termostaty i agregaty od lodówek, manometry, kondensatory i rezystory, oczywiście w celu rozbebeszenia, poznania ich konstrukcji wewnętrznej, dla pełnego zrozumienia zasady ich działania. Pewnie wtedy tamte znalezione przeze mnie przedmioty mogłyby dla człowieka dorosłego stanowić kompletnie bezwartościowe śmieci, nie warte nawet podniesienia z ziemi, ale dla mnie stanowiły prawdziwe "skarby", dzięki którym poznałem jak działają współczesne mi w tamtym czasie urządzenia techniczne AGD...Szrot majster pisze:Kolejny śmieć,w dodatku bez pokręteł.Taki amplituner można dostać na olx.pl sprawny i przestrojony.A tu pewnie spalona końcówka(pali się to często,bo ludzie podłączają kolumny 4 omowe albo robią zwarcia a to nie ma zabezpieczeń).Ja takiego syfu wywaliłem ponad 300kg(były amplitunery,mixery,tunery C+,stare TV i co tylko można sobie wyobrazić).Wtopisz w ten szajs kupę kasy a to nie jest nic ani dobrego anie ładnego,ba to nawet nie zabytek-tego była MASA!.
Poszukaj sobie lepszych rzeczy na złomie.Te zwłoki Tosca 303 czy wspomniane lampy(pewnie balasty padły,dlatego na złom) to śmieci niewarte podnoszenia.
AZ 12:nie ośmieszaj się i nie pokazuj(przynajmniej na Forum) takich "okazji i unikatów" bo robisz z siebie pajaca.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Witam
Nie każdy ma czas na naprawę i poszukiwanie części do naprawy urządzeń ze złomu.Romekd pisze:Nie mogę się zgodzić z takimi argumentami. Dla mnie co prawda pokazywane przez AZ11 "skarby" też stanowią śmieci, ale wynika to z faktu, że mam już swoje lata (w maju "stuknęło mi" 53...). Za mojego życia te urządzenia nie staną się już wartościowymi zabytkami, a gdybym nawet zapragnął któregoś z nich mieć w swojej kolekcji, to po prostu stać by mnie było je kupić w dobrym stanie, jak chyba każdego dorosłego pracującego faceta.
W przeciągu kilku lat naprawiałem wiele drobnych usterek w sprzęcie ze złomu typu odcięty przewód, wymiana żaróweczek telefonicznych na diody LED, bezpieczników, potencjometrów, przestrajanie głowic UKF.Romekd pisze:Jednak dla młodego, ciągle uczącego się jeszcze konstruktora mogą one stanowić niezły sprzęt do eksperymentów i podnoszenia swoich umiejętności. Uważasz, że lepszym rozwiązaniem byłoby dla młokosa kupienie sprzętu już przestrojonego i w świetnym stanie technicznym, by uczyć się na nim napraw stopni mocy i przestrajania głowicy UKF?
Ja również zaczynałem od tego. Niestety, zamordowałem w ten sposób radio Ślązak znalezione na śmietniku przez ŚP. sąsiada.Romekd pisze:Gdy ja byłem w wieku lat 10. sam czasami chodziłem na śmietnik serwisu ELDOMU w Zawierciu, by znaleźć tam jakieś silniki od młynków do kawy, wyłączniki termiczne, termostaty i agregaty od lodówek, manometry, kondensatory i rezystory, oczywiście w celu rozbebeszenia, poznania ich konstrukcji wewnętrznej, dla pełnego zrozumienia zasady ich działania. Pewnie wtedy tamte znalezione przeze mnie przedmioty mogłyby dla człowieka dorosłego stanowić kompletnie bezwartościowe śmieci, nie warte nawet podniesienia z ziemi, ale dla mnie stanowiły prawdziwe "skarby", dzięki którym poznałem jak działają współczesne mi w tamtym czasie urządzenia techniczne AGD...
-
- 3125...6249 postów
Witam
Dziś na złomie była stara lampa rtęciowa 2x 250W.
-
- 250...374 postów
Jakiś 3 - 4 lata temu to był na tony oprawy do sodówek. Na ulicach w ramach "ekologii" zamieniano słup z dwoma oprawami sodówek 400W na słup o tej samej wysokości z lampa sodową 150 W plus ogranicznik mocy odkręcony ma max 80W.AZ12 pisze:Witam
Nastały praktycznie na ulicach ciemności.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie

Podobne "modernizacje" ze zmniejszaniem natężenia oświetlenia wykonano w wielu gminach, w tym Pelplin.
To już lampa w motorowerze Komar lepiej oświetla drogę.stdi pisze:Jakiś 3 - 4 lata temu to był na tony oprawy do sodówek. Na ulicach w ramach "ekologii" zamieniano słup z dwoma oprawami sodówek 400W na słup o tej samej wysokości z lampa sodową 150 W plus ogranicznik mocy odkręcony ma max 80W.
Nastały praktycznie na ulicach ciemności.

