Kolego stdi , moja uwaga i pytanie dotyczyła nie tego czy wyłączono,czy przerwa konserwacyjna , czy "tłum " lub nie słucha na długich... W planie CCiR szereg państ głównie europejskich od "początku" w tym Niemcy są wyłącznymi dysponentami częstotliwości w długofalowym zakresie .stdi pisze:Obecnie to nie ma większego znaczenia. Nawet jakbyśmy oficjalnie zaprzestali nadawania to tłumu chętnych na 225kHz nie zobaczymy.
W wielkopolsce nie ma 1 go programu na długich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: W wielkopolsce nie ma 1 go programu na długich
-
- 250...374 postów
A co to realnie znaczy obecnie? Nic. Możemy wyłączyć nadajnik i koniec. Jakieś 30 - 40 lat temu to pewnie by się pojawili chętni na przytulenie częstotliwości. Jakoś w miejsce po niemieckich stacjach na falach średnich nie wpakowali tłumnie inni nadawcy.
-
- 75...99 postów
Mam antenę ok 30 m. jest to drut rozciągnięty ok 5 m nad ziemią w kierunku wschod-zachod.Może ktoś podpowie jak zrobić porządną antenę lub podeśle link.Kiedyś ściągałem polskojęzyczną stację z białorusi ale teraż lipa.stworek
-
- 75...99 postów
Co oznacza-spiąć raspbery pi z niewielkim modulatorem AM Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem.Czy można kupić taki modulator.StworekMaciek1 pisze:Nie wiedziałem że bycie radioamatorem oraz renowacja zabytkowych odbiorników kończy się na słuchaniu pr1 na 225khz.stworek pisze:Obawiam się że wyłączą nam niedługo to pasmo i zmusza do kupna kupy g.... z chin i to koniec naszej pasji i lamp.
Zrób porządna antenę i odkryjesz nawet na falach krótkich stacje nadające w języku polskim w różnych porach dnia. Dodatkowo przy codziennym użytkowaniu wystarczy spiąć raspberry pi z niewielkim modulatorem AM i cieszyć się mnogością stacji.
Wiele urządzeń lampowych pracuje i długie lata będzie nadawać i odbierać na pasmach amatorskich.
Wyłącznie pr1 to zbyt mało by zatrzymać pasjonatów
-
- 20...24 posty
Jedynka na długich już od wczoraj słyszalna.
-
- 250...374 postów
Raspberry Pi to taki fajny mały komputer jednopłytkowy. Co ważniejsze są dystrybucje dedykowanych systemów operacyjnych o czysto multimedialnym przeznaczeniu . Bez problemu znajdziesz oprogramowanie m.in. będące klientem radia internetowego, serwisów muzycznych.stworek pisze: Co oznacza-spiąć raspbery pi z niewielkim modulatorem AM Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem.Czy można kupić taki modulator.Stworek
Dla potrzeb AM wystarczy wbudowany port audio. Modulator AM podłączasz do wyjścia AVout uruchamiasz na Raspberry np. Volumio i masz autonomiczny system audio z dosyłem radiowym AM do starych radii. Za pomocą smartfona sterujesz sobie tym co ma grać Volumio uruchomione na Raspberry Pi.
Sam modulator AM - niestety trzeba zrobić samemu. Popyt na takie urządzeni jest zbyt mały by ktoś to produkował i sprowadzał np. do marketów ze sprzętem elektronicznym.
-
- 625...1249 postów
Mi się wydaje, że jedynka na długich jeszcze długo nie zniknie. Transmisja na tych falach przeznaczona była dla rodaków mieszkających za granicą; co też w dobie radia internetowego już znaczenia nie ma.
Ale kierowcy TIR;ów? To liczna grupa słuchczy.
Ale kierowcy TIR;ów? To liczna grupa słuchczy.
Poszukuję 1R5T.
-
- 250...374 postów
Ale to było wtedy gdy był masz półfalowy zapewniający dobry odbiór w całej Europie oraz w północnej Afryce. Obecny system antenowy nie spełnia tego warunku a zaprojektowany był na co najwyżej pokrycie kraju. Pokrycie kraju jest gorsze niż za starego nadajnika.elektrit pisze: Transmisja na tych falach przeznaczona była dla rodaków mieszkających za granicą; co też w dobie radia internetowego już znaczenia nie ma.
Patrz wyżej.elektrit pisze: Ale kierowcy TIR;ów? To liczna grupa słuchczy.
Argument upadł wraz ze starym masztem.
Fale długie słabo się odbijają od jonosfery.
-
- 625...1249 postów
A kierowcy TIR'ów? A Polacy w Kazachstanie?stdi pisze:to tłumu chętnych na 225kHz nie zobaczymy.
