EL84 jaką parę kupić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
EL84 jaką parę kupić?
Witam kolegów. Nie mam doświadczenia z tymi lampami i mam dylemat jaką parę kupić do końcówki gitarowca 18W (Atom More Black 18W). W amptone są 6p14p , EL84 -JJ , EL84 - Sovtek, (analogicznie 79,90zł 82,90zł 94,90zł )(sorry ale to nie reklama). melex
- haterkmp
- 625...1249 postów
Re: EL84 jaką parę kupić?
Szczerze wątpię żebyś usłyszał jakąkolwiek różnicę... kup sobie na alledrogo karton 6p14p za cenę pary sovteków, dobierz w pary i graj 

in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Nie chodzi mi o słyszalną różnicę tylko o żywotność (gdzieś na forum czytałem ,że JJ zdarza się ,że mikrofonują). haterkmp jak będziesz widział aukcję kartonu za 100zł to pisz do mnie na priva :wink: . Jak do tej pory to przez ostatnie 3 miesiące nic takiego nie widziałem. melex
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Bez problemu kupisz zestaw:melex pisze:Nie chodzi mi o słyszalną różnicę tylko o żywotność (gdzieś na forum czytałem ,że JJ zdarza się ,że mikrofonują). haterkmp jak będziesz widział aukcję kartonu za 100zł to pisz do mnie na priva. Jak do tej pory to przez ostatnie 3 miesiące nic takiego nie widziałem. melex
http://allegro.pl/6p14p-el84-dobrany-kw ... 97577.html
Jak nie jesteś wyznawcą audiovooodoooo to różnicy naturalnie nie usłyszysz. Lampa to lampa, szkło, elektrody i napis na bańce

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 375...499 postów
Jeśli chcesz długo żyjące lampy to zakup 6P14P-er.Najmocniejsza wersja 6P14P
Napisz do BogdanLampy posiada(ł) takie.
Napisz do BogdanLampy posiada(ł) takie.
Widziałem tą aukcję wiele razy. Jest już ponad miesiąc. W niej zastanawia mnie jedno - plamy na szkle które mogą sugerować śmierć lampy. Co wy na to? Może się mylę ale kiedyś na forum o tym było pisane (nie chodziło konkretnie o tą aukcję). Może się ktoś bardziej doświadczony w tej materii wypowie. melex
ps. skontaktuję się z BogdanLampy
ps. skontaktuję się z BogdanLampy
- haterkmp
- 625...1249 postów
to ostatnie tchnienia lampy się osadziły
a tak serio, to z tego co czytałem (i dobrze pamiętam), to są jakieś osady po aktywacji katody. Mam tak samo wyglądające 6p14p-ew i już ładnych kilka lat pracują zamiast eelek w radyjkach i wzmacniaczyku. możesz brać śmiało.

in gain we trust
Tyle że podobno te ze złoconymi elektrodami to EW a nie ER albo coś na odwrót? EW mają godzin pracy na 10 000 a ER (EP) na 5 000.
A złocone elektrody, może to bajka. Któż to wie? Painlust może?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Pozłacane to mogą być jedynie nóżki w lampach elektronowych.
Pozłacane to mogą być jedynie nóżki w lampach elektronowych.
Ratujmy stare tranzystory!
Dlatego też daję znaki zapytania. To czym te wersje się różnią, tj. EW i ER? Bo raz jedne , raz drugie reklamowane są jako te prawdziwie ,,military spec''. To w końcu która wersja jest lepsza?
Painlust nie jest Duchem Świętem. Nieświętym zresztą też nie. Nie wie wszystkiego...michel51 pisze:Tyle że podobno te ze złoconymi elektrodami to EW a nie ER albo coś na odwrót? EW mają godzin pracy na 10 000 a ER (EP) na 5 000.
Odwrotnie. ER to 10k h, EW - 5k. Wiem, bo mam ichnie "papiery" 

No to jak wynika z kart katalogowych ich czas pracy jest taki sam; równy lub większy od 5k.
Są tu eksperci w końcu, no to która lepsza do wzmacniacza gitarowego? I tak naprawdę czy EW to praktycznie to to samo co EP?
Tak w karcie są różnice ale dość nieznaczne. Bo jak ktoś sprzedaje to raz EW jest lepsza raz EP
, ktoś stwierdził jak jest?
Są tu eksperci w końcu, no to która lepsza do wzmacniacza gitarowego? I tak naprawdę czy EW to praktycznie to to samo co EP?
Tak w karcie są różnice ale dość nieznaczne. Bo jak ktoś sprzedaje to raz EW jest lepsza raz EP

zwykła jest nie do zatłuczenia... jaką byś nie wsadził będzie dobra.