Podobne "modernizacje" ze zmniejszaniem natężenia oświetlenia wykonano w wielu gminach, w tym Pelplin.
-
- 1250...1874 posty
to był na tony oprawy do sodówek.
Chyba rtęciówek ?sodówek 400W
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 250...374 postów
Zapewne mowa o sodowych OUS 400 "kwadratówkach" naszej produkcji z lat 80, wymienianych masowo na dość tandetne oprawy philipsa, którym po czasie żółkły klosze (w polskich po latach się trzymały i były białe), z plastikowym korpusem i stylizacją ala parking pod biedronką - malagach.
-
- 250...374 postów
Sodówek. Takie nieco prostokątne oprawy. Wysokie słupy po dwie oprawy. Każda z ważniejszych ulic zbiorczych miała takie oświetlenie. Ale teraz ekologia oświetlenie typu "Sowa" - taki projekt z dofinansowaniem. Drobi przelotowe to nawet miały po 6 opraw tego typu - a takie słupy to na ważniejszych skrzyżowaniach.
Montowane są też metalohaogenkowe białe (niemalże neutralne albo lekko zimne) ale dość szybko nabierają poświaty różowej (potas?) i świeca prawie jak już długo eksploatowane sodówki.
Poza Placem Wolności to żadne oświetlenie rtęciówkami w zasadzie nie przetrwało ale te też "dobiją" wraz z przebudową tego placu.
Montowane są też metalohaogenkowe białe (niemalże neutralne albo lekko zimne) ale dość szybko nabierają poświaty różowej (potas?) i świeca prawie jak już długo eksploatowane sodówki.
Poza Placem Wolności to żadne oświetlenie rtęciówkami w zasadzie nie przetrwało ale te też "dobiją" wraz z przebudową tego placu.
A w mojej wsi zbierali śm. wielkogabarytowe. Moja urocza sąsiadka wystawiła.... szkoda, że nie swoją uroczą ....
OTVC Grundig. Wydłubałem b. ładny wzm. na TDA 2040, b. ładne głośniki i płytę główną, z której, z wnukiem, wydobędziemy kilka fajnych części.
Czego i Wam życzy
Andre'

Czego i Wam życzy
Andre'
-
- 3125...6249 postów
Witam
Na częściach ze starego telewizora znalezionego w śmietniku kilka lat temu zrobiłem wzmacniacz mocy stereofoniczny 5W z zasilaczem impulsowym.
Dziś na złomie był stary młynek do kawy, stara lampa świetlówkowa 8W, uratowałem wskaźnik wychyłowy.
Zasilanie symetryczne?ankowalik pisze:Wydłubałem b. ładny wzm. na TDA 2040, b. ładne głośniki i płytę główną, z której, z wnukiem, wydobędziemy kilka fajnych części.
Na częściach ze starego telewizora znalezionego w śmietniku kilka lat temu zrobiłem wzmacniacz mocy stereofoniczny 5W z zasilaczem impulsowym.
Dziś na złomie był stary młynek do kawy, stara lampa świetlówkowa 8W, uratowałem wskaźnik wychyłowy.
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Ostatnio na złomie był dzwonek, telefon PZT z 1937, adapter, prostownik selenowy w obudowie po liczniku i stary fotel ginekologiczny (nie brałem).
Ostatnio na złomie był dzwonek, telefon PZT z 1937, adapter, prostownik selenowy w obudowie po liczniku i stary fotel ginekologiczny (nie brałem).
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 375...499 postów
Super znalezisko ten telefon. Dobrze, że uratowany przed hutą
Stare meble szpitalne są "w cenie" i dość chodliwe.

-
- 2500...3124 posty
.. było fotel brać
A dzwonek to taki mam , górniczy przeciw wybuchowy 110V u mnie działa na 220

A dzwonek to taki mam , górniczy przeciw wybuchowy 110V u mnie działa na 220
-
- 375...499 postów
druk Canon pixma MP540 nawet ładny cóż patrony suche jak pieprz a w dodatku CD drivera brak i co za tym idzie scanner nie działa tożem wybarterował ustrojstwo w knajpie za flachę żubra i po krzyku
a lampę przednią do roweru, owszem biorę bardzo chętnie ale na dynamko, żadne tam LED i baterie
a lampę przednią do roweru, owszem biorę bardzo chętnie ale na dynamko, żadne tam LED i baterie
lubię szum starej płyty