Trzecie- zwolnimy 225 kHz. Skąd wiesz, że tą częstotliwość nie wykorzysta jakaś putinowska propaganda? Albo inna wraża nam?
Ten zakres, przyzwyczajony przez pokolenia zakres; trzeba trzymać.
Poszukuję 1R5T.
-
- 75...99 postów
Jeszcze raz poprosze kolegów o przepis na dobrą antenę.Widziłem kiedyś rysunki i opis anten do detektorów ale nie wiem czy sprawdzą się teraz.Nie jestem elektronikiem a radia lampowe i nie tylko zbieram od niedawna(ok 20szt)pozdrawiam.stworek
-
- 1250...1874 posty
Na naszym Forum proponowałem wykonanie aktywnej anteny ferrytowej (materiał z internetu). Daje dobry odbiór w warunkach miejskich w silnie zakłóconym środowisku.
Jeden z naszych kolegów wykonał taką i pochwalił się nią. Przedstawił jej zdjęcie w towarzystwie zacnego "Pionierka". Poszukać trzeba tego tematu.
Innym dobrym rozwiązaniem jest szerokopasmowa aktywna antena typu MINI WHIP ANTENNA: http://www.pa3fwm.nl/technotes/tn07.html
Jeden z naszych kolegów wykonał taką i pochwalił się nią. Przedstawił jej zdjęcie w towarzystwie zacnego "Pionierka". Poszukać trzeba tego tematu.
Innym dobrym rozwiązaniem jest szerokopasmowa aktywna antena typu MINI WHIP ANTENNA: http://www.pa3fwm.nl/technotes/tn07.html
-
- 625...1249 postów
Dorzucę jeszcze swoje 5 groszy do tematu modulatora. http://www.giangrandi.ch/electronics/am ... -mod.shtml
Wykonałem sobie układ z powyższego linku jako domowy układ i sprawdza się świetnie ze wzystkimi moimi odbiornikami. Zaprojektowane pcb ułatwia całą sprawe i w niewielkiej obudowie uniwersalnej mieści się razem z raspberry pi oraz zasilaczem.
Co do dobrej anteny to świetnie wypadają anteny magnetyczne typu loop stosowane przez dziesiątki lat przez marynarki wojenne a jesli miejsce pozwala to najlepsza nadawcza i odbiorcza antena jaka mi się trafiła to była stara G5RV ale to było jak jeszcze mieszkałem pod Płockiem. Ważne by poczytać przy tym o propagacji fal krótkich oraz zadbać o uziemienie.
Kanada kilka lat temu wyłączyła się z nadawania na falach kf i sprzedano częstotliwości ChRL. Wyłączenie lub utrzymane 225khz może mieć podłoże jedynie polityczne. Do czasu kiedy będzie możliwe oddziaływania propagandowe będzie ono utrzymane. Słuchając broadcasting na kf można odnieść wrażenie, że toczy się tam spora wojna propagandowa a informacje bardzoodbiegają od tych znajdowanych w internecie. Ciekawe to zwłaszcza ze spora część trzeciego świata czerpie informacje właśnie z kf.
Wykonałem sobie układ z powyższego linku jako domowy układ i sprawdza się świetnie ze wzystkimi moimi odbiornikami. Zaprojektowane pcb ułatwia całą sprawe i w niewielkiej obudowie uniwersalnej mieści się razem z raspberry pi oraz zasilaczem.
Co do dobrej anteny to świetnie wypadają anteny magnetyczne typu loop stosowane przez dziesiątki lat przez marynarki wojenne a jesli miejsce pozwala to najlepsza nadawcza i odbiorcza antena jaka mi się trafiła to była stara G5RV ale to było jak jeszcze mieszkałem pod Płockiem. Ważne by poczytać przy tym o propagacji fal krótkich oraz zadbać o uziemienie.
Kanada kilka lat temu wyłączyła się z nadawania na falach kf i sprzedano częstotliwości ChRL. Wyłączenie lub utrzymane 225khz może mieć podłoże jedynie polityczne. Do czasu kiedy będzie możliwe oddziaływania propagandowe będzie ono utrzymane. Słuchając broadcasting na kf można odnieść wrażenie, że toczy się tam spora wojna propagandowa a informacje bardzoodbiegają od tych znajdowanych w internecie. Ciekawe to zwłaszcza ze spora część trzeciego świata czerpie informacje właśnie z kf.
-
- 250...374 postów
-> Maciek1
Mylisz szeroko pojmowany internet z mocno cenzurowanymi portalami należącymi do niewielkiej liczby korporacji medialnych. Zapomnij o facebooku, onecie, wp itd.. to odkryjesz zupełnie inne informacje nieprzystające do tych "poprawnie politycznych". W latach 60-tych w USA na rynku miediów rządizło ponad 50 dużych firma. Obecnie tylko 8. Ten fakt powinien Tobie i nie tyko Tobie przemówić do wyobraźni że nie ma czegoś takiego jak wolność słowa.
