Jak niektórzy widzieli zapewne w wątku "elektrośmieci", przytaszczyłem do domu piec - Bohm regent 30. Nawet działa, niestety ktoś wymontował mu oryginalne głośniki. Najpierw wpadłem na pomysł montażu w istniejących otworach (ktoś zrobił mu "rasowanie" i wyciął w tylnej ściance otwory pod głośniki 20cm) głośników o tej średnicy, jednak zmieniłem plany i postanowiłem przywrócić ten sprzęt do oryginału. Dorobiłem przednią ściankę u stolarza, teraz pozostaje mi znalezienie odpowiednich głośników. Oryginalnie siedziały tam RFT 12,5W 6ohm, niestety kiepsko z dostępnością tych głośników lub są oferowane w kiepskim stanie, zatem chciałem zamontować tam inne. Planowałem zamontować 2 sztuki GDS 30/30, niestety, z obu które dostałem jeden okazał się spalony, drugi, już po zamontowaniu, bez powodu zaczął ocierać cewką o magnes (nie rzucałem nim o ściany, ani nawet go nie podłączałem - chyba starość...). Namyśliłem się i chyba nie będę tam montował głośników, które połączone w szereg dadzą 8 zamiast 12 ohm, bo to jednak trochę będzie męczyć poczciwy wzmacniacz.
Co byście mi polecili do tego pieca? Ważne, aby to były głośniki dostępne i nie za astronomiczne pieniądze... Nie potrzebuję brzmienia z kosmosu, nie jestem Hendrixem, czasem sobie gram na przesterze w domu. Do ukończenia tego pieca brakuje mi tylko głośników... oraz napisu na front