To pracuj na umowę zlecenie itp. (jak nie na siebie to na kogoś z rodziny) albo na lewo. Taki to niestety chory kraj gdzie bezrobocie potężne a państwo zabrania pracować.Szrot majster pisze:a ja nie zaczynam pracy,choć mam wykształcenie średnie z maturą,znam niemiecki i angielski i mam skończony kurs Cisco CCNA,bo boję się utraty renty,bo taki to zasrany,głupi kraj![]()
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
-
- 3125...6249 postów
Dziś na złomie w Starogardzie były stare lampy metalohalogenkowe 70W.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Ale powiedz, kogo to obchodzi?AZ12 pisze:Dziś na złomie w Starogardzie były stare lampy metalohalogenkowe 70W.
Dziś na złomie w Kociokwikach były części rakiety V-2. A może i nie to, ale do złudzenia przypominało parasol ogrodowy...
Poszukuję 1R5T.
-
- 1875...2499 postów
Panowie - dajcie na luz...elektrit pisze:Ale powiedz, kogo to obchodzi?AZ12 pisze:Dziś na złomie w Starogardzie były stare lampy metalohalogenkowe 70W.
Dziś na złomie w Kociokwikach były części rakiety V-2. A może i nie to, ale do złudzenia przypominało parasol ogrodowy...
Ja każdorazowo z napięciem czekam na wieści ze złomu w Starogardzie

-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Czasem coś tam dobrego się znajdzie, generalnie z tego miejsca zbierałem blachy ocynkowane 1mm na obudowy i chassis.
Dziś na złomie znalazłem amplituner Tosca 303.
Czasem coś tam dobrego się znajdzie, generalnie z tego miejsca zbierałem blachy ocynkowane 1mm na obudowy i chassis.
Dziś na złomie znalazłem amplituner Tosca 303.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Kolejny śmieć,w dodatku bez pokręteł.Taki amplituner można dostać na olx.pl sprawny i przestrojony.A tu pewnie spalona końcówka(pali się to często,bo ludzie podłączają kolumny 4 omowe albo robią zwarcia a to nie ma zabezpieczeń).Ja takiego syfu wywaliłem ponad 300kg(były amplitunery,mixery,tunery C+,stare TV i co tylko można sobie wyobrazić).Wtopisz w ten szajs kupę kasy a to nie jest nic ani dobrego anie ładnego,ba to nawet nie zabytek-tego była MASA!.
Poszukaj sobie lepszych rzeczy na złomie.Te zwłoki Tosca 303 czy wspomniane lampy(pewnie balasty padły,dlatego na złom) to śmieci niewarte podnoszenia.
AZ 12:nie ośmieszaj się i nie pokazuj(przynajmniej na Forum) takich "okazji i unikatów" bo robisz z siebie pajaca.
Ja w styczniu dostałem 2 letniego LCD Sharp za zutylizowanie(kobieta nie miała gdzie wyrzucić).Po wymianie płytki zasilacza(wcześniej jakiś idiota rozgrzebał i nic już nie dało się zrobić) za 150zł(allegro) TV ożył.A to nie śmieć,bo ma DVB-T/C,USB,CI,i ma 40 cali(to nie stary Jowisz z kurnika)
Kolejny śmieć,w dodatku bez pokręteł.Taki amplituner można dostać na olx.pl sprawny i przestrojony.A tu pewnie spalona końcówka(pali się to często,bo ludzie podłączają kolumny 4 omowe albo robią zwarcia a to nie ma zabezpieczeń).Ja takiego syfu wywaliłem ponad 300kg(były amplitunery,mixery,tunery C+,stare TV i co tylko można sobie wyobrazić).Wtopisz w ten szajs kupę kasy a to nie jest nic ani dobrego anie ładnego,ba to nawet nie zabytek-tego była MASA!.
Poszukaj sobie lepszych rzeczy na złomie.Te zwłoki Tosca 303 czy wspomniane lampy(pewnie balasty padły,dlatego na złom) to śmieci niewarte podnoszenia.
AZ 12:nie ośmieszaj się i nie pokazuj(przynajmniej na Forum) takich "okazji i unikatów" bo robisz z siebie pajaca.
Ja w styczniu dostałem 2 letniego LCD Sharp za zutylizowanie(kobieta nie miała gdzie wyrzucić).Po wymianie płytki zasilacza(wcześniej jakiś idiota rozgrzebał i nic już nie dało się zrobić) za 150zł(allegro) TV ożył.A to nie śmieć,bo ma DVB-T/C,USB,CI,i ma 40 cali(to nie stary Jowisz z kurnika)
-
- 625...1249 postów
Tak samo mógł pomysleć mój dziadek który w latach 50 schował do walizki na strychu Kordiala; którego miejsce zajął Pionier. I tak samo mógł pomyśleć w końcówce lat 70, kiedy Pioniera zastąpił Taraban. Ale nie pomyślał.Szrot majster pisze:Witam!
Kolejny śmieć
Poszukuję 1R5T.
-
- 2500...3124 posty
.... było dać ogłoszenie na triodzie, ze masz tyle rzeczy do wydania, nie wszyscy wszystko uważają za złom i nie wszyscy mają możliwość taki złom dostać. Nikt by nie był chętny wtedy dopiero hasiok....Niektórych nie stać na współczesny badziew i cieszyli by się np. taką unitrą....Szrot majster pisze:Ja takiego syfu wywaliłem ponad 300kg(były amplitunery,mixery,tunery C+,stare TV i co tylko można sobie wyobrazić)
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
PS. Wymień klawiaturę bo źle się czyta.