Kto ma ogromną kasę ten ma monopol na "prawdę" - reszta to będą oszołomy do zwalczenia z wykorzystaniem ogromnych środków finansowych
Biedne kraj - nie dziw się że tam żyją jeszcze krótkie fale. To często jedyne media elektroniczne jako mogą dotrzeć.
Nie potrzeba do odbioru gniazdka z prądem.
-> elektrit
To nie dipol półfalowy i nie ta moc. Zapomnij o Kazachstanie.
Kierowcy TIRów co odbiorą? Coś w sumie i w zakłóceniach?
To nie masz w Konstantynowie zapewniający stabilny odbiór w całej Europie plus północna Afryka. Praktycznie cała Polska pokryta była - za wyjątkiem 2% kraju o b. trudnych warunkach do odbioru. Solec Kujawki nie zapewnia pełnego pokrycia kraju zaś Ty piszesz o mrzonkach z dalekim odbiorem. Zimą w nocy może jeszcze się jakoś uda. Latem nocą obawiam się że z ledwością na granicy szumów. Długie fale z ledwością się odbijają od jonosfery - więc podstawą jest fala przyziemne a system antenowy Solca więcej w kosmos emituje.
Znacznie bogatsi od nas Niemcy wyłączyli wszystkie nadajniki AM w tym cyfrowe DRM. Też mają swoich rodaków mieszkających w równych miejscach d. ZSRR. Najpierw wszystkie samorządowe i państwowe nadajniki jednego dnia ciachnęli a miesiąc później jednocześnie zamilkły nieliczne komercyjne.
Kazachstan - no problem - satelita tyle że oni dopiero od niedawna korzystają też z DVB-S2 a korzystali dotąd tylko z konkurencyjnego standardu Digicipher. Nie widzę przekazów PR jak TVP Polonia dla Kazachstanu - niekodowanego oczywiści
Aktywne anteny lokalizacje z miastem i inne cuda - OK ale to znikomy ułamek marginesu błędu statystycznego.
Megawat mocy w gwizdek. Tak należy podsumować emisję Jedynki na 225kHz.
Mylisz szeroko pojmowany internet z mocno cenzurowanymi portalami należącymi do niewielkiej liczby korporacji medialnych. Zapomnij o facebooku, onecie, wp itd.. to odkryjesz zupełnie inne informacje nieprzystające do tych "poprawnie politycznych". W latach 60-tych w USA na rynku miediów rządizło ponad 50 dużych firma. Obecnie tylko 8. Ten fakt powinien Tobie i nie tyko Tobie przemówić do wyobraźni że nie ma czegoś takiego jak wolność słowa.
Kto ma ogromną kasę ten ma monopol na "prawdę" - reszta to będą oszołomy do zwalczenia z wykorzystaniem ogromnych środków finansowych
Biedne kraj - nie dziw się że tam żyją jeszcze krótkie fale. To często jedyne media elektroniczne jako mogą dotrzeć.
Nie potrzeba do odbioru gniazdka z prądem.
-> elektrit
To nie dipol półfalowy i nie ta moc. Zapomnij o Kazachstanie.
Kierowcy TIRów co odbiorą? Coś w sumie i w zakłóceniach?
To nie masz w Konstantynowie zapewniający stabilny odbiór w całej Europie plus północna Afryka. Praktycznie cała Polska pokryta była - za wyjątkiem 2% kraju o b. trudnych warunkach do odbioru. Solec Kujawki nie zapewnia pełnego pokrycia kraju zaś Ty piszesz o mrzonkach z dalekim odbiorem. Zimą w nocy może jeszcze się jakoś uda. Latem nocą obawiam się że z ledwością na granicy szumów. Długie fale z ledwością się odbijają od jonosfery - więc podstawą jest fala przyziemne a system antenowy Solca więcej w kosmos emituje.
Znacznie bogatsi od nas Niemcy wyłączyli wszystkie nadajniki AM w tym cyfrowe DRM. Też mają swoich rodaków mieszkających w równych miejscach d. ZSRR. Najpierw wszystkie samorządowe i państwowe nadajniki jednego dnia ciachnęli a miesiąc później jednocześnie zamilkły nieliczne komercyjne.
Kazachstan - no problem - satelita tyle że oni dopiero od niedawna korzystają też z DVB-S2 a korzystali dotąd tylko z konkurencyjnego standardu Digicipher. Nie widzę przekazów PR jak TVP Polonia dla Kazachstanu - niekodowanego oczywiści
Aktywne anteny lokalizacje z miastem i inne cuda - OK ale to znikomy ułamek marginesu błędu statystycznego.
Megawat mocy w gwizdek. Tak należy podsumować emisję Jedynki na 225kHz.