Jak połaczyć 2 komputery...?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Jak połaczyć 2 komputery...?

Post autor: Marcus »

Problem z zupełnie innej beczki...
Mianowicie chcialbym podłaczyć do mojego kompa drugi kopm siosty aby można bylo przesyłac miedzy nimi pliki, udostepnić drukarke i połączenie z internetem.
Połączenie miało by być realizowane za pomoca kart sieciowych, taka mała domowa "podsieć".
Jak to zrobić najprościej... ?
Czy jest jakiś polecany programik serwera proxy?

za wszelka pomoc wielkie dzięki
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

Skrosuj kabel sieciowy. Połącz nim bezpośrednio karty sieciowe. Jeśli używasz Windowsa co najmniej 98 to uruchaniasz kreatora wspołdzielenia łącza internetowego i dalej wedle wskazówek.

Ja osobiście używam do połączenia komputerów z netem routera ze switchem i modemem neostrady. Chwale sobie takie rozwiązanie bardzo.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Leon »

Napisz jeszcze jak normalnie łączysz się z netem i do jakiego gniazda jest podłączony. Sieć LAN, modem teleofniczny? usb, rj45, com?
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
marelx
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: marelx »

Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

Witam,
Ja mam w moim domku dwa kompy spięte za pomocą skrosowanej skrętki (2 karty sieciowe) i bez problemu używam drukarki sieciowej oraz przesyłam dane między nimi (bezpośredni dostęp do twardych dysków).
pozdrawiam
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
leeon
1 post
1 post

Post autor: leeon »

na stronie http://www.nowyelektronik.pl jest sklep wysylkowy maja tam w ofercie taki sprytny kabelek do laczenia komputerkow pc przez usb zapraszam zagladnij tam leeon :)
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Tylko po lanie żadnych pierdół na usb :!: dwie karty to ok 20zł kabel 1 zł za m/b i dwa wtyki po 0,05 zl
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: bodecki »

Niewątpliwie połączenie po kartach sieciowych jest bardzo fajne, przede wszystkim tanie, ale nie do końca odrzuciłbym wariant połaczenia po USB 2.0 (1.1 jest wg dzisisjszych oczekiwań stanowczo za wolne). Przykład: na swoim kabelku (USB 2.0) plik MP3 o wielkości ok 105 MB (sto pięć) "przerzuca się" niecałe 9sek. No, ale jest to droższe rozwiązanie bo koszt takiego kabelka to coś ok 70zł.

PS Chociaż zastanawiam się czy ten wątek mieści się w tematyce tego forum, nawet w dziale "Inne" no chyba, że komputer oświetlony jest jakąś lampką, chociaż nocną :wink:
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Niewątpliwie połączenie po kartach sieciowych jest bardzo fajne, przede wszystkim tanie, ale nie do końca odrzuciłbym wariant połaczenia po USB 2.0 (1.1 jest wg dzisisjszych oczekiwań stanowczo za wolne). Przykład: na swoim kabelku (USB 2.0) plik MP3 o wielkości ok 105 MB (sto pięć) "przerzuca się" niecałe 9sek. No, ale jest to droższe rozwiązanie bo koszt takiego kabelka to coś ok 70zł.

PS Chociaż zastanawiam się czy ten wątek mieści się w tematyce tego forum, nawet w dziale "Inne" no chyba, że komputer oświetlony jest jakąś lampką, chociaż nocną :wink:
szalony

Post autor: szalony »

leeon, Ten avatarek to chyba należy do nieznacznego ;)
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Nie pierwszy już raz udaje mi się umieścić dwa takie same posty, jeden pod drugim, nie jest to celowe działanie z mojej strony...
Ten drugi wpis "dodał się" gdy wychodziłem z tego wątku, pojawił się wówczas napis, że nie mogę dodać następnego wpisu tak szybko, i muszę chwilę poczekać aby to uczynić. Nie wiem o co chodzi.
szalony

Post autor: szalony »

zdarza sie na wszystlich forach na phpBB
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Skoro już taki wątek istnieje to ja też mam pytanie:
Kupiliśmy z kumplami 4 sztuki bluetooth. Chcemy sieć zrobić, bo daleko nie mamy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak, bo na razie mamy "kongo": raz widzi tego kompa, raz tamtego, a dwóch na raz nigdy. Są inne programy niż BlueSoleil?
ODPOWIEDZ