W tym sprzęcie jest wada polegająca na braku bezpieczników na zasilaniu stopni końcowych mocy. Jeśli oba tranzystory mocy zrobią zwarcie to przy zadrutowanym bezpieczniku może się spalić transformator.Szrot majster pisze:Witam!
Kolejny śmieć,w dodatku bez pokręteł.Taki amplituner można dostać na olx.pl sprawny i przestrojony.A tu pewnie spalona końcówka(pali się to często,bo ludzie podłączają kolumny 4 omowe albo robią zwarcia a to nie ma zabezpieczeń).
Obecnie magnetowidów, tunerów SAT i odtwarzaczy DVD nie zbieram. Podobnie opraw oświetleniowych świetlówkowych, te co mam czekają na "remont". Stateczniki w nich były sprawne, wyrzucają takie rzeczy ludzie z powodu wymiany na dziadowskie diody LED. Sporo sprzętu pozbyłem się przez fora internetowe, w tym dwa tunery AM Radmor 5122. Niedawno kolega ze szkoły mówił do mnie, czy nie chcę starego telewizora, ostatecznie złomiarze go zabrali.Szrot majster pisze:Ja takiego syfu wywaliłem ponad 300kg(były amplitunery,mixery,tunery C+,stare TV i co tylko można sobie wyobrazić).Wtopisz w ten szajs kupę kasy a to nie jest nic ani dobrego anie ładnego,ba to nawet nie zabytek-tego była MASA!.
PS. Wymień klawiaturę bo źle się czyta.
Ostatnio zmieniony pn, 30 maja 2016, 19:36 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
W szybkich nagrywarkach DVD sa diody laserowe o mocy do 320mW. Mozna juz ta moca grawerowac w drzewie I plastiku.
Pozdrowienia
W szybkich nagrywarkach DVD sa diody laserowe o mocy do 320mW. Mozna juz ta moca grawerowac w drzewie I plastiku.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Te z nagrywarek CD też są całkiem mocne, ale niestety świecą w podczerwieni.Vic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
We wspomnianej Tosce AWS-303 nie ma żadnego błędu technicznego. Transformator w tym amplitunerze zabezpiecza zwłoczny bezpiecznik 630 mA, włączony w obwodzie uzwojenia pierwotnego, no chyba że jakiś patałach go "zwatował" lub wymienił na bezpiecznik bezzwłoczny o większym prądzie dopuszczalnym... Podobnie nie stosowano bezpieczników w obwodzie zasilania stopni mocy w amplitunerze AT-9010. I w tym przypadku producent uznał, że wystarczającym zabezpieczeniem jest bezpiecznik włączony w obwód uzwojenia pierwotnego transformatora sieciowego, oczywiście pod warunkiem, że jest to bezpiecznik o parametrach nominalnych, a nie "przewymiarowany"...AZ12 pisze:W tym sprzęcie jest wada polegająca na braku bezpieczników na zasilaniu stopni końcowych mocy. Jeśli oba tranzystory mocy zrobią zwarcie to może się spalić transformator.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Witam
Takie rozwiązanie jest jeszcze stosowane w amplitunerach Eltra, np: R-8040. Dostałem kilka lat temu taki sprzęt z informacją, że nie działa i zbyt mocno nagrzewa się transformator sieciowy, okazało się, że oba tranzystory końcowe mocy jednego kanału miały zwarcie.
Takie rozwiązanie jest jeszcze stosowane w amplitunerach Eltra, np: R-8040. Dostałem kilka lat temu taki sprzęt z informacją, że nie działa i zbyt mocno nagrzewa się transformator sieciowy, okazało się, że oba tranzystory końcowe mocy jednego kanału miały zwarcie.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Diody z CD o szybkosci 48x, maja moc do 50mW. DVD o szybkosci 1x, maja diode okolo 120mW.
Pozdrowienia
Diody z CD o szybkosci 48x, maja moc do 50mW. DVD o szybkosci 1x, maja diode okolo 120mW.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Ja także!Locutus pisze:Panowie - dajcie na luz...elektrit pisze:Ale powiedz, kogo to obchodzi?AZ12 pisze:Dziś na złomie w Starogardzie były stare lampy metalohalogenkowe 70W.
Ja każdorazowo z napięciem czekam na wieści ze złomu w Starogardzie
dla mnie to fascynująca never rending story.Zauważcie,że ten wątek cieszy się ogromnym powodzeniem,zobaczcie ilość ogladnięć!.Więc panowie malkontenci,nie obrzydzajcie bezinteresownie,bo nie reprezentujecie (jak mniemam) żadnego lobby.Po prostu i ludzku lubimy grzebać po śmietnikach ( ja też!).Można napisać sporo na temat odzysku przydatnego nam -zbieraczom.Ja wykorzystuję takie elementy do renowacji radyjek bateryjnych z PRL-u,a także przedwojennych (tak!).Drobny przykład -do Blaupunkta 3W6 "podchodzi" zębatka z elektrośmieciowej drukarki,choć ja pochopnie dołożyłem 2 przepusty gumowe z kabla sieć i juz nie mam motywacji zmieniać tego fikuśnego układu zmiany selektywności w pcz.(coś podobnego do patentu z Podhala)..Sławku! chylę czoła przed Twoim samozaparciem,wbrew kłodom rzucanym pod nogi
pozdrawiam serdecznie